Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Viena pacienta ārstēšanā jāiesaistās 15 donoriem

© F64

Uzsverot, cik liela nozīme hematoloģisko slimību ārstēšanā ir asins donoriem, Leikēmijas un limfonas dienā Rīgas Austrumu slimnīca, Valsts Asins donoru centrs un leikēmijas pacienti aicina ziedot asinis.

Viena asinsrades slimības pacienta ārstēšanā, nodrošinot dzīvībai svarīgo asins pārliešanu, jāiesaistās vismaz 15–20 asins donoriem.

Rīgas Austrumu slimnīcas Asins dienests ievērojamu asins komponentu daudzumu sagatavo tieši hematoloģijas pacientiem, kuru ārstēšanā asins pārliešanai ir liela nozīme. Tie ir cilvēki, kurus ir skārusi kāda asinsrades slimība, kas var būt gan onkoloģiska, gan neonkoloģiska rakstura. Katru gadu šāda rakstura slimības pirmreizēji tiek diagnosticētas aptuveni 500 cilvēkiem, kopumā Rīgas Austrumu slimnīcas hematologu uzraudzībā ir ap 4000 šādu pacientu, 95 procentos gadījumos tās ir ļaundabīgas saslimšanas. Rīgas Austrumu slimnīcas mediķi skaidro: lai nodrošinātu dzīvībai svarīgo asins pārliešanu, viena hematoloģiskā pacienta ārstēšanā ir jāiesaistās vismaz 15–20 asins donoriem, jo viena ārstēšanās kursa laikā vienam pacientam ir nepieciešams pārliet vidēji 15–20 asins komponentu devas pie akūtām asins saslimšanām. Gada laikā vienam pacientam tiek nozīmēti vismaz trīs četri kursi, nereti arī vairāk. Ir gadījumi, kad vienam pacientam ir bijusi nepieciešama pat 52 devu pārliešana, kā arī gadījumi, kad pacientam asins pārliešana nepieciešama ik pēc mēneša. Kopumā 2013. gadā hematoloģiskajiem pacientiem ir pārlietas 13 175 asins komponentu devas, vienas devas apjoms ir ap 300 mililitru.

Pirmdien slimnīcas asins sagatavošanas nodaļas laiks būs pagarināts un tā strādās no astoņiem rītā līdz sešiem vakarā, donori aicināti ierasties stacionārā Gaiļezers (līdzi jāņem pase vai ID karte). Asins donorus pirmdien gaidīs arī Valsts Asins donoru centra izbraukuma autobuss pie Dailes teātra Rīgā no desmitiem līdz trijiem. Otra lielākā pacientu grupa Austrumu slimnīcā, kuriem nepieciešamas asins pārliešanas, ir slimnīcā ievestie smagie pacienti no visas Latvijas, nereti pēc smagām, komplicētām politraumām, kurus ārstē Intensīvās terapijas klīnikā vai Toksikoloģijas un sepses klīnikā.