Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

NRA iesaka pāris labu ķirbju izmantošanas veidu

© depositphotos.com

Kad ķirbji novākti, košākie no tiem pārceļas uz skatlogiem, atgādinot mums, ka oktobris ir klāt. Var ķirbi ēst tūlīt vai nolikt plauktā – stāvēs līdz vasarai un vienlaikus būs tāds omulīgs interjera elements.

Esot izpētīts, ka ķirbji, kas noņemti septembra beigās vai oktobrī, sasniedz maksimālo uzturvielu bagātību decembrī. Vitamīnu daudzums vēlāk mazinās, bet labu garšu ķirbji saglabā līdz pat nākamajai ražai, un neapēstos var savārīt ievārījumā kopā ar rabarberiem vai zemenēm. Taču kaut ko no ķirbja gribas pagatavot tūlīt pat - vieglu vai sātīgu, bet katrā ziņā rudens noskaņām atbilstošu. Tā var būt pikanta zupa vai sacepums, no ķirbjiem iznāk labas kūkas un pankūkas, daudzveidīgi veselīgi salāti, arī dzērieni un sukādes. Pasaulē ir tik daudz dažādu ķirbju ēdienu, ka līdz pat pavasarim varētu katru dienu gatavot kādu no tiem, un receptes paliktu vēl pāri. Ēdājiem, kuri visus ēdienus strikti dala sāļajos un saldos, ķirbji var arī negaršot, jo, pat savārīti zupā un sasautēti ar gaļu, tie saglabā zināmu saldumu, ko tomēr var mazināt, liekot lietā dažādas garšvielas un virtuves viltībiņas. Ķirbju audzēšanas entuziasti lieto uzturā ne tikai ķirbju mīkstumu un sēkliņas, bet arī mizas, irdeno vidusdaļu, vasarā - ziedus un pat stīgas, pat koksnaino kātu varot saberzt pulverī un kaut kur izmantot. Viņi atzīst, ka regulāra ķirbju lietošana uzturā palīdz stiprināt imūnsistēmu, aizkavēt holesterīna nogulsnēšanos asinsvadu sieniņās, saglabāt labu redzi, stiprināt locītavas.

***

DER ZINĀT:

• Ķirbjos ir ap 90% ūdens, 4-11% ogļhidrātu. 100 g ķirbju ēdamās daļas ir 12-17 mg alfa un beta karotīna, kas organismā pārveidojas A vitamīnā; 6-9 mg C vitamīna, tajā ir arī kālijs, magnijs, dzelzs, fosfors, silīcijs. Ķirbji nesatur holesterīnu un ir mazkaloriski (23- 27 kcal/100 g).

• Gabalos sagrieztu ķirbi var 5-7 dienas glabāt ledusskapī, ietītu pārtikas plēvē.

• Svaigi ķirbji nav piemēroti saldēšanai, toties sasaldēt var ķirbju biezeni: mīkstumu izvāra, sablenderē vai izberž caur sietu, atdzesē un liek saldēšanai domātā trauciņā vai maisiņā. Šādi sagatavotu biezeni var arī konservēt.

• Ja ķirbju biezenis šķiet pārāk ūdeņains, to turpina vārīt, laiku pa laikam apmaisot, līdz panākts vēlamais biezums.

• Ķirbju biezeni izmanto putrām, zupām, pankūkām, pīrāgiem u. c. Ja maizes izstrādājumos daļu mīklas aizstāj ar ķirbju biezeni, tie ir mazāk barojoši.

• Ķirbju mīkstums piemērots sambukam, biezajam ķīselim, krēmam u. c. Ja nepatīk specifiskā ķirbju piegarša, to var mazināt, pievienojot citronus, apelsīnus vai cidonijas. Savukārt, ja vēlas izcelt ķirbju garšu, tos ieteicams vispirms izcept cepeškrāsnī.

• Iecienīta ir ķirbju un medus kombinācija. Ja gadījies apēst par daudz medus, smagumu vēderā mazina uzkosts gabaliņš svaiga ķirbja.

• Pildīšanai izmanto nelielus simetriskas formas ķirbjus. Ķirbim nogriež «vāciņu», iztīra, vidū liek sagatavotu pildījumu, uzliek augšdaļu atpakaļ, liek ķirbi iesildītā cepeškrāsnī un cep aptuveni stundu.

Sāļais pildījums: augu eļļā apcep sagrieztu sīpolu un maltu gaļu, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Gaļu var daļēji vai pilnīgi aizstāt ar vārītiem griķiem vai rīsiem. Saldais pildījums: dažādus svaigus un žāvētus augļus sagriež, sajauc ar medu un pilda ķirbī. Var pielikt arī vārītus rīsus, biezpiena masu, riekstus, sēkliņas u. c. Iespējami arī daudzi citi pildījuma varianti.

• Ķirbju ēdieniem piemērotas garšvielas ir kanēlis, ingvers, vaniļa, krustnagliņas. Sāļajiem ķirbju ēdieniem der tādi garšaugi kā timiāns, koriandrs, dilles, pētersīļi.

• Ķirbju sēkliņas izmanto lobītas vai nelobītas, svaigas vai grauzdētas, reizēm arī maltas. Sēkliņas var grauzdēt cepeškrāsnī, mikroviļņu krāsnī vai uz pannas. Ja vēlas, pievieno sāli, Kajennas piparus vai ķiploku pulveri.

• Pāris ēdamkarotes ķirbju biezeņa var atvēlēt arī skaistumkopšanai.

Lai pagatavotu barojošu masku, siltu biezeni sajauc ar olas dzeltenumu un medu; sausai ādai noder maska no ķirbju biezeņa un olīvu eļļas, bet taukainu ādas spīdumu var novērst, viegli ierīvējot seju ar svaigi nogrieztu ķirbja mizas gabaliņu.

***

RECEPTES

Ķirbji ar kariju

Sastāvdaļas:

1 kg ķirbju mīkstuma

eļļa cepšanai

2 tējkarotes karija pulvera

1/2 glāze dārzeņu buljona

100 ml saldā krējuma

50 g apceptu ciedru riekstu

buntīte maurloku

sāls

Pagatavošana:

Ķirbju mīkstumu sagriež 1x1 cm gabaliņos, liek pannā ar eļļu un maisot cep 6-8 minūtes, pievieno karija pulveri, pielej dārzeņu buljonu un saldo krējumu, maisot vāra piecas minūtes; beigās pievieno sāli, sīki sagrieztus maurlokus un riekstus.

Ķirbju kafija

Sastāvdaļas:

2 glāzes piena

2 ēdamkarotes ķirbju biezeņa

2 ēdamkarotes cukura

1/2 tējkarote vaniļas cukura

1/2 tējkarote garšvielu maisījuma*

1/2 glāze karstas, stipras kafijas

100 g saputota saldā krējuma

* garšvielu maisījums: sajauc 1,5 ēdamkarotes malta kanēļa, 2 tējkarotes malta ingvera, pustējkaroti maltu muskatriekstu un šķipsniņu maltu krustnagliņu)

Pagatavošana:

Pienu un ķirbju biezeni ar cukuru un vaniļas cukuru karsē uz vidējas uguns, bet neuzvāra. Pievieno garšvielu maisījumu un kafiju, sadala divās krūzēs, katrā ieliek putukrējumu.

***

Ķirbju zupa ar ingveru

Sastāvdaļas:

600 - 700 g ķirbju mīkstuma

1 neliels gabaliņš svaiga ingvera

1 sīpols

1 ķiploka daiviņa

1 l buljona

sāls, pipari

2 ēdamkarotes ķirbju eļļas

Pagatavošana:

Sīpolu notīra un sīki sagriež, ķiploka daiviņu smalki sakapā, ingveru nomizo un sarīvē. Visas minētās sastāvdaļas apcep eļļā. Pievieno kubiņos sagrieztu ķirbju mīkstumu, sāli un piparus, pārlej ar buljonu, vāra pusstundu, atdzesē un sablenderē. Ja konsistence par biezu, pielej nedaudz buljona vai ūdens, pēc vajadzības pieliek vēl sāli. Uzsilda, lej šķīvjos, pasniedz ar skābu krējumu, svaigiem zaļumiem un grauzdiņiem.

***

Ķirbju kūka

Sastāvdaļas:

250 g ķirbju biezeņa

šķipsniņa malta ingvera

2 ēdamkarotes kartupeļu cietes

120 g cukura

350 g biezpiena

120 g sviesta

1 glāze valriekstu

120 g cepumu Selga (klasiskie)

1 tējkarote kanēļa

1 tējkarote vaniļas cukura

2 olas

Pagatavošana:

Riekstus un cepumus sīki sasmalcina virtuves kombainā (vai attiecīgi sakapā un sarīvē), pievieno sviestu un samīca viendabīgā masā.

Ar to izklāj tortes veidni, izveidojot paaugstinātas maliņas, liek uz pusstundu ledusskapī.

Ķirbju biezeni sablenderē ar cukuru, biezpienu, olām, pievieno vaniļas cukuru, kanēli, ingveru un cieti.

Masu klāj veidnē uz sagatavotās mīklas, liek cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 190º. Aptuvenais cepšanas ilgums - 50 minūšu.

Pēc izņemšanas no krāsns kūku atstāj veidnē, lai atdziest, pēc tam uzmanīgi izņem, liek uz šķīvja, griež gabalos un pasniedz pie tējas.