Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Vai vēzis tiešām būs uzveikts? Noslēdzies 20 gadu darbs vēža vakcīnas izstrādē

© Pixabay.com

Divas desmitgades ilgs darbs pretvēža vakcīnu jomā beidzot sāk nest augļus, saka eksperti, raksta independent.co.uk.

Jauna vēža vakcīna, kas tiek izmēģināta Apvienotajā Karalistē, varētu vēstīt par slimības ārstēšanas "jauna laikmeta rītausmu", saka zinātnieki.

Vakcīna ar nosaukumu mRNS-4359 un ko ražo Moderna, ir paredzēta cilvēkiem ar progresējošu melanomu, plaušu vēzi un citiem audzējiem.

Lai gan dažos gadījumos vakcīnas tiek radītas īpaši katram atsevišķam pacientam laboratorijās, izmantojot viņa ģenētisko informāciju, uz Lielbritānijas pacientiem izmēģinātā vakcīna ir viena no tām, kas plašāk paredzēta konkrētiem vēža veidiem, un to attiecīgi var ražot daudz ātrāk un vieglāk.

Kāds vīrietis no Surejas Lielbritānijā ar ļaundabīgu melanomas ādas vēzi, kas nereaģē uz ārstēšanu, bija pirmais pacients, kurš oktobra beigās saņēma vakcīnu Hammersmitas slimnīcā izmēģinājuma grupas ietvaros.

"Varianti bija vai nu neko nedarīt un gaidīt, vai arī iesaistīties un kaut ko darīt,” sacīja 81 gadu vecais vīrietis.

"Esmu ārkārtīgi pateicīgs slimnīcai un personām, kas vada šos izmēģinājumus. Mums kaut kā jāmaina fakts, ka katrs otrais cilvēks var saslimt ar vēzi, un mums ir jāuzlabo izredzes dzīvot.”

Izmēģinājuma laikā vakcīna tiks pārbaudīta atsevišķi un kombinācijā ar medikamentu, kas ir apstiprināts imūnterapijas līdzeklis.

Nokļūstot organismā, mRNS ģenētiskais materiāls “iemāca” imūnsistēmai, kā vēža šūnas atšķiras no veselām šūnām, un mobilizē tās, lai tās iznīcinātu.

Dr. Kails Holens, Moderna izstrādes, terapijas un onkoloģijas nodaļas vadītājs, sacīja, ka pētnieki cer, ka šī vakcīna varēs ārstēt dažādus vēža veidus.

"Mēs uzskatām, ka tas varētu būt efektīvs galvas-kakla vēža gadījumā, mēs uzskatām, ka tas varētu būt efektīvs urīnpūšļa vēža gadījumā, mēs uzskatām, ka tas varētu būt efektīvs nieru vēža gadījumā," viņš teica. "Bet mēs sākam ar diviem, kuriem, mūsuprāt, ir vislielākā varbūtība, ka tie ir efektīvi, un tie ir melanoma un plaušu vēzis."

Dr. Holens apstiprināja, ka divu gadu desmitu darbs pie pretvēža vakcīnām beidzot sāk nest augļus, jo šī joma "beidzot ir sasniegusi punktu, kurā mēs sākam redzēt reālu labumu.”

MRNS tehnoloģijas priekšrocība ir tāda, ka tā liek ķermenim izstrādāt instrukcijas, kas pēc tam pamodina imūnsistēmu.

Lai gan personalizētas vakcīnas var būt ļoti efektīvas, to izgatavošana var ilgt nedēļas, turklāt pašlaik nav arī pietiekami daudz datu, lai pateiktu, vai personalizētās vakcīnas patiesībā ir labākas par plašākām vēža vakcīnām, piemēram, Moderna.

"Mēs sākām veidot savu vēža vakcīnu pirms Covid epidēmijas un izmantojām daļu no šīm tehnoloģijām, lai veidotu Covid vakcīnas," teica Dr. Holens.

"Un tas, kas patiešām ir ievērojams, tagad esam ārstējuši vairāk nekā miljardu pacientu ar mūsu Covid vakcīnu, un šī pati tehnoloģija tagad atkal tiek izmantota vēža slimniekiem. Tā kā esam ārstējuši vairāk nekā miljardu pacientu, mēs daudz zinām par ārstēšanas drošību un to, cik labi to panes pacienti visā pasaulē. Tātad mums, iespējams, būs vairāk drošības informācijas par mūsu vēža vakcīnu nekā jebkurai citai vakcīna, kas jebkad ir izveidota pret vēzi, un tas liek mums justies pārliecinātiem, ka esam uz pareizā ceļa."

Viņš piebilda, ka Moderna pretvēža vakcīnu izraisītās blakusparādības ir mazākas, nekā varētu sagaidīt ar citām imūnterapijām.

"Mums ir bijušas ļoti vieglas blakusparādības, kas atbilst Covid vai gripas vakcinācijai. Ir dažas sāpes rokā, ir zināms nogurums, zemas pakāpes drudzis, kas ilgst dažas dienas. Un, ja salīdzina to ar citām imūnterapijām, tas patiesībā ir diezgan maz,” sacīja Dr. Holens.