Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā ir interese par pirmslaulību kursiem

© F64

Romantiskā gaisotnē tika sagaidīti tie pāri, kas izlēmuši apmeklēt pirmslaulību kursus Rīgā. «Randiņa gaisotnē, romantiski,» saka biedrības Svētās ģimenes māja daudzfunkcionālā ģimenes atbalsta centra vadītāja Inese Švekle. Līdz pat pulcēšanās dienai un stundai viņa un kursa koordinatore un viena no lektorēm Vineta Preisa ir nedaudz piesardzīgas – vai pāri nepārdomās, cik daudzi atnāks. Pieteikušies ir desmit, divi no tiem pirmo tikšanās reizi pārcēla uz augustu.

Biedrība Svētās ģimenes māja ir viena no piecām izglītības iestādēm Latvijā, kam ir tiesības vadīt pirmslaulību kursus. Neatkarīgā rakstīja, ka biedrība jau rīko dažādus kursus laulātajiem un saderinātajiem, kā arī pasākumus ģimeņu stiprināšanai, balstoties uz kristīgās morāles principiem. I. Švekle saka - biedrības un Tieslietu ministrijas programmas ir ļoti līdzīgas, bet, protams, šo apmācību laikā tiks ievērota laicīgās varas izstrādātā programma. «Tie vairāk ir attiecību kursi, nevis tik daudz kristīgie,» iepriekš vadītos pirmslaulību kursus vērtē I. Švekle. Tieslietu ministrijas piedāvātajā programmā tēma par pāra intīmajām attiecībām nav iekļauta, bet katoļu rīkotajos kursos tāda ir. Pērn uz attiecību sakārtošanas kursu pirmoreiz pulcējušies arī laulātie pāri.

NEFORMĀLI, BET SVINĪGI. Neformālā gaisotnē pirmslaulību kursa programmu apgūst rīdzinieki. Mācības rīko biedrība Svētās ģimenes māja, un tās paspārnē esošā daudzfunkcionālā ģimenes atbalsta centra vadītāja Inese Švekle sakās zinām, kas cilvēkus interesē visvairāk - attiecību jautājumi / F64

Šogad biedrības paspārnē kristīgajos pirmslaulību kursos ir apmācīti 40 pāri un «mums nav jautājums, vai kursus vispār vajag. Jā, vajag», pārliecināti noteic I. Švekle. Lektori jau vada pirmslaulību kursus, tāpēc par viņu profesionalitāti nav jāšaubās - gan prasītā pieredze, gan izglītība, gan ģimenes stāvoklis nodrošina ne tikai teorētiskas zināšanas, bet arī iespēju dalīties pieredzē. Katram lektoram ir ģimene un bērni, un viņi ar savu piemēru un pieredzi pratīs atbildēt uz jautājumiem, kas attiecas ne tikai uz finansēm un juridisko lietu risināšanu, bet arī par bērnu audzināšanu un psiholoģisko komfortu attiecībās. Tāda bija Tieslietu ministrijas vēlme - lektoram jābūt elastīgam, zinošam, lai informācija cilvēkiem būtu viegli uztverama.

V. Preisa stāsta, ka interese par kursiem Rīgā ir. «Ceru, ka cilvēki izmantos iespēju bez maksas apmeklēt kursus, jo šī ir arī iespēja iepazīt vienam otru, izrunāties,» uzskata kursu koordinatore. Viņas pieredze liecina, ka nereti cilvēki daudz ko uzskata par pašsaprotamu un nerunā, bet partneris par to pat nenojauš. Ir bijuši gadījumi, kad jaunlaulātie pārdomā. «Neprecēties ir tikpat atbildīgi kā precēties,» saka V. Preisa.

Šogad Tieslietu ministrija plānojusi apmācīt pirmslaulību mācību programmā 50 pāru, kas laulību reģistrēs dzimtsarakstu nodaļā un izvēlēsies piedalīties apmācības programmas projektā. Apmācības programma kopumā ilgs 24 akadēmiskās stundas, kuru laikā paredzēts pilnveidot izpratni par naudas pārvaldību un budžeta plānošanu, apgūt zināšanas par laulības tiesiskajiem, psiholoģiskajiem un ētiskajiem aspektiem, laulāto ģimenes attiecību veidošanu, vecāku pienākumiem un atbildību.

Švekle sakās zinām, kādi jautājumi visvairāk varētu interesēt pārus - attiecības. Taču secinājumi par kursu programmu un to, kas ģimeni interesē, būs zināmi jūlija vidū, kad beigsies kursi un tiks apkopotas atbildes uz anketas jautājumiem. Tāda būs jāaizpilda katram pirmslaulību kursa pārim.