Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Kultūra

Purvīša balvai nominē mākslinieku Jansones, Straupes un Kurševas darbus

© f64.lv, Oksana Džadana

Purvīša balvai 2023.gada gada pirmajā ceturksnī nominēti mākslinieku Rasas Jansones, Jāņa Straupes un Maijas Kurševas darbi, informē balvas pārstāve Agneta Anna Vēmane.

Jaunā Purvīša balvas perioda ekspertu darba grupa, izvērtējot izstādes un mākslinieku darbus, kas bija apskatāmi laika posmā no 1.janvāra līdz 31.martam, Purvīša balvai, ko pasniegs 2025.gada pavasarī, nominējusi Jansones darbu ciklu "Kad viņa piesēda mazliet ērtāk" personālizstādē "Izlīguma izstāde" Bauskas muzejā.

Tāpat balvai nominēts Straupes darbs "Svārsts" personālizstādē "Ne-lietas", kas bija apskatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, kā arī Kurševas izstāde "Lapa uz lapas", kas apskatāma "Tur_" telpā līdz 29.aprīlim.

Kopumā eksperti šajā periodā nominācijām izvirzīja sešus mākslas notikumus, un to vidū bija Kristas Dzudzilo personālizstāde "Es visu atceros, un tad es visu aizmirstu" galerijā "Alma", Andra Kaļinina izstāde "Baltā zāle" "Tur_" telpā, Amandas Ziemeles personālizstāde "Saule ar zobiem" Latvijas Nacionālā mākslas muzejā (LNMM).

No 2021.gada 1.janvāra darbu sākusi jauna ekspertu darbu grupa, ko veido LNMM Latvijas tēlniecības un objektu kolekcijas glabātāja Arta Vārpa, kuratore, mākslas zinātniece, Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore studiju darbā Antra Priede, Centrālās un Austrumeiropas eksperte Modernās mākslas muzejā Ņujorkā, Latvijas Laikmetīgās mākslas centra kuratore Inga Lāce, fonda "Mākslai vajag telpu" vadītāja Katrīna Jaunupe un mākslas kolekcionārs, kurators, biedrības "Latvijas kultūras projekti" direktors Māris Vītols.

Purvīša balva dibināta 2008.gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009.gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude". Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011.gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi "Varbūt".

Trešo Purvīša balvu 2013.gada februārī ieguva Andris Eglītis par personālizstādi "Zemes darbi", ceturtā Purvīša balva 2015.gadā tika pasniegta Miķelim Fišeram par personālizstādi "Netaisnība", piekto Purvīša balvu 2017.gada februārī saņēma Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons par darbu "Dziesma".

Savukārt sesto Purvīša balvu 2019.gada aprīlī saņēma Ieva Epnere par darbu "Dzīvo atmiņu jūra". Septīto Purvīša balvu 2021.gada jūnijā saņēma Amanda Ziemele par izstādi "Kvantu matu implanti". Astotā Purvīša balva tiks pasniegta 2023.gada 26.maijā.