Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Pēc postījumu novēršanas atkal atvērtais LVM dabas parks Tērvetē brīvdienās bija plaši apmeklēts

© Gints Ivuškāns/F64

Aizvadītajā nedēļas nogalē, kad pēc postošās augusta vētras apmeklētājiem atkal bija atvērts Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē, to apmeklēja vairāk nekā 1700 lielu un mazu viesu.

"Kamēr parks bija apmeklētājiem slēgts, novēršot bīstamos bojājumus, ik dienas saņēmām interesentu zvanus: cilvēki vēlējās praktiski iesaistīties un palīdzēt teritorijas sakopšanā, atbalstīja mūsu komandu morāli, uzmundrinot ar labiem vārdiem un vēlējumiem. Tāpēc aizvadītā nedēļas nogale bija kā mazi atklāšanas svētki mums visiem - gan parka darbiniekiem, gan sabraukušajiem viesiem. Parka pasaku tēli priecājās par atkalsatikšanos ar parka mazākajiem apmeklētājiem un ģimeņu smaidiem. Visi bija ļoti saprotoši par joprojām esošajiem parka sakopšanas darbiem un priecīgi, ka parks ir atvērts. Teritorijas sakopšanas darbi pēc vētras postījumiem turpināsies līdz pat pavasarim," stāsta LVM Informācijas centra vadītāja Lilita Kauste.

"Dabas parks Tērvetē ir mūsu ģimenes iecienīta atpūtas vieta. Strādājot Irlavas skolā, bieži dodamies uz parku arī ar skolēniem. Sestdien, izstaigājot parku pēc vētras, bijām patīkami pārsteigti un priecīgi, ka parkā tomēr viss izskatās kā agrāk. Protams, ir vairāk vietu, kuras tagad apspīd saule. Bet visumā - viss ļoti labi. Prieks, ka rūķu ciematiņš un mazās mājiņas mežā nav cietušas vai tikušas ātri salabotas. Varam vien iztēloties, kāds parks bija tieši pēc vētras - droši, ka gribējās raudāt. Līdz Irlavai tika vien "vētras maliņa", bet turpat netālu no mums tika nodarīti lieli postījumi, vēl tagad daudzas ēkas redzamas ar brezenta jumtiem," par iespaidiem pēc LVM dabas parka Tērvetē apmeklējuma dalās Irlavas vidusskolas