Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

"Platīna peles" saskaitītas

© Publicitātes foto

Lai iedvesmotu un informētu sabiedrību par jauniem un veiksmīgiem projektiem, Latvijā jau piecus gadus tiek pasniegta IKT nozares gada balva Platīna pele. Šogad kopumā tika pieteikti 10 ebiznesa projekti, nominācijām Epārvalde un Epakalpojumi kopā iesniegti 12 projekti, savukārt rekordliels pieteikumu skaits – 29 – saņemti kategorijā Labākais eskolotājs.

Lūk, arī finālisti, kuri tiksies Platīna peles 2012 apbalvošanas ceremonijā, kas norisināsies nozīmīgākajā nacionālajā IKT nozares pasākumā − LIKTA 14. gadskārtējā konferencē, kā arī žūrijas viedoklis par šā gada nominantiem un tendencēm.

Konference šogad būs veltīta tēmai Elektroniskā identitāte – iespēju brīvība.

Labākais eskolotājs

Inga Savicka, Smiltenes ģimnāzijas informātikas skolotāja

www.smigi.edu.lv

Skolotāja Inga Savicka Smiltenes ģimnāzijā strādā kopš 1993. gada, mācot angļu valodu un informātiku. Viņa izstrādājusi mācību programmu datorgrafikā, ko apgūst ģimnāzijas skolēni, māca savus audzēkņus izmantot jaunākās tehnoloģijas, kas noder, veidojot prezentācijas dažādos mācību priekšmetos, un motivē skolēnus iepazīt un lietot evides (Moodle un tālmācības) iespējas. Svarīga I. Savickas ieviesta inovācija ir pedagogu apmācība ekursu veidošanā.

Līdztekus pedagoga pienākumiem I. Savicka strādā arī par metodiķi projektu vadības un informācijas darbā, ir regulāra lektore tehnoloģiju pasākumā LatSTE un starptautisku projektu dalībniece. Piemēram, darbojoties starptautiskajā mūžizglītības projektā Comenius skolu partnerībā Friends of pod (2009.–2011.), kur notika apmācība ipod izmantošanā izglītības mērķiem, skolotāja darbā iesaistīja Smiltenes ģimnāzijas skolēnus un dalījās gūtajā pieredzē ar kolēģiem, jo gatavais rezultāts un skolēnu prasmes ir izmantojami ikvienā mācību priekšmetā.

Andra Jākobsone, Biedrības Apmācību projekti apmācību vadītāja, projektu koordinatore, Liepāja

www.apmacibuprojekti.lv;

www.varamdarit.lv

Andra Jākobsone ir dažādu apmācību un citu projektu koordinatore un pasniedzēja, kā arī ECDL eksaminācijas centra testētāja. Viņa sniedz tehniskā eksperta atbalstu un mācību materiālu izstrādes konsultācijas dažādos projektos, organizē un vada IKT apmācību kursus, kā pielāgot un veidot mācību materiālus, pieņem ECDL eksāmenus, administrē un rediģē saturu portāliem www.apmacibuprojekti.lv un www.varamdarit.lv, kā arī rūpējas par biedrības materiāli tehniskās bāzes uzturēšanu un pilnveidošanu. Kopš 2011. gada A. Jākobsone reģionāli pārstāv, plāno un koordinē Eprasmju nedēļas aktivitātes Liepājas pilsētā un novadā. Dažādu nozīmīgu starptautisku projektu dalībniece – Leonardo da Vinci programmas projekts eGuardian (Development and certification of skills for European Educators focused on Safe ICT and Cyber threat prevention), LatvijasLietuvas pārrobežas sadarbības programmas 2007.–2013. gadam projekts Virtuālā biznesa atbalsta infrastruktūras izveide Baltijas valstīs, kā arī LatvijasLietuvas pārrobežas sadarbības programmas projekts Uzlabot konkurētspēju darba tirgū personām ar invaliditāti.

Antra Skinča, Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centra (ZRKAC) Informācijas resursu un tehnoloģiju nodaļas vadītāja.

www.zrkac.lv

A. Škinča Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā veic Informācijas resursu un tehnoloģiju nodaļas vadītājas un ECDL testēšanas centra vadītājas pienākumus. Atbild par iestādes attīstību IT jomā, informācijas sistēmu izstrādi, uzturēšanu, infrastruktūras uzturēšanu un modernizāciju. Darba pienākumos ietilpst arī komunikācijas nodrošināšana ar IT nozares uzņēmumiem, asociācijām, kursu programmu izstrāde IT jomā dažādām mērķauditorijām, iestādes prezentācijas materiālu izstrādes plānošana un sagatavošana, konsultāciju sniegšana iedzīvotājiem un iestādes darbiniekiem, kursu, semināru organizēšana un vadīšana, Jelgavas pilsētas informātikas skolotāju metodiskās apvienības darba koordinēšana. Viņa regulāri vada nodarbības, sniedz individuālas konsultācijas, lai popularizētu pieejamos tiešsaistes rīkus IT zināšanu novērtēšanai, piemēram, IT Barometrs, eGuardian IKT drošības prasmju barometrs un citus.

Normunds Svētiņš,

Saldus novada pašvaldības Druvas vidusskolas direktora vietnieks, informātikas un programmēšanas skolotājs.

www.druva.lv

Normunds Svētiņš ir mīlēts un cienīts pedagogs, jo strādā profesionāli, radoši, neformāli, bet pēc būtības, ar lielu pacietību un iejūtību pret skolēniem. N. Svētiņa kā direktora vietnieka pārziņā ir skolas datortīkls un tā kvalitatīva funkcionēšana, programmatūras uzturēšana, eklase, skolas mājas lapas uzturēšana, skolotāju apmācība, konsultēšana un prezentāciju veidošana. Skolotājs ir Kurzemes jauno programmētāju skolas dibinātājs un vadītājs, kurā 5.–12. klases skolēni no Saldus un citu novadu skolām apgūst programmēšanu. Pēc N. Svētiņa iniciatīvas Druvas vidusskola 10.–12. kl. piedāvā vispārējās vidējās izglītības matemātikas, dabaszinātņu un tehnikas virziena datoru un matemātikas programmu, kurā bez matemātikas padziļināti māca informātiku un programmēšanu. Tā ir viena no pieprasītākajām programmām, kas pulcina apdāvinātākos skolēnus no Saldus un kaimiņu novadiem. Katru gadu vairāki absolventi dodas studēt ar datoriem saistītās augstākās izglītības programmās.

Inese Deidere, Dobeles Pieaugušo izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centra IT speciāliste

www.pic.dobele.lv

Inese Deidere ir atbildīga par jaunāko informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) zināšanu un prasmju pārnesi dažādām mērķa grupām darba un ikdienas vajadzību īstenošanai. Ņemot vērā, ka Dobeles PIUAC galvenās mērķa grupas ir mazie un vidējie uzņēmēji, pašvaldības darbinieki, pedagogi, darba meklētāji un pensionāri, viņas tiešie darba uzdevumi ir saistīti ar dažādu apmācību programmu izveidi un realizēšanu. I. Deidere organizē dažāda mēroga informatīvos pasākumus sabiedrībai IKT jomā, aktīvi iesaistās vietēja un starptautiska mēroga projektos. Šo daudzo uzdevumu kopums I. Deiderei ir devis iespēju redzēt IKT jomas attīstību Eiropā un pasaulē, kā arī prasījis no pašas nemitīgu pašpilnveides darbu, lai redzēto realizētu ikdienas darbā.

Laika posmā no 2009. līdz 2012. gadam I. Deidere pilnveidojusi IT prasmes 172 novada pedagogiem un izglītības iestāžu vadītājiem, 85 maziem un vidējiem uzņēmējiem un 117 darba meklētājiem. Īpaši jāatzīmē viņas vēlme un prasme kāda konkrēta uzdevuma atrisināšanai meklēt un atrast nestandarta, inovatīvus risinājumus, kuri neprasa papildu materiālos ieguldījumus, ļaujot izmantot pieejamās iekārtas un interneta piedāvātos bezmaksas risinājumus.

***

VIEDOKĻI

Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas

tehnoloģijas asociācijas prezidente:

«Platīna peles dalībnieku skaita pieaugums, ko novērojam ik gadu, ir rādītājs Latvijas IKT nozares stabilai attīstībai. Īpaši priecē, ka šogad projektu izstrādātāju vidū ir ne tikai ilggadēji nozares līderi, bet arī jauni tirgus dalībnieki, to skaitā finālistu vidū ir vairāki mobilie risinājumi. Prasmes izmantot elektronisko vidi ir nozīmīgas ne tikai uzņēmumiem un iestādēm, bet ikvienam Latvijas iedzīvotājam, un pamati šīm zināšanām tiek likti jau skolas jaunākajās klasēs. To gribējām akcentēt, pirmo reizi ieviešot nomināciju Labākais eskolotājs. Lielais pieteikumu skaits – 29 pieteikumi no visas Latvijas –, mūs patiesi pārsteidza un iepriecināja. Tas liecina, ka elektroniskās vides pārzināšana un prasme izmantot tās sniegtās iespējas ir iedzīvotājiem nozīmīgas lietas.»

Jānis Endziņš, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības

kameras valdes priekšsēdētājs:

«Pārsteidzoši, ka pieteikušies daudz skolotāju, bet žēl, ka starp tiem bijis maz vai nav bijis vispār tādu mācību priekšmetu kā latviešu valoda, literatūra, vēsture, bioloģija, fizika, matemātika un svešvalodas skolotāju, kas dalītos ar pieredzi IKT izmantošanā mācību procesā.»

Kristaps Skutelis, jauno tehnoloģiju zinātājs:

«Kategorija Labākais e skolotājs man šķiet ļoti nozīmīga. Manuprāt, būtu jācenšas vairāk atbalstīt un motivēt skolotājus, kuri māca informācijas tehnoloģiju zinības, jo viņu nozīme un loma nākotnē aizvien pieaugs. Viņi ir tie, kuri māca bērnus un jauniešus, kā pareizi lietot tehnoloģijas, savukārt jaunieši šajā informācijā tālāk dalās ar vecākiem. Tādējādi uz pedagogu pleciem patiesībā gulstas liela atbildība.

Skolotāji dalās divās daļās – vieni strādā ar bērniem un jauniešiem skolās, savukārt otri īsteno mūžizglītības programmas. Uzskatu, ka ir svarīgi ikvienu no viņiem motivēt sekot līdzi jaunākajām tehnoloģijām, jo tās ļauj dažādot mācību procesu, optimizēt savu darbu, kā arī padarīt zināšanu apguvi interesantāku.»

Epakalpojumi

Mobilly autostāvvietu apmaksas lietotnes

Sistēmas īpašnieks un izstrādātājs: SIA CityCredit

http://ej.uz/Mobillyiphone un http://ej.uz/Mobillyandroid

Mobilly lietotnes nodrošina ērtu un pārskatāmu stāvvietas apmaksas uzsākšanu, apturēšanu un darījumu pārskatīšanu viedtālruņos ar iOS vai Android operētājsistēmu. Izmantojot klienta atrašanās vietu, lietotnes automātiski nosaka un piedāvā apmaksāt tuvāko autostāvvietu, saglabā līdz trīs automašīnu numuriem, ļauj uzsākt apmaksu uz konkrētu laiku vai līdz brīdim, kad lietotājs apmaksu aptur. Tāpat lietotne ik pēc divām stundām atgādina lietotājam, ka mašīna joprojām tiek apmaksāta, kā arī laikus ziņo, kad konta limits tuvojas beigām vai beidzies pavisam.

Mobilly lietotņu tiešā mērķauditorija ir visi iOS vai Android operētājsistēmu ierīču lietotāji, kuri izmanto maksas autostāvvietu pakalpojumus Rīgā, Liepājā vai Daugavpilī. Lietotnes izmanto jau vairāk nekā 5500 cilvēku, lai ikdienā veiktu apmaksu par stāvvietu.

