Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Vairs nekādas šprices! Oksfordā izstrādāta metode vakcīnas ievadīšanai, izmantojot ultraskaņu

© Pixabay.com

Sāpīgās injekcijas, ko veic ar šļirci, tuvāko gadu laikā var kļūt par pagātni - Oksfordas universitātes zinātnieku izstrādātā novatoriskā metode ļaus veikt vakcināciju, neizmantojot šļirces un adatas, raksta bbc.com.

Vakcinācijai nepieciešamās zāles iekļūs pacienta ķermenī caur neskartu ādu, izmantojot ultraskaņas viļņus. Šī neparastā metode šobrīd iziet pēdējo testēšanas posmu ar dzīvniekiem, un tā jau ir uzrādījusi ļoti daudzsološus rezultātus.

Ultraskaņas vakcinācijas laikā organismā nonāk simtiem reižu mazāk zāļu nekā ar parasto injekciju. Tas ievērojami samazina blakusparādību risku un vienlaikus vienkāršo medicīnisko loģistiku, padarot vakcinācijas procesu lētāku.

Turklāt šādas vakcinācijas efektivitāte, kā rāda provizoriskie pārbaužu rezultāti, varētu būt vēl augstāka, jo šādi vakcinēta organisma imūnreakcija vairumos gadījumu ir izteiktāka.

Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centra datiem divas trešdaļas amerikāņu bērnu un gandrīz ceturtā daļa pieaugušo baidās no injekcijām, tomēr lielākajai daļai vakcīnu, kas nodrošina sabiedrības imunitāti, nepieciešama injekcija - vakcīnai jānokļūst tieši asinsritē.

Koronavīrusa vakcīnu izmēģinājumu laikā viena no biežākajām vakcīnas blakusparādībām bija stipras sāpes injekcijas vietā, kas dažkārt varēja nepāriet pat vairākas dienas. Savukārt ultraskaņas vakcinācija nodrošina tādu pašu efektu, netraumējot ādu, jo tiek izmantota metode, kas pazīstama kā kavitācija.

Tās laikā uz ādas virspuses tiek uzklāts plāns zāļu slānis, kuru augstfrekvences skaņas viļņi caur porām iespiež ķermenī.

Nokļūstot zem ādas, tās pašas ultraskaņas ietekmē mikro burbuļi “eksplodē”, ļaujot zāļu molekulām izlauzties cauri šūnu membrānai un iekļūt tieši šūnās.

Izmantojot šādu metodi, spēcīga imūnā atbilde tiek panākta, ievadot ievērojami mazāku zāļu daudzumu nekā ar parasto injekciju, turklāt šī vakcinācijas metode paver plašas iespējas izmantot pašlaik izstrādes stadijā esošās DNS vakcīnas - tām ir nepieciešams, lai zāles nonāktu pēc iespējas tuvāk šūnas kodolam.

Oksfordas biomedicīnas ultraskaņas, bioterapijas un biofarmācijas laboratorijā izstrādātā ultraskaņas vakcinācijas metode tika prezentēta Austrālijā notiekošajā Sidnejas apvienotajā medicīnas konferencē Acoustics 2023 un izraisīja ievērojamu entuziasmu ekspertu vidū.

Izmēģinājumi ar cilvēkiem varētu sākties jau nākamgad.