Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

VĒRTS APMEKLĒT: Aija Vītoliņa atgriežas tango

DĪVA. Lai gan Aija Vītoliņa uz lielās skatuves ir teju no šī gadsimta sākuma, savos muzikālajos meklējumos viņa joprojām nav nostabilizējusies. Taču tas nekas – viss, ko viņa dara, vienalga ir ar kvalitātes zīmi © Publicitātes foto, KRISTINE KRAUZE-SLUCKA

Šo trešdien, 8. martā, kultūras pilī Ziemeļblāzma savu tango programmu atrādīs Aija Vītoliņa un grupa Tango Sin Quinto – ļoti iederīgs koncerts brīdī, kad prāts prasa pavasari, bet pa logu redzams šķīdonis.

Dziedātāja Aija Vītoliņa ar programmu Atgriezties dienvidos jau sniegusi vairākus koncertus - Ventspilī, Talsos, Madonā, Saldū, Alūksnē un citur. Atsauksmes bijušas ļoti labas. Pirmoreiz šī programma izskanējusi 2014. gada beigās mūzikas namā Daile, tomēr mūziķiem bijusi vēlme to parādīt biežāk par vienu vai pāris koncertiem. «Iepriekš lielākoties darbojāmies korporatīvajās ballītēs, taču gribējās kaut kur izbraukt kā grupai, turklāt parādīt šo mūziku ārpus Rīgas, arī mazākās pilsētās,» skaidro Aija Vītoliņa. «Tā nu šis viens koncerts pāraudzis nelielā tūrē.» Tango Sin Quinto radošajā sastāvā bez Aijas vēl ir Jānis Stafeckis (kontrabass), Artūrs Noviks (akordeons), Ainis Zavackis (bungas), Raimonds Melderis (vijole) un Romāns Vendiņš (klavieres).

Pēdējā laikā dziedātāja gan sevi bija it kā jau pozicionējusi ar programmu My Baby Shot Me Down, kas skan pavisam citos motīvos, gada nogalē joprojām neatsakoties no kabarē programmas. Tomēr nu atkal ir sperts solis tango lauciņā, turklāt, cik noprotams, tas arī būs viņas pamata virziens vismaz līdz rudenim, kad plānots Atgriezties dienvidos turpinājums - ko lai dara, Aija ir Aija, daudzšķautņaina un talantīga... Pēc koncerta Ziemeļblāzmā vēl šopavasar paredzētas uzstāšanās Ādažos (23. martā) un Mārupē (25. martā). «Šīs tūres koncertos skanēs grupas mīļākie skaņdarbi, kas, gadiem ritot, kopā priecājoties un skumstot, kļuvuši tuvi - no populāriem tango skaņdarbiem līdz gandrīz nepazīstamām, taču aizkustinošām latino mūzikas virziena kompozīcijām. Ikviens varēs baudīt dziesmas no Astora Pjacollas tango operas Maria de Buenos Aires, latino dziesminieces Jasmīnas Levī skaņdarbus, kā arī, protams, neiztikt bez mazā zvirbulēna Edītes Piafas skaistākajām melodijām franču valodā. Būs dzirdami arī komponistu Morisa Ravēla, Rišāra Galjāno skaņdarbi, dažas tradicionālas tango melodijas un arī oriģinālkompozīcijas, kas tapušas speciāli Tango Sin Quinto muzikālajam sastāvam,» tā tiek pieteikts šis repertuārs. Ja runā par oriģinālo repertuāru, jāteic, ka koncertā skanēs gan Kārļa Lāča, gan Edgara Raginska kompozīcijas. Jāpiebilst, ka Rīgas koncerta programma būs paplašināta, divdaļīga, turklāt bagātināta ar Arta Dzērves videoprojekcijām un tango dejotāju priekšnesumiem.

Saprotams, uzreiz acīs krīt arī zīmīgais datums - 8. marts. Kā Aija attiecas pret šiem savulaik par Starptautisko sieviešu dienu uzskatītajiem svētkiem? «Nūūū...,» viņa aizdomājas. «Ir, protams, kaut kādas asociācijas un atmiņas. Priecājos, ja ir vairāk tādu dienu, kad nevis, kā mums tas lielākoties ierasts, jābēdājas, bet varam viens otram dāvināt ziedus. Taču man jau tāpat lielākoties visi svētki aiziet darbā, uz skatuves. Bet šoreiz - tā kā man 10. martā ir dzimšanas diena, tad [Rīgas koncertā] pie viena varēšu svinēt to!» dzirkstoši smejas Aija.