Swedbank mobilā aplikācija

Sistēmas īpašnieks un izstrādātājs: Swedbank AS

Rīku var lejupielādēt viedtālruņu lietotņu veikalos – App Store un Play Store

Mobilā lietotne izstrādāta ar mērķi veicināt klientu neatkarību no apkalpošanas klātienē, nodrošinot nepieciešamās informācijas un funkcionalitātes pieejamību elektroniskajā vidē, kā arī veicināt bezskaidras naudas darījumus un uzticību finanšu sektoram kopumā. Jāpiebilst, ka Swedbank ir pirmā banka, kas vietējā tirgū izveidoja lietotni iPhone un Android viedtālruņiem ar pilnvērtīgo sasaisti ar klientu kontiem. Unikālo lietotāju, lietotnes apmeklējuma un veikto maksājumu skaits ievērojami pieaug katru mēnesi. Piemēram, 2011. gada decembrī bija 19 677 unikālie aktīvie lietotāji, bet 2012. gada septembrī – jau 32 725 unikālie aktīvie lietotāji.

Lietotnes mērķauditorija ir visi Swedbank internetbankas lietotāji, kuriem ir iPhone vai Android viedtālrunis.

VSAA elektronisko pakalpojumu izstrāde, ieviešana un uzturēšana projekta Epakalpojumi un to infrastruktūras attīstība ietvaros

Pasūtītājs: Valsts reģionālās attīstības aģentūra

Izstrādātājs: A/s Exigen Services Latvia

www.latvija.lv

Projekta ietvaros tika izstrādāti 11 publiski pieejami VSAA epakalpojumi. Lai nodrošinātu epakalpojumu sniegšanu, VSAA tika radīta informācijas servisu sistēma (ISS), kuras nolūks ir nodrošināt iestāžu informācijas sistēmām un fiziskām personām pieejamus epakalpojumus ar sociālās apdrošināšanas datiem. Pakalpojumu elektronizācijas rezultātā tā saņēmējam nav nepieciešams personīgi ierasties VSAA nodaļā, ir palielināta pakalpojumu pieejamība, veicinot personas informētību par tās sociālās apdrošināšanas statusu. Elektroniskie pakalpojumi nodrošina pieejamību jebkurā diennakts laikā un nedēļas dienā neatkarīgi no saņēmēja fiziskās atrašanās vietas.

Elektroniskie pakalpojumi ir pieejami, izmantojot Latvijas valsts portālu www.Latvija.lv. Klienti ir Latvijas valsts iedzīvotāji, fiziskās personas – nodokļu maksātāji, pensiju, pabalstu, atlīdzību saņēmēji, kā arī valsts un pašvaldību institūcijas, kredītiestādes, kas noslēgušas līgumu ar VRAA.

***

VIEDOKĻI

Māra Jākobsone, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas viceprezidente:

«Šajā kategorijā pavisam bija pieteikti deviņi pakalpojumi, kas bija ļoti dažādi gan pēc mērķa auditorijas, gan pakalpojuma rakstura. Piemēram, pakalpojumi makšķerniekiem – elektronisku makšķerēšanas licenču tirdzniecība un elektroniska pārvaldīšanas procesa administrēšana, pakalpojumi medicīnas darbiniekiem, uzņēmumiem, kas varēs iesniegt elektroniskus rēķinus par piegādēm un pakalpojumiem Rīgas pašvaldībai, kā arī valūtas maiņas, autostāvvietu apmaksas un citi pakalpojumi. Žūrija vērtēja visus epakalpojumus pēc vairākiem kritērijiem, tai skaitā pēc sociālās ietekmes, ekonomiskā efekta (kāds ir reālais naudas vai laika ietaupījums pakalpojumu lietotājiem un sniedzējiem), drošības, inovitātes utt. Žūrijas kopējais vērtējums noteica labāko trijnieku, kas iekļuva finālā. Patiesībā varam redzēt, ka tie ir pakalpojumi, kas lielā mērā noder jebkuram – gan VSAA elektroniskie pakalpojumi, gan bankas mobilā aplikācija, gan autostāvvietu apmaksas lietotnes.

Manuprāt, pozitīvi vērtējams tas, ka labu pakalpojumu vidū arvien vairāk ienāk mobilie risinājumi. Šogad šajā kategorijā divi no finālistiem ir mobilās aplikācijas. Arī man personīgi šie pakalpojumi noderēs, jo lietoju iPhone. Īpaši ērta man šķiet aplikācija, kas ļauj ļoti ātri un vienkārši veikt stāvvietu apmaksu, izslēdzot nepieciešamību sūtīt īsziņas. Es par to nezinātu, ja šis pakalpojums netiktu iesniegts balvai Platīna pele 2012. Tas jau arī ir galvenais IKT balvas mērķis – informēt par jauniem, lieliskiem pakalpojumiem, kas ir pieejami, bet par ko daudzi vēl nezina!»

Epārvalde

Elektronisko iepirkumu sistēmas pilna apjoma funkcionalitātes ieviešana

Pasūtītājs: Valsts reģionālās attīstības aģentūra

Izstrādātājs: RIX Technologies AS

www.eis.gov.lv

Elektronisko iepirkumu sistēma (EIS) ir drošs un pārskatāms virtuāls tirgus laukums pircējiem – valsts un pašvaldību iestādēm un piegādātājiem – komersantiem. Sistēmas pamatā ir elektronisku katalogu princips, kas darbojas kā interneta veikals. Izmantojot sistēmas ekatalogus, lai veiktu pirkumus, iepirkumu process notiek ātrāk, valsts un pašvaldību iestādes tiek atslogotas no iepirkumu organizēšanas un var iegādāties preci par vislabāko tirgū pieejamo cenu. EIS lietošana pircējiem garantē arī to, ka iepirkums ir veikts juridiski pareizi. Pēc sistēmas pilna apjoma funkcionalitātes uzsākšanas tās apgrozījums, salīdzinot ar 2010. gadu, ir dubultojies, veikto piegāžu skaits pieaudzis par 60% un to lieto 382 pircēji un 130 piegādātāji. Pasūtījumi no kataloga pašlaik tiek veikti reizi 3 minūtēs, bet valsts budžeta līdzekļu ietaupījums, lietojot sistēmu, 2011. gadā sasniedza 3 482 365 latus.

Universāla darba vieta

Pasūtītājs: Rīgas pilsētas pašvaldība

Izstrādātājs: SIA ZZ Dats

Universālā darba vieta (UDV) ir inovatīvs un ilgtspējīgs IKT risinājums, kas pielāgots mākoņskaitļošanai un ļauj pašvaldībā ātri, ērti un efektīvi attīstīt epārvaldi, organizēt pašvaldības darbinieku darbu tā, lai pakalpojumi klientiem tiktu sniegti ātri, efektīvi un kvalitatīvi.

UDV risinājums aprobēts Rīgas pilsētas pašvaldībā. UDV ir viens pieejas punkts visām sistēmām un nodrošina vienotu autorizāciju un izvēlni. Šobrīd risinājumā integrētas trīs ārējas un vēsturiskas sistēmas un izveidoti vairāk nekā 10 jauni lietotņu moduļi, to skaitā zināšanu bāze, kas ļauj ātri un ērti iegūt informāciju par pašvaldības procesiem un izmantot to klientu apkalpošanā.

Kā trīs efektīvākos moduļus, kas sniedz tūlītējus ieguvumus klientiem (iedzīvotājiem), var minēt elektronisku pašvaldības domes lēmumu parakstīšanu, elektronisku grāmatvedības dokumentu uzglabāšanu, kā arī visu pašvaldības darbinieku epastu izveidi sadarbībā ar citiem mākoņskaitļošanas risinājumiem.

Ieslodzīto informācijas sistēma

Pasūtītājs: LR Tieslietu ministrijas Ieslodzījuma vietu pārvalde

Izstrādātājs: RIX Technologies AS

http://www.ievp.gov.lv/

Ieslodzīto informācijas sistēma (IIS) ir centralizēta sistēma visās Latvijas brīvības atņemšanas iestādēs ieslodzīto personu uzskaitei, informācijas uzkrāšanai un analīzei, darbinieku ikdienas pienākumu digitalizācijai, kā arī datu apmaiņai ar citām tieslietu jomas iestādēm.

Sistēma ir ieviesta un darbojas visās 12 Latvijas brīvības atņemšanas iestādēs, kā arī Ieslodzījuma vietu pārvaldē, tādējādi nodrošinot, ka visu šo iestāžu darbinieki ikdienas pienākumu veikšanai un informācijas iegūšanai, kā arī fiksēšanai un uzglabāšanai lieto vienotu sistēmu. Līdz sistēmas izveidei, personai nonākot brīvības atņemšanas iestādē, tika veidota personas lieta, kas glabājās konkrētajā brīvības atņemšanas iestādē. Personai atkārtoti nonākot citā brīvības atņemšanas iestādē, dati par personas uzvedību, sodāmībām un cita informācija, kas var ietekmēt personas izvietošanu iestādē, kā arī citus apstākļus, tika rakstiski vai mutiski (telefoniski) pieprasīta no citām brīvības atņemšanas iestādēm. Praksē tas nereti nozīmēja 12 brīvības atņemšanas iestāžu telefonisku apzināšanu, lai iegūtu iespējami daudz datu par konkrēto personu. Sistēma arī aprēķina maksimālo iespējamo apcietinājuma termiņu un datumu, kad personai beidzas soda izciešana, atbilstoši režīmam atļauto tikšanās reižu, telefonsarunu un pienesumu skaitu. Šādi tiek novērsts cilvēciskais faktors jautājumos par to, cik tikšanās reizes, pienesumi vai telefona zvani konkrētajam ieslodzītajam ir atļauti. Sistēma to aprēķina un uzkrāj datus, tādējādi nodrošinot to, ka attiecībā uz visiem ieslodzītajiem tiks ievēroti vienlīdzīgi principi.

***

VIEDOKĻI

Arnis Daugulis, Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietnieks informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) un epārvaldes jautājumos:

«Katrs no izvirzītajiem finālistiem ir ieguldījis lielu darbu un radījis risinājumu, kas atvieglos dzīvi daudzajiem šo risinājumu lietotājiem.»

Kristaps Skutelis, jauno tehnoloģiju zinātājs:

«Visi izvirzītie finālisti diezgan labi attēlo tendences, kas informācijas tehnoloģiju jomā ir novērojamas gan Latvijā, gan pasaulē. Lai arī priekšplānā joprojām izvirzās spēja piekļūt saviem dokumentiem vai citām lietām no dažādām vietām, respektīvi, bez piesaistes vienam datoram, līdztekus parādās aizvien vairāk mobilo pakalpojumu. Jau šobrīd visai droši iespējams prognozēt, ka palielināsies mobilo risinājumu īpatsvars, pieaugs arī mobilo ierīču patērētāju skaits, savukārt valsts un uzņēmēju radītie epakalpojumi kļūs pielāgotāki šīm ierīcēm un to lietotāju vajadzībām. Manuprāt, mobilo risinājumu skaits turpmākajos gados pieaugs arī Platīna peles dalībnieku vidū. Kas attiecas uz epārvaldi – pozitīvi, ka notiek tās attīstība. Virziens, kādā strādājam, ir pareizs, realizācija ne vienmēr perfekta, bet tas tikai nozīmē, ka ir kur augt un attīstīties. Pēc manām domām, būtu nepieciešams daudz apjomīgāks skaidrošanas darbs par to, kā lietot epakalpojumus. Pats galvenais – skaidrojumam jābūt ļoti vienkāršam un saprotamam arī tiem cilvēkiem, kuri ikdienā vēl nelieto epakalpojumus. Joprojām ir gana daudz cilvēku, kuri par informācijas tehnoloģijām un to sniegtajām iespējām ir dzirdējuši, bet nevēlas vai nespēj iedziļināties, kā tās reāli izmantot savā labā. Nav noslēpums, ka epakalpojumi nereti aiztaupa laiku un līdzekļus, jo nav jāmēro ceļš līdz iestādei vai jāveic, iespējams, dārgāki telefona zvani. Vienkārši un saprotami pasniegta informācija atradīs dzirdīgas ausis.»

Ebiznesa risinājumi un pakalpojumi uzņēmumiem

Epasta mārketinga serviss Mailigen

Sistēmas īpašnieks un izstrādātājs: SIA iMedia

www.mailigen.lv, www.mailigen.com

Mailigen piedāvā epasta mārketinga pakalpojumus uzņēmumiem, organizācijām un privātiem lietotājiem, kas vēlas veikt regulāru komunikāciju ar savu mērķauditoriju pa epastu. Kļūstot par vienotu epasta, mobilo un sociālo tīklu platformu, Mailigen ir pārsniedzis tradicionālā epasta mārketinga robežas un ietver virkni tādu funkciju kā interneta aptaujas, dinamiskais saturs, aktīvais RSS un citas. Līdzās funkciju nodrošināšanai Mailigen sniedz profesionālu ekspertu servisu – kampaņu vadību, epastu auditu, epastu šablonu izstrādi un citus pakalpojumus.

Mailigen epasta mārketinga pakalpojumi paredzēti jebkura apjoma uzņēmējdarbībai, organizācijām un privātiem lietotājiem, kuriem ir epasta adrešu datubāze un kas vēlas veikt regulāru komunikāciju ar savu mērķauditoriju.

Interneta reklāmas kampaņu administrēšanas sistēma JungleExpert

Pasūtītājs: SIA Planners

Izstrādātājs: SIA Cube

www.jungleexpert.lv

JungleExpert apvieno interneta reklāmas pārdevējus un pircējus vienotā sistēmā. Interneta mediji (portāli, mājas lapas, blogi u.c.) sistēmā izvieto piedāvātos reklāmas laukumus, definē cenas un iegūst tiešu pieeju reklāmdevējam kampaņas plānošanas laikā, savukārt reklāmdevēji meklē, salīdzina, izvēlas, saplāno un rezervē reklāmas laukumus tiešsaistē. Sistēmas uzdevums ir būtiski efektivizēt interneta reklāmas kampaņu administrēšanu reklāmdevējiem un interneta medijiem.

Patlaban JungleExpert reģistrētie interneta mediji kopā sasniedz ap 70 procentiem no Latvijas interneta auditorijas. Tas nozīmē, ka iespējas iegūt daudzveidīgu un kvalitatīvu saturu katru mēnesi jau tagad ir ap 850 000 unikāliem Latvijas interneta lietotājiem. Sistēma ik dienas apkalpo 2,5–3,5 miljonus reklāmas laukumu skatījumu un klikšķu.

LetsMT!

Sistēmas īpašnieks un izstrādātājs: SIA Tilde

www.letsmt.com

LetsMT! ir jauna, unikāla statistiskās mašīntulkošanas tehnoloģija, kas paredzēta valodas barjeras mazināšanai – palīgs tulkošanā un saziņā dažādās valodās rakstošajiem. Tilde piedāvā principiāli jaunu pieeju mašīntulkošanas pakalpojuma izveidē, kas ir globāla mēroga inovācija, jo ne tikai ļauj izmantot platformā ietvertās gatavās tulkošanas sistēmas, bet arī piedāvā unikālu iespēju pašam radīt savām vajadzībām īpaši pielāgotus mašīntulkus.

LetsMT! mērķauditorija ir jebkurš uzņēmums pasaulē, kam ir nepieciešami regulāri tulkošanas pakalpojumi. Multinacionāli uzņēmumi ar birojiem un partneriem dažādās valstīs LetsMT! var izmantot kā palīgu iekšējā un ārējā komunikācijā, savukārt rūpniecības uzņēmumi var izmantot mašīntulkošanu liela apjoma specifisku tekstu, tehniskās literatūras, anotāciju un aprakstu tulkošanai. n

***

VIEDOKLIS

Jānis Endziņš, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs:

«Apbalvojuma Platīna pele 2012 nominācijā Ebiznesa risinājumi un pakalpojumi uzņēmumiem kopumā tika pieteikti un žūrijā vērtēti 10 interesanti un nenoliedzami vērtīgi projekti. Augstāko vērtējumu ieguvuši un attiecīgi finālam izvirzīti projekti, kuru pievienotā vērtība tautsaimniecības izaugsmei žūrijas locekļu vērtējumā bijusi augstākā. Tāpat nenoliedzami ietekmi uz kopējo novērtējumu devis kritērijs Eksporta veicināšana, kurā daļa projektu diemžēl neieguva nevienu punktu vai ieguva zemu novērtējumu. Pozitīvs pārsteigums, iesniegtos projektus vērtējot, ir pašas projektu pamatā esošās, inovatīvās erisinājumu un pakalpojumu idejas. Esmu lepns, ka tās dzimušas Latvijā, un vairākas no tām vērtēju kā patiešām izcilu pamatu ļoti veiksmīgam biznesam!»