Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Rīgas Domā notiks Lielās Piektdienas koncerts

© Kaspars Krafts / F64

Šodien plkst.19 Rīgas Domā diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā notiks Latvijas Radio kora Lielās Piektdienas koncerts, liecina paziņojums Latvijas Radio kara mājaslapā.

Paredzēts, ka koncertā skanēs Gijas Kančeli, Valentīna Silvestrova, Pētera Vaska, Riharda Dubras skaņdarbi korim, saksofonu kvartetam un sitaminstrumentiem.

Tāpat koncertā Rīgas Domā uzstāsies arī Rīgas Saksofonu kvartets un sitaminstrumentālists Ivo Krūskops.

Ukraiņu klasiķis Silvestrovs savu skaņdarbu korim "Diptihu" nodēvējis par altārgleznu, kur pirmā daļa "Mūsu Tēvs" glezno Kristu, bet otrā daļa "Testaments" attēlo kādā svētā dzīvi. Tās pamatā ir 19.gadsimta ukraiņu nacionālā dzejnieka un ukraiņu neatkarības cīnītāja Tarasa Ševčenko slavenā poēma "Novēlējums". Savukārt Silvestrova meditatīvajā "Miera žēlastībā" skaņās ievīta Svētās Trīsvienības simbolika.

Kančeli "Šūpuļdziesmā saulei" korim un sitaminstrumentiem saules vārdu slavinājis 27 valodās, apvienojot senās un mūsdienīgās kultūras, kā arī mūžības ideju, kur saule nekad nepāriet.

Savukārt Vaska Tēvreize "Mūsu Tēvs" ir divējāds aizlūgums gan viņa paša tē­vam, debesīs mītošam, gan Visaugstākajam, bet "The Fruit of Silence" ar Mātes Terēzes vārdiem ir klusa meditācija par kalpošanas un mīlestības ceļu. "Logs" no "Trim poēmām ar Česlava Miloša dzeju" komponēts kā gregoriskā korāļa dziedājums, šoreiz Rīgas Saksofonu kvarteta atskaņojumā.