Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Šodien notiek Pasaules Veselības diena

Šodien visā pasaulē un arī Latvijā notiek Pasaules Veselības diena, kas šogad veltīta paaugstinātam asinsspiedienam.

Veselības ministrija (VM) 2013.gadā iecerējusi vairākus pasākumus ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību sirds veselībai un to ietekmējošo sirds un asinsvadu slimību riska faktoru izplatībai - smēķēšanai, augstam asinsspiedienam, neveselīgiem uztura paradumiem un mazkustīgam dzīvesveidam.

Maijā un jūnijā Liepājā tiks īstenots pilotprojekts, kura laikā tiks veikts sirds un asinsvadu skrīnings, pārbaudot 11 gadus vecus bērnus un 45 gadus vecus vīriešus. Tāpat iecerēts rīkot sabiedrības informēšanas kampaņu par sirds un asinsvadu slimību riska faktoriem, kurus var novērst, lietojot atbilstošu uzturu. Savukārt septembrī un oktobrī iecerēta kampaņa "Zini savu risku", aicinot 40 līdz 45 gadus vecus iedzīvotājus apzināt sirds un asinsvadu slimību risku un savlaicīgi veikt nepieciešamās veselības pārbaudes.

Sirds un asinsvadu veselībai īpašu lomu šogad pievērsusi arī Pasaules Veselības organizācija (PVO). PVO aicina ievērot sešus paradumus, kas var būtiski samazināt sirdstriekas risku un kontrolēt asinsspiedienu, - ēst veselīgi, samazināt uzturā lietotā sāls daudzumu, regulāri nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, pārtraukt smēķēšanu, samazināt alkohola patēriņu un samazināt stresa līmeni ikdienā.

Jau ziņots, ka sirds un asinsvadu saslimšanas ir galvenais iedzīvotāju nāves cēlonis Latvijā, tādēļ 2013.gadu VM pasludinājusi par Sirds veselības gadu, kā arī izstrādājusi Sirds un asinsvadu veselības uzlabošanas rīcības plānu 2013.-2015.gadam, kas paredz īstenot virkni pasākumu sirds veselības veicināšanai.