Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pirmslaulību kursiem Rīgā liela piekrišana

© Elmārs Rudzītis, F64 Photo Agency

Pirmslaulību apmācības Rīgā noritējušas veiksmīgi, neviens no pāriem nav bijis neapmierināts ar iegūtajām zināšanām. Ļoti liela interese bijusi par juridiskajiem jautājumiem, Neatkarīgajai teica šā projekta koordinatore galvaspilsētā Vineta Preisa. Pirmslaulību apmācību veica biedrība Svētās ģimenes māja.

Rīgā pirmslaulību apmācībās piedalījās deviņi pāri, un augustā tiks rīkots vēl viens kurss. Pieci pāri jau izteikuši vēlēšanos apgūt zināšanas, ko piedāvā profesionāli lektori. Citviet Latvijā pagaidām nav pieteikušies tik daudz pāru (būtu nepieciešami vismaz pieci), lai varētu rīkot pirmslaulību kursus.

Pirmslaulību kursu apmeklētāji tika informēti par laulības tiesiskajiem, psiholoģiskajiem, ētikas un sadzīves aspektiem.

V. Preisa uzsver, ka ļoti daudz jautājumu bija par juridiskām tēmām, tajā skaitā par konfliktu risināšanu skolā, juridiskās atbildības iestāšanos, normatīviem, kredītiem, galvojumiem, mantojumiem un ar tiem saistītajiem riskiem u.tml. «Latvijā nav pierasts ikdienā runāt par juridiskiem jautājumiem un atzīt, ka kaut ko nezinām, un kursos tika dota brīnišķīga iespēja konsultēties ar zinošiem lektoriem,» saka V. Preisa. Kursu apmeklētāji atzina, ka iegūtās zināšanas viņiem ļoti noderējušas un viņi ieteiktu arī citiem apmeklēt pirmslaulību kursus. V. Preisa atzina, ka bijis gana liels darbs jāiegulda pirms šo kursu rīkošanas. Viņa izrunājusies ar katru pāri, kurš interesējies par iespēju apmeklēt kursus. Viņiem bijusi nepieciešama konkrētāka un plašāka informācija. Iespējams, tagad, pēc pirmās veiksmīgi aizvadītās pirmslaulību apmācības, jaunie pāri kļūs drošāki, viņa pieļauj.

Rīgā kursus beidza visi deviņi pieteikušies pāri un saņēma diplomus par kursu apmeklējumu.

Tieslietu ministrijā informē, ka pēc sarunām ar šo kursu apmeklētājiem Rīgā var secināt, ka viņiem noderīgas šķita lekcijas par bērnu audzināšanu, finanšu pratību, un lektoru darbu viņi vērtēja kā interesantu, saistošu un aizraujošu, kā arī ierosināja vairāk rīkot praktiskās nodarbības. Tieslietu ministrija visām organizācijām, kas rīko pirmslaulību apmācību kursus, prasīja, lai lektori būtu elastīgi, zinoši, lai informācija cilvēkiem būtu viegli uztverama. Kursu apmeklētāji Rīgā bija gandarīti, ka bijusi iespēja iesaistīties diskusijās gan ar lektoriem, gan citiem pāriem. Aptaujātie pāri atzinuši, ka pēc pirmslaulību apmācībām viņi aizdomājušies par lietām, kas ikdienā neienāktu prātā, un lektoru sniegtos ieteikumus izmantos ikdienā. Piemēram, uz jautājumu, vai par šādiem kursiem būtu gatavi maksāt, kāds pāris atbildēja: «Bet svarīgs aspekts - kursu maksa, optimāli būtu apmēram 80 eiro par visu pirmslaulību apmācību.»

Neatkarīgā jau informēja, ka Tieslietu ministrija sadarbībā ar vairākām izglītības iestādēm uzsākusi bezmaksas pilotprojektu pirmslaulību mācību programmā personām, kuras vēlas reģistrēt laulību dzimtsarakstu nodaļā. Šogad pilotprojektā iespēja piedalīties apmācībās tiks nodrošināta 50 pāriem.

Pieteikties apmācībām var jebkurā dzimtsarakstu nodaļā.