Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Kultūra

Purvīša balvai izvirzīti vēl trīs mākslinieki

© f64.lv, Ilze Zvēra

Par sniegumu šī gada trešajā ceturksnī eksperti Purvīša balvai ir izvirzījusi trīs autorus - Indriķi Ģelzi, Sabīni Verneri un Lieni Rumpi.

Kā informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) pārstāve Nataļja Sujunšalijeva, Ģelzis nominēts par personālizstādi "Ūdeņaina dienas actiņa", kas no 25.augusta līdz 8.oktobrim bija skatāma laikmetīgās mākslas centrā "Kim?". Izstādes kuratore bija Zane Onckule.

LNMM Latvijas tēlniecības un objektu kolekcijas glabātājas Artas Vārpas skatījumā, "izstādes kopējā dramaturģija - objekti, skaņa un teksts, kustība, apgaismojums - ievelk skatītāju un iedarbojas kā kopums, kaut sastāv no suverēniem, pašvērtīgiem objektiem".

"Ģelzim raksturīgie, medija ziņā grūti kategorizējamie skulpturālie objekti, līdzīgi kā citkārt, atgādina telpiskus zīmējumus, tomēr sagādā arī formālus pārsteigumus. "Ūdeņaina dienas actiņa" ir izstāde, kas atrodas ciešā saiknē ar šodienas informācijas piesātinājumā ik uz soļa signalizējošajām trauksmainajām aktualitātēm un briesmām. Skumji poētiskie objekti vēsta par un arī izraisa apjukuma stāvokli. Ir skaidrs, ka actiņu aizmiglojušas asaras," pauda Vārpa.

Māksliniece Vernere Purvīša balvai nominēta par izstādi "Aklā zona", kas no 10.augusta līdz 10.septembrim bija skatāma Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) galerijā. Izstādes radošo komandu veidoja Megija Mīlberga, Henriks Eliass Zēgners, Aleksejs Beļeckis, Romāns Medvedevs, Oto Holgers Ozoliņš.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra kuratore Inga Lāce vērtēja, ka Verneres izstāde, kas parāda mākslinieces darbus dialogā ar darbiem no LMS kolekcijas, "pievērš uzmanību Latvijas Mākslinieku savienībai - institūcijai, kas jau gadiem darbojas pašu izvēlētā marginalizētā pozīcijā, un tās krājumam, kas ir līdz galam nenovērtēta Latvijas mākslas vēstures daļa".

"Verneres tiešums un vēlme šo krājumu iepazīt un būt ar to dialogā gan izstādē, gan pavadošajos pasākumos ir brīnišķīgs piemērs ieinteresētai, dzīvai starppaaudžu sarunai. Sabīnes darbos reflektēts viņas kolekcijas iepazīšanas process un attieksme pret to, kur parādās gan sapīšanās, kas raksturīga šai institūcijai, gan arī, cerams, iespējama izpiņķerēšanās ārā nākotnē," uzskata Latvijas Laikmetīgās mākslas centra kuratore.

Rumpe Purvīša balvai nominēta par izstādi "Akupunktūra kaktusam", kas no 8.septembra līdz 30.setpembrim bija skatāma galerijā "Dom".

Mākslas kuratore Inga Šteimane uzskata, ka Rumpes "Akupunktūra kaktusam" ir izstāde "par formas iedomātajām robežām, tostarp par ķermeni kā formu, kas transformējas. Māksliniece veido glezniecisku un tēlniecisku formu, apzināti pārkāpjot tā dēvēto veselo saprātu, viņa iebīda formu neformas rūgtumā vai kičīguma šķebinošajā saldumā".

""Adatu ieduršana ādā izveido intīmu saikni starp miesu un pasauli," raksta māksliniece. Kaut kas smīnoši pozēts un pasaulīgi sāpīgs reizē. Ar atsauci uz septiņdesmito - astoņdesmito gadu mijas transavangardu, kas noliedz konceptuālismu un akcentē emocionālu spēli," izvēli pamato mākslas kuratore Šteimane.

Kopumā eksperti šajā periodā nominācijām izvirzīja astoņus vizuālās mākslas notikumus, un to vidū bija Kristapa Ancāna instalācija izstādē "Tagadnes artefakti", Martina Vizbuļa personālizstāde "Divu toņu daudzfrekvenču komunikācija", Edgara Vērpes izstāde "Tumsas zīmogs" , Lienes Pavlovskas darbs "Izgriezumi" un Arņa Balčus izstāde "Scēna".

Laika posmā no gada 1.janvāra līdz nākmā gada 31.decembrim Purvīša balvas 2025 neatkarīgo ekspertu darba grupā strādā LNMM Latvijas tēlniecības un objektu kolekcijas glabātāja Vārpa, kuratore, mākslas zinātniece, Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore studiju darbā Antra Priede, Centrālās un Austrumeiropas eksperte Modernās mākslas muzejā Ņujorkā, Latvijas Laikmetīgās mākslas centra kuratore Lāce, fonda "Mākslai vajag telpu" vadītāja Katrīna Jaunupe. No 2023.gada 1.jūlija ekspertu komandai pievienojās mākslas stacijas "Dubulti" vadītāja, kuratoreŠteimane. Viņa nomainīja mākslas kolekcionāru, kuratoru, biedrības "Latvijas kultūras projekti" direktoru Māri Vītolu.

Ekspertu darba grupa nominantus balvai izvirza reizi ceturksnī.

Purvīša balva ir lielākā un prestižākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā. Tā dibināta 2008.gada janvārī ar mērķi regulāri un sistemātiski apzināt aktuālos notikumus un izvērtēt izcilāko sniegumu Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā, veicināt Latvijas mākslas procesa intensitāti un analīzi, sekmēt jaunu projektu un oriģinālu ideju attīstību, popularizēt Latvijas mākslinieku radošos panākumus gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām.