Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Pirmslaulību kursi vēl tikai uz papīra

© F64

Pirmslaulību apmācību programmas izziņas materiāls ir krietni satraucis sabiedrību – it īpaši ģimenes psiholoģiskais portrets izpelnījies asu kritiku kā vecmodīgs un naivs. Tieslietu ministrija gan mierina, ka viss vēl ir procesā: tikai nākamā gada otrajā pusē varētu tikt iesniegti priekšlikumi, kā programmu ieviest un cik tas maksātu.

Tieslietu ministrija (TM) skaidro, ka ažiotāža sacelta gluži veltīgi. Nekas vēl nav akmenī iecirsts, un darba grupa izvērtēs un rediģēs esošo materiālu. Tas ir tikai pilotprojekts, kura mērķis – rosināt pārus reģistrēt laulību un stiprināt ģimenes saites, jo, kā liecina arī statistika, piemēram, 2013. gadā noslēgts 11 000 laulību, bet šķirtas – 7000. Programmu izstrādāja Jelgavas pilsētas pašvaldības pieaugušo izglītības iestāde Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs, kas uzvarēja TM un Labklājības ministrijas rīkotajā iepirkuma konkursā (līguma summa bija 4598 eiro). Centrs uzņēmās ne tikai satura izstrādi un aprobāciju, bet arī pašvaldības speciālistu (dzimtsarakstu nodaļu darbinieku) apmācību īstenošanu. TM uzsver, ka 109 bukleta lapaspusēs (tas pieejams arī internetā) vidusmēra lasītājam saprotamā valodā esot izklāstīti vairāki ģimenes dzīves aspekti, kas apkopoti četros moduļos: finanšu pratība, laulības tiesiskie aspekti, laulības psiholoģiskie un ētiskie aspekti, vecāku pienākumi un atbildība. Finanšu modulī topošie laulātie varēšot apgūt tādas tēmas kā naudas gudru pārvaldību, kā plānot, krāt, aizņemties, lai palīdzētu sasniegt ģimenes nākotnes mērķus. Laulības tiesiskajos aspektos – laulības noslēgšanas juridiskās sekas, mantiskos jautājumus, personiskās attiecības un pienākumus ģimenē, tajā skaitā arī attiecībā uz bērniem. Savukārt modulī par laulības psiholoģiskajiem un ētiskajiem aspektiem pāri varēs apgūt un izprast, kādas grūtības un uzdevumi ir katrā laulības dzīves posmā, kā ar tiem tikt galā, kā veidot emocionāli veselīgas, pilnvērtīgas un uz savstarpējo cieņu balstītas attiecības ģimenē. Apmācību noslēdzošā tēma būs par vecāku pienākumiem un atbildību, kurā tiks akcentēta vecāku savstarpējo attiecību ietekme uz bērna attīstību, galvenie uzdevumi, to īstenošana dažādos bērna attīstības vecuma posmos.

TM pārstāve Laura Majevska norāda, ka apmācības paredzētas pāriem, kuri ir iesnieguši laulības noslēgšanas iesniegumu (baznīcā laulājoties, mācītājs veic pārrunas ar topošo sievu un vīru). Tomēr auditorija varētu būt arī plašāka, jo jau šobrīd ir redzams, ka informācija varētu noderēt jau laulātajiem vai pat jebkurai personai. Lai arī atsauksmes par piedāvātās programmas saturu ir visai atšķirīgas, pieci pāri, kas piedalījās apmācībā, pozitīvi to vērtējuši, un tas ļaujot cerēt, ka arī citiem šīs zināšanas palīdzēs dažādos aspektos. Mācības paredzētas kā 24 stundu kurss (četras reizes pa sešām stundām), un plānots, ka pāri uz šīm bezmaksas mācībām varēs doties brīvprātīgi, proti, tas nebūs obligāts pasākums. Patlaban TM nevar atbildēt, cik lielas būs izmaksas un vai tās tiks segtas no valsts vai pašvaldību kabatas. Katrā ziņā cenrādī nekas nav mainījies – un joprojām par visvienkāršāko laulību reģistrāciju Dzimtsarakstu nodaļā jāmaksā 14 eiro.

L. Majevska teic, ka līdz 2016. gada pirmā pusgada beigām TM sniegs priekšlikumus attiecībā uz turpmāko programmas ieviešanas procesu un ar to saistītajām izmaksām. Ministrija arī aicinājusi pašvaldības izvērtēt savas iespējas šo ieceri realizēt pašām vai arī – vairākām pašvaldībām sadarbojoties.