© Publicitātes foto

Arvien vairāk cilvēku no sava ikdienas uztura cenšas izslēgt glutēnu saturošus produktus. Ne tikai tie, kuriem oficiāli diagnosticēta glutēna nepanesamība, bet arī tie, kuri rūpējas par savu veselību, jo glutēna lietošana uzturā saistīta ar dažādu iekaisuma procesu veidošanos organismā.

Un izrādās, ka atteikšanās no kviešu miltiem nebūt nenozīmē atteikšanos no iemīļotajām kanēļmaizītēm. Ir alternatīvas, un tādu ir daudz.

Populārākās alternatīvas būs jau visiem zināmie mandeļu, auzu, griķu, zirņu, rīsu milti. Bet ko darīt, ja tev ir alerģija no riekstiem? Vai arī tu izvairies no pārlieku lielas ogļhidrātu uzņemšanas. Te būs vairākas alternatīvas, kas tev joprojām ļaus baudīt kūciņas, cepumus, maizi, smalkmaizītes utt. Izklausās vareni, vai ne? Tieši tā tas arī ir, tāpēc - ķer ciet!

Kokosriekstu milti

Publicitātes foto

Kokosriekstu milti ir izgatavoti no samalta kokosrieksta baltās daļas, un tajos ir daudz šķiedrvielu un olbaltumvielu, un tie ir arī labs veselīgo tauku avots. Tiem ir viegla, nedaudz saldena garša. Šie milti ir ideāli piemēroti dažādu desertu pagatavošanai, tāpēc ir diezgan populāra izvēle ceļā uz dzīvi bez glutēna.

Tā kā kokosriekstu milti ir ļoti absorbējoši, tos gatavojot receptes vajadzētu lietot mazākā daudzumā nekā kviešu miltus. Lai sasniegtu ideālo mīklas konsistenci būs nepieciešams vairāk šķidruma.

Maizeskoka augļa milti

Publicitātes foto

Maizeskoka augļa milti ir pagatavoti izžāvējot un samaļot šā augļa mīksto daļu. Miltiem ir maiga, nedaudz saldena garša, kas dod iespēju tos pielietot ļoti dažādās receptēs.

Maizeskoka augļu milti ir labs šķiedrvielu, svarīgu vitamīnu un minerālvielu avots. Šajos miltos ir daudz antioksidantu, bet tie, kā zināms, palīdz aizsargāt šūnas no bojājumiem.

Maizeskoka augļu miltu pielietojums gatavojot ir ļoti plašs. Tos var izmantot, gatavojot maizi, kūkas, konditorejas izstrādājumus un pat kā biezinātāju zupās un mērcēs. To var izmantot arī kā pārklājumu ceptiem ēdieniem vai kā rīvmaizes aizstājēju.

Viena no maizeskoka augļu miltu priekšrocībām ir tā, ka tos var izmantot attiecībā 1:1 receptēs, kurās nepieciešami kviešu milti, padarot tos par vieglu aizstājēju tiem, kas vēlas izvairīties no glutēna.

Maniokas milti

Publicitātes foto

Šos miltus gatavo, nomizojot, nomazgājot un sarīvējot maniokas sakni. Pēc tam to izkaltē un samaļ smalkā pulverī.

Manioka ir cieti saturošs sakņu dārzenis, ko parasti audzē Āfrikas, Āzijas un Dienvidamerikas tropiskajos reģionos. Tas ir galvenais pārtikas produkts daudzās pasaules daļās, un to sauc arī par yuca vai manioku.

Maniokas milti ir labs šķiedrvielu, kā arī svarīgu vitamīnu un minerālvielu, piemēram, kalcija, dzelzs un C vitamīna avots. Tajos ir arī zems tauku saturs un zems glikēmiskais indekss, kas nozīmē, ka tie neizraisa strauju cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs.

Šiem miltiem ir līdzīga tekstūra kā kviešu miltiem, tāpēc tos viegli var izmantot kā kviešu miltu aizstājēju.

Maniokas miltus var izmantot maizes, kūku un cepumu pagatavošanā. Arī kā biezinātāju zupās un mērcēs. Tiem ir maiga, nedaudz saldena garša, kas labi iederas gan saldos, gan sāļos ēdienos.

Tīģera riekstu milti

Publicitātes foto

Šie milti kļūst arvien populārāki kulinārijas un veselības pasaulē. Izgatavoti no sakņu dārzeņa, ko sauc par tīģerriekstu, kas gan patiesībā nav nekāds rieksts, bet mazs bumbulītis. Šie milti nesatur lipekli un ir ideāla alternatīva cilvēkiem ar uztura ierobežojumiem vai alerģijām. Satur daudz šķiedrvielu, kas ļoti patiks tavai gremošanas sistēmai. Tie ir arī bagātīgs magnija, kālija un dzelzs avots.

Tiem ir unikāla saldena riekstu garša, kas piedos taviem gastronomiskajiem meistardarbiem īpašu dziļumu, īpaši kūkām, cepumiem un maizei. To var izmantot arī kā biezinātāju mērcēm un zupām. Tos var izmantot arī kā aizstājēju mandeļu miltiem.

Zaļo banānu milti

Publicitātes foto

Zaļo banānu milti ir bezglutēna un bezgraudu milti, kas izgatavoti no nenobriedušiem zaļajiem banāniem. Tie ieguvuši popularitāti kā veselīgāka alternatīva tradicionālajiem kviešu miltiem, un tiem ir unikāla garša un uzturvērtība, kas tos atšķir no citiem miltiem.

Zaļo banānu miltus iegūst, žāvējot un samaļot negatavus zaļos banānus smalkā pulverī. Šis process palīdz saglabāt banānos esošās barības vielas un fermentus. Tie satur cieti, kā arī daudz šķiedrvielu, kas ir labvēlīga gremošanas sistēmas veselībai un var palīdzēt regulēt cukura līmeni asinīs.

Viena no zaļo banānu miltu unikālajām īpašībām ir tā maigā un nedaudz saldenā garša, kas padara tos par daudzpusīgu sastāvdaļu gan saldo, gan sāļo ēdienu receptēs. Tos var izmantot maizes, pankūku, smalkmaizīšu un citu konditorejas izstrādājumu gatavošanai, kā arī zupās, sautējumos un mērcēs kā biezinātāju. Zaļo banānu miltus var izmantot arī kā kviešu miltu aizstājēju daudzās receptēs.

Ķirbju milti

Publicitātes foto

Veikalu plauktos diezgan bieži var sastapt ķirbju sēklu miltus, bet izrādās, ka miltus var pagatavot arī no paša ķirbja un tie ir patiešām veselīga alternatīva kviešu miltiem.

Ķirbju miltus pagatavo, žāvējot un samaļot ķirbja mīkstumu smalkā pulverī. Šis process palīdz saglabāt ķirbī esošās vērtīgās vielas. Tas ir bagāts ar šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām. Ķirbī ir īpaši daudz A vitamīna, kas ir svarīgs veselīgai ādai, redzei un imūnsistēmai.

Šiem miltiem ir saldena garša un tie lieliski iederēsies gan saldās, gan sāļās receptēs. Tos var izmantot maizes, smalkmaizīšu un citu konditorejas izstrādājumu pagatavošanai. Un tikpat veiksmīgi tie kalpos kā biezinātājs sautējumos, mērcēs vai zupās.

Kā redzi, tad ceļā uz veselīgāku dzīvesveidu tev sevi nav jāierobežo. Izvēle ir ļoti plaša, jo šīs ir tikai dažas no alternatīvām, ko var izvēlēties tik pierasto kviešu miltu vietā.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv