Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Slavenie rīdzinieki nes galvaspilsētas vārdu pasaulē

© F64

Svinīgi papildināta Rīgas slavas siena kinoteātrī Splendid Palace. 16 spilgtu personību portretiem pievienojušās fotogrāfijas ar četrām ievērojamām mūziķēm, kas ar panākumiem nes savas dzimtās vietas vārdu pasaulē. Mākslinieki atzīst, ka ir gandarījums būt starp personībām, kuras mainījušas laika ritējumu un sasniegušas pasaules atzinību.

Kinoteātra Splendid Palace foajē atklāts portretu galerijas Dzimuši Rīgā – slaveni pasaulē papildinājums. Izstāde apskatāmi 20 Rīgā dzimušu un pasaulē panākumus guvušu personību portreti, ar ko lepojas galvaspilsēta un visa Latvija. Katru portretu papildina dzīves gājums latviešu, krievu un angļu valodā, kas izlasāms, izmantojot jaunās tehnoloģijas, proti, digitālā veidā.

Projekta veidotāji SIA Rīgas nami sadarbībā ar Latvijas Institūtu ievērojamāko rīdzinieku portretus un dzīves gājumus sāka apkopot no 2011. gada. Latvijas Institūta direktore Kārina Pētersone uzsver, ka Latvija ir īpaša vieta, kur no mazas valsts nāk tik ievērojamas personības, kuras pazīstamas visā pasaulē. «Pirmajā izstādes veidošanas posmā vairāk bija redzami kungi, starp tiem izgudrotāji, ķīmiķi, sportisti un kultūras cilvēki. Šobrīd klāt nāk četras spožas sievietes mūzikā,» teic K. Pētersone, uzsverot, ka jābūt modriem un darbs jāturpina, jo, laikam ejot, parādīsies jauni cilvēki, kas ar savu talantu izcelsies uz pasaules fona.

Miniatūrā fotoaparāta Minox izgudrotājam Valteram Capam, baletdejotājiem Mārim Liepam un Mihailam Barišņikovam, vijolniekam Gidonam Krēmeram, hokejistam Kārlim Skrastiņam un citiem ievērojamiem cilvēkiem piepulcējas operdziedātājas Inese Galante un Elīna Garanča, vijolniece Baiba Skride un akordeoniste Ksenija Sidorova. Ineses Galantes soprāna tembru pazīst visā pasaulē, viņa uzstājusies uz pasaulslavenām skatuvēm un karaļnamos, bet Elīna Garanča kā mecosoprāns guvusi strauju atpazīstamību opernamos ar vārdu un kritiķu atzinību. Vijolniece Baiba Skride arī ir pazīstama ar saviem spilgtajiem priekšnesumiem, uzstājusies uz starptautiskām skatuvēm, spēlējot vairāk nekā 300 gadu vecu Stradivāri vijoli. Savukārt talantīgā Ksenija Sidorova spējusi lauzt priekšstatus par akordeona vietu klasiskajā mūzikā. Jaunā akordeoniste vairojusi šā instrumenta popularitāti, kvalitatīvi atskaņojot klasiskās mūzikas darbus.

Stāvot pie sava portreta izstādes atklāšanā, Inese Galante atklāja, ka atrasties starp šādām personībām ir liels lepnums un gandarījums. Māksliniece uzskata, ka jāidentificējas ar savu dzimteni. Strādājot ar ārzemju kolēģiem un apceļojot pasauli, operdziedātāja lepni teic, ka viņa ir dzimusi Rīgā un aicina arī citus māksliniekus, uzstājoties citviet pasaulē, atgādināt par savu dzimto vietu. Šajā slavas sienā, pēc I. Galantes domām, vieta jāatrod vēl sešām personībām. «Es gribētu, lai šis skaitlis turpina augt. Lai tā laime un gandarījums, ko es savā dzīvē saņemu no publikas, nokļūst arī pie jaunajiem censoņiem,» novēlēja I. Galante. Savukārt vijolniekam Gidonam Krēmeram Rīga vienmēr saistās ar dzimto vietu un bērnības atmiņām: «Patīkami šeit redzēt daudzus ģēnijus, kuri dzimuši Rīgā. Dažu seju vēl trūkst, bet ceru, ka ar laiku tās parādīsies.»

«Slavas galerija mums māca izzināt un novērtēt savus talantus, stāstīt par viņiem arī saviem bērniem, tā iedvesmojot, motivējot arī jauno paaudzi uz lieliem darbiem un sasniegumiem savā dzīvē,» atklāšanā uzsvēra SIA Rīgas nami valdes priekšsēdētāja Vineta Verika, solot skaisto projektu, kas laika gaitā kļuvis par populāru tūristu apskates objektu, noteikti turpināt. Viņa aicina visus interesentus uz slavas galeriju doties, sākot no augusta, jo šobrīd kinoteātrī Splendid Palace ir vasaras pārtraukums.