Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Kultūra

Zināmi "Purvīša balvas 2025" nominanti

© Vladislavs Proškins/F64

Gada otrajā ceturksnī "Purvīša balvai 2025" nominēti mākslinieki Hanele Zane Putniņa, Krišs Salmanis, Diāna Tamane un Rūdolfs Štamers, aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

Putniņa balvai nominēta par personālizstādi "Eksponāts pēc apraksta" LNMM Kupola zālē. Fonda "Mākslai vajag telpu" vadītāja Katrīna Jaunupe norāda, ka Putniņas linogriezumu sērija aicina skatītājus domāt par mākslas interpretācijas daudzšķautņainību, kā arī to, kā valoda un indivīda spēja artikulēt piedzīvoto ietekmē mūsu ikdienu.

"Māksliniece trāpīgā veidā atklāj aprakstošo tekstu lomu mūsu priekšstatu veidošanā un mijiedarbību starp mākslinieka redzējumu un skatītāja izpratni. Māksliniece uzsver katra subjektīvās spējas redzēt, dzirdēt, uztvert un liek aizdomāties par to, kā valoda savā ziņā mūs ierobežo," pauž Jaunupe.

Salmanis nominēts par personālizstādi "Rūgts" laikmetīgās mākslas centrā "Kim?". Biedrības "Latvijas kultūras projekti" direktors Māris Vītols akcentē, ka personālizstādē mākslinieks, izmantojot konceptuāli precīzu un stilistiski lakonisku izteiksmes formu, piedāvā sociāli kritisku un daudzslāņainu komentāru par padomju laika atstāto mantojumu Latvijas kultūrtelpā un sabiedrības apziņā.

"Mākslinieks netieši uzdod jautājumus par to, cik lielā mērā savā domāšanā un rīcībā joprojām esam ieslodzīti dažādās padomju laika kultūrzīmju kombinācijās un vai vairāk nekā 30 gadus pēc Berlīnes mūra krišanas esam spējuši no šīm ietekmēm atbrīvoties," norāda Vītols.

Savukārt Tamane balvai nominēta par personālizstādi "Half-Love" Latvijas Fotogrāfijas muzejā Rīgas Fotogrāfijas biennāles "Next 2023" programmā. Mākslas zinātniece Arta Vārpa norāda, ka Tamanes izstāde ir personīga un smalkjūtīga. Tamane ļauj skatītājam būt klātesošam delikātā attiecību veidošanas procesā 14 gadu ilgā periodā - no pusmāsas agrīnas bērnības līdz pusaudzībai.

"Īpaši pārliecinoša un emocionāla ir māsas tuvplānu fotogrāfiju sērija, kurā jaušama savstarpēja uzticēšanās, turklāt siltumnīcas vide rada savdabīgu idilliskumu bez idealizācijas. To, kas autorei saistās ar atmiņām, pieredz viņas pusmāsa - sērijā Tamane ir sapludinājusi abu pieredzes stāstus. "Half-Love" apliecina emocionālu un māksliniecisku briedumu," uzsver Vārpa.

Štamers Purvīša balvai nominēts par izstādi "Balsis manās galvās" telpā "Tur" Tallinas ielas kvartālā. Kuratore Antra Priede uzsver, ka personālizstādē mākslinieks radījis pieklusinātu odu sava paša liminālajai telpai, kur satiekas it viss, kas urda, traucē, iedvesmo, kaitina un spēcina vienlaicīgi.

"Ja vēstījums un tā toņkārta ir pieklusināta, tad scenogrāfiskais vēriens liek tai ieskanēties arvien skaļāk un pārņemt skatītāju pilnīgi savā kontrolē, virzot izpētīt katru noslēpto atsauci uz daudzbalsību mākslinieka radošajā garā," pauž Priede.

Viņa norāda, ka tieši starptelpas jēdziens ir būtisks, jo tajā ne tikai satiekas autora daudzšķautņainā radošā darbība, bet viņš ir pietiekoši atvērts tajā ieaicināt un aplūkot savu laikabiedru darbus, kas ir pavisam reta parādība Latvijas mākslas dzīvē.

Kopumā eksperti šajā periodā nominācijām izvirzīja piecus vizuālās mākslas notikumus, un to vidū bija Andas Lāces septiņu gleznu cikls "K, kas tas bija?" izstādē "Kā es jūtos pēdējā laikā?" Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā.

Kā ievērības cienīgus notikumus eksperti vēlējās izcelt vēl trīs mākslas notikumus - Harija Branta personālizstādi "Moon landing", kaķa gleznotāja "Murchello" pirmo personālizstādi Latvijā, Madonas dzelzceļa stacijā, kuratora Arņa Balčus rīkoto Rīgas Fotomēnesi "Mākslīgā intelekta Latvija".

Laika posmā no 1.janvāra līdz 2024.gada 31.decembrim "Purvīša balvas 2025" neatkarīgo ekspertu darba grupā strādā LNMM Latvijas tēlniecības un objektu kolekcijas glabātāja Vārpa, kuratore, mākslas zinātniece, Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore studiju darbā Priede, Centrālās un Austrumeiropas eksperte Modernās mākslas muzejā Ņujorkā, Latvijas Laikmetīgās mākslas centra kuratore Inga Lāce, fonda "Mākslai vajag telpu" vadītāja Jaunupe. No 1.jūlija ekspertu komandai pievienojās mākslas stacijas "Dubulti" vadītāja, kuratore Inga Šteimane. Viņa nomainīja mākslas kolekcionāru, kuratoru, biedrības "Latvijas kultūras projekti" direktoru Vītolu.

Purvīša balva ir lielākā un prestižākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā. Tā dibināta 2008.gada janvārī ar mērķi regulāri un sistemātiski apzināt aktuālos notikumus un izvērtēt izcilāko sniegumu Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā, veicināt Latvijas mākslas procesa intensitāti un analīzi, sekmēt jaunu projektu un oriģinālu ideju attīstību, popularizēt Latvijas mākslinieku radošos panākumus gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām. Balva tiek pasniegta reizi divos gados.

Pirmo Purvīša balvu 2009.gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude". Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011.gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi "Varbūt". Trešo Purvīša balvu 2013.gadā ieguva Andris Eglītis par personālizstādi "Zemes darbi".

Savukārt ceturtā Purvīša balva 2015.gadā tika piešķirta Miķelim Fišeram par personālizstādi "Netaisnība". Purvīša balvu 2017.gadā pasniedza mākslinieku kolektīvam - Krišam Salmanim, Annai Salmanei un Kristapam Pētersonam - par izstādi "Dziesma".

Sesto Purvīša balvu 2019.gadā saņēma māksliniece Ieva Epnere par personālizstādi "Dzīvo atmiņu jūra". Par septītās Purvīša balvas laureāti 2021.gadā kļuvusi māksliniece Amanda Ziemele par personālizstādi "Kvantu matu implanti". Astoto Purvīša balvu 2023 pasniedza māksliniecei Ancei Eikenai par personālizstādi "Dievs Tēvs Debesīs".