© Foto no personiskā albuma

Domājot par gada tumšāko laiku, uzrunāju vienu no ēdienu recepšu aizraujošākajām radītājām Noru Sveci, lai uzzinātu, kā sabalansēt maltītes un kādus knifiņus pielietot virtuvē, lai ēdiens būtu gan gards, gan arī veselīgs.

Foto: Pexel.com

Fitnese trenere Nora Svece ikdienā iestājas ne tikai par aktīvu dzīvesveidu, bet arī par veselīgu uzturu. Radot dažādas receptes, kas izskatās gluži kā īsts mākslas darbs, Nora tur roku uz pulsa vistiešākajā nozīmē. Turklāt pamanīts ir fakts, ka platformā “Instagram” viņas apetītes raisošajām receptēm un, protams, ikdienas gaitām seko līdzi gandrīz 34 tūkstoši lietotāju.

Nedrīkst aizmirst par olbaltumvielām

Foto: Pexel.com

Apzinoties, ka mūsdienās ir svarīgi sekot līdzi ēdienam, lūdzu Norai dalīties ar dažiem ieteikumiem, kas disciplinētu un iespējams sniegtu jaunas idejas ēdienkartei.

“Iekļaujot ēdienreizēs visas organismam nepieciešamās uzturgrupas, kas ir olbaltumvielas, ogļhidrāti un tauki, vispirms būtu jāizprot, kas ir kas un kas ietilpst katrā no šīm. Tālāk, kad bilde kļūst skaidrāka un rodas apjausma, kuri produkti pieder kurai grupai, tad iesaku izmēģināt vienkāršāko metodi uztura sabalansēšanai, proti, šķīvja principu, par kuru droši vien zina ikviens, pat bērni.

Ir ļoti svarīgi uzņemt pietiekamā daudzumā svaigus dārzeņus, zaļumus, ogas, arī augļus, taču nedrīkst aizmirst par olbaltumvielām: gaļa, zivis, jūras veltes, pākšaugi, olas, piena produkti, kā arī izvēlēties lēnos ogļhidrātus, kas sniegs ilgstošu enerģiju.

Piemēram, baltmaizes vietā var izvēlēties rudzu maizi, ja garšo makaroni, tad var dot priekšroku pilngraudu makaroniem un kopumā pilngraudu produktiem, ja runājam par taukiem, tad no tiem nav jābaidās, jo tie ir vajadzīgi, taču jāsaprot, ka organisms jānodrošina ar taukiem to labākajā formā.”

Ieteikumi, ko vērts atcerēties

Foto: Pexel.com

“Iesaku pamēģināt avokado. Arī laba, kvalitatīva olīveļļa pie salātiem, gards lasis vai kraukšķīgs riekstiņš var dažādot jūsu ierastos ēdienus. Man pašai, nepārforsēt maltīti, palīdz krietna deva svaigu dārzeņu salāti, kas ir papildus pamatmaltītei, jo tie lieliski aizpilda vēderu, taču nesatur daudz kaloriju. Tāpat arī vēlos pievērst uzmanību vitamīniem un minerālvielām, kas iet bonusā.

Lai maltītes būtu gana veselīgas, taču gardas, iesaku spēlēties ar dažādām garšu kombinācijām, kā arī garšvielām. Turklāt šobrīd garšvielu klāsts ir ārkārtīgi plašs un klasikai - sālim un pipariem - ir pamatīga konkurence.

Rudens un ziema ir labākais laiks krāsnī gatavotiem ēdieniem, kas būs liesāki, jo pārsvarā neprasīs tik daudz taukvielu, kā pannā gatavoti ēdieni uz plīts.”

Dod ķirbim iespēju

Foto: Pexel.com

Tas, ka rudens karalis ir ķirbis, šaubu nav. Tāpēc palūdzu dalīties savā pieredzē ar šo sulīgo rudens dārgumu. Dod iespēju ķirbim, jo tas var pārsteigt!

“Savā mazdārziņā ķirbjus pagaidām gan neaudzēju, taču tie man garšo un ēdu tos labprāt. Ķirbis ir ļoti pateicīgs, jo pielietošana ēdienos ir ārkārtīgi plaša. No krēmzupām līdz desertiem. Arī laika ziņā gatavošana ir ātra, jo ķirbītis ir gatavs uz viens un divi.

Jāatzīst, ka ķirbi maldīgi mēdz uzskatīt par dārzeni, jo patiesībā tā ir viena milzīga un varenvērtīga oga. Ne velti to dēvē par rudens karali.

Neskatoties uz ķirbja lielisko un lieso uzturvērtību, ķirbis var lepoties ar minerālvielām, proti, kāliju un dzelzi. Taču visvairāk milzu oga satur beta (β) karotīnu, kas ir spēcīgs antioksidants. Protams, arī C un E vitamīnu, B6 un folijskābi, magniju, fosforu. Kur nu vēl karaliskāk!

Īpaši radītas receptes no ķirbja

Ekskluzīvi Dzīvesstila lasītājiem Nora dalās ar divām receptēm, kur vadošo lomu spēlē ķirbis. Lai labi garšo!

Foto: Pexel.com

Ķirbju un apelsīnu krēmzupa ar čilli

SASTĀVDAĻAS

300 g ķirbis bez mizas un sēklām (man muskata ķirbis)

3/4 vidēja sīpola

500 ml buljona

1 apelsīns

2 ķiploka daiviņas

1-2 tējk. sasmalcināta ingvera

1/2 tējk. čilli

100 ml kokosriekstu piena

PAGATAVOŠANA

Ķirbi nomizo, izņem sēklas un sagriež gabaliņos. Nomizo un sasmalcina sīpolu, liek katliņā kopā ar ķirbi un pārlej ar dārzeņu buljonu (es lietoju jau gatavu buljonu). Vāra apmēram 15 minūtes. Katliņā liek klāt nomizotu, sagrieztu gabaliņos apelsīnu, pierīvē ingveru un ķiploku, pieliek čilli. Pavāra pāris minūtes, pielej kokosriekstu pienu. Tālāk sablendē ar rokas blenderi līdz viendabīgai krēmīgai zupai. Ja blendēšana paredzēta “krūzes” blenderī, tad zupa noteikti jāatdzesē līdz 50-60 grādiem. Gatavo zupu pasniedz ar grauzdiņiem, sēklām, dīgstiem vai sakapātiem zaļumiem.

Foto: Pexel.com

Ātra un sātīga ķirbja uzkoda

SASTĀVDAĻAS

Sviesta ķirbis

Taukvielas cepšanai

Siers: brie, camamber

Timiāns

Valrieksti

PAGATAVOŠANA

Izvēlējos sviesta ķirbi formas dēļ, jo sanāk glītas ripiņas. Ķirbi sagriež 1 cm biezās ripās, pārsmērē ar taukvielām, liek virsū šķēlēs sagrieztu sieru, sasmalcinātus valriekstus un timiāna zariņus. Var papildināt ar papildu garšvielām, piemēram, provansas zaļumiem. Liek cepties cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 20 minūtes un gatavs.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv