Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Ar funkcionālu plānojumu

© F64

Māras un Sanda Bērtaišu ģimenes mājvieta – neliels divistabu dzīvoklis Pārdaugavā – iegādāts 2005. gadā pēc komunālo dzīvokļu šarma iepazīšanas un vairāku dzīvesvietu nomaiņas kopā ar draugiem studiju laikā.

«Tas apnika un nogurdināja, tāpēc pieņēmām lēmumu iegādāties savu dzīvokli,» stāsta Māra Bērtaite.

Kopš dzīvoklis iegūts īpašumā, tajā veikta liela pārbūve, jo dzīvoklis bijis nolaists, ar padomju gadu celtniecībai raksturīgām iezīmēm. Telpas bijušas mazas, ar sazarotu un nefunkcionālu plānojumu. «Rezultātā apvienota dzīvojamā istaba un virtuve, kurā nojaukts aukstuma skapis. Uz tukšā un neizmantojamā koridora posma rēķina paplašināta vannasistaba,» atceras Māra. «Tolaik dzīvokļa iekārtošanai meklējām ekonomiskus risinājumus, tāpēc remontdarbi ilga deviņus mēnešus, bet es dzīvoju vienā vai otrā istabā. Pati izdomāju, kāds būs dzīvokļa vizuālais noformējums.» Dzīvojamās istabas remonts līdz galam neesot pabeigts, un tajā atstātas labākus laikus piedzīvojušas pagaidu mēbeles. Vēlāk dzīvoklis kļuva par Māras un Sanda kopējo mājvietu, un tad arī labiekārtošanas darbi turpinājās. «Izlēmām, ka talkā aicināsim interjera dizaineri Kristīni Skudrēnu, lai dzīvojamo istabu padarītu funkcionālu un skaistu,» stāsta Māra.

Dzīvoklis iekārtots eklektikas stilā, kam raksturīgas gan modernas un lakoniskas, gan klasiskas formas. Svarīgi bijis atrast vietu, kur novietot daudzās grāmatas, jo gan Mārai, gan Sandim ir daudz grāmatu. «Mums bija vajadzīgs arī galds, pie kura ieturēt maltīti un pie kura var strādāt, jo diviem galdiem nebūtu vietas,» atzīst dzīvokļa saimniece. Māra atklāj, ka abiem ar Sandi esot atšķirīgi uzskati par svarīgāko iekārtojumā. «Man būtiskākais ir vizuālais noformējums – lai apkārtējā vide ir skaista un tajā varētu justies komfortabli, bet Sandim primārais – lai lietas būtu funkcionālas, piemēram, darbgalds, jo viņš daudz strādā arī mājās, un lai būtu ērti lasīt grāmatas,» stāsta Māra un rezumē, ka galvenais mājās ir cilvēku savstarpējās attiecības, bet interjers ir pakārtots tam.

DZĪVOJAMĀ ISTABA. «Interjera projekta izstrādē noteicošais bija mēbeļu un iekārtu izvietojums, proti, funkcionālais plānojums. Būtiski bija mazo, caurstaigājamo telpu pārvērst par funkcionālu, ergonomisku un ērtu dzīvojamo istabu,» uzsver dizainere Kristīne Skudrēna un turpina, «par savu dizaina rokrakstu varu saukt košas, piesātinātas krāsas, tāpēc šim interjeram kopā ar saimniekiem izvēlējāmies silti violetu tapešu toni, lai akcentētu sienu. Intensīvi violetā siena kombinācijā ar grīdas segumu siltos toņos prasīja izmantot arī neitrālas krāsas – melnu, baltu un pelēku. Zināju, ka koku vairāk izmantot nevajadzētu, jo pietika jau ar atšķirīgo durvju un grīdas materiālu.» Glezna iegādāta pērn Jarmarkā, jo šķitis, ka sienai kaut kā trūkst. «Noskatīju vairākas gleznas, nofotografēju, kuras man patika, un nesu Sandim rādīt, lai izvēlētos vienu,» teic Māra.

LASĪŠANAS STŪRĪTIS. Veidojot interjera dizainu, svarīgi bija atrast vietu lielam, ietilpīgam un mūsdienīgam grāmatu plauktam un iekārtot lasīšanas stūrīti, kā arī paredzēt vietu izvelkamam ēdamgaldam un krēsliem. Pirms tam šajā telpā par grāmatu plauktiem kalpoja padomju laika sekcijas daļas. Grāmatu plauktā apkopota ne tikai daiļliteratūra, bet arī grāmatas par filozofiju un cita lasāmviela. Plauktu, kuru dizainere Kristīne rasējusi izgatavošanai galdniekam, izvēlējusies baltā krāsā, kas, pēc viņas domām, ir lielisks fons grāmatām. Lasīšanas stūris abiem dzīvokļa iemītniekiem esot mīļākā vieta mājvietā.

ANTĪKĀ KLĀTBŪTNE. Homēra skulptūra pirms 15 gadiem iegādāta ceļojuma laikā pa Grieķiju. Sandis jau piekto gadu studē filozofiju, tāpēc ļoti priecājas par šādu ikdienas atgādinājumu par filozofijas šūpuli – antīko Grieķiju.

KLASISKS. Baltā tonī izvēlēts arī klasisks galds un krēsli no IKEA, kas pieskaņoti modernajam grāmatu plauktam un arī klasiskajām durvīm, tāpēc lieliski iederas mūsdienīgajā interjerā. Lielā mērā tonālo gammu izvēli dzīvojamā istabā ierobežoja jau esošais grīdas segums – gaišais lamināts, kuru saimnieki mainīt nevēlējās, un klasiskā stila koka durvis ar pildiņiem.

MELNĀ KUMODE. Dzīvokļa saimnieki TV neskatās, tāpēc ierastā ekrāna pie sienas pretī dīvānam nav. Tur novietota kumode, uz kuras var uzlikt datoru. Kumode kalpo arī dokumentu mapju glabāšanai. «Bija skaidrs, ka šo mēbeli vajadzētu melnu, turklāt gribējās kaut ko dekoratīvu, nevis standarta kantainu izstrādājumu,» norāda dizainere. IKEA noskatīta kumode, taču tā jau bija izņemta no ražošanas. Tomēr Mārai un Sandim kumode ļoti patika, tāpēc gandrīz identiska pasūtīta galdniekam.

PAPLAŠINA. Virtuves zona savienota ar dzīvojamo istabu galvenokārt tāpēc, lai tas mazajā telpā radītu plašumu. Atvērtā plānojuma virtuvei pieskaņots gan koridors, gan dzīvojamā istaba. «Virtuves daļu no dzīvojamās istabas var redzēt no jebkura skata punkta, tāpēc, izvēloties stilistisko risinājumu, bija jārespektē virtuvē esošie materiāli un toņi,» uzsver dizainere Kristīne.

KAPRĪZE. Guļamistabā dominējošie ir klasiskie melnbaltie un tumši brūnie toņi. «Vēlējos baltu guļamistabu un baltu paklāju – tā bija mana kaprīze. Protams, sapratu, ka šāda grīdas seguma izvēli neviens neatbalstīs, ja prasīšu konsultāciju. Man ļoti tādu gribējās! Zināju, ka neviens veiktais remonts taču nekalpo mūžīgi,» atklāj Māra. Viņu uzrunājušas ar melnbaltās tapetes, kuras, kā vēlāk izrādījies, tolaik bijušas populāras. «Pēc tam uz tām lūkojos ar smaidu, jo ieraudzīju arī citos interjeros žurnālos un internetā.» Tumši brūnā gulta un skapīši (melnu piedāvājumā neesot bijis!) iegādāti IKEA, tai pārklājs pieskaņots tapetēm un kopējam telpas interjeram.

BURBUĻLAMPA. Šo lampu Māra dēvē par burbuļlampu. Tā esot Sanda izvēle, kuru atbalstījusi arī dzīvesbiedre. «Tas bija ekspromtpirkums – ieraudzījām un iepatikās.»

MAĢISTRANTŪRAS DĀVANA. Guļamistabā pie sienas dekoratīvu funkciju veic mākslinieces Ditas Lūses glezna, kurai esot īpašs stāsts. «Šo mākslas darbu ieraudzījām nelielā izbraucienā pa Latviju, Ventspilī, kur apskatījām gleznu izstādi. Mums tā iepatikās, taču izstādē gleznu nevarēja nopirkt,» atceras Māra. Kad pēc kāda laika pēc dzīvesbiedra mudinājuma viņa iestājusies maģistrantūrā, pirmajā mācību dienā, atgriežoties mājās, viņu gaidījis vīra sarūpēts pārsteigums – glezna. Vāze uz plaukta nolūkota veikalā The Pier.

FOTOGRĀFIJA. Dzīvokļa interjeru papildina Māras un Sanda kāzu fotogrāfija, apliecinot vienu no skaistākajiem mirkļiem viņu kopdzīvē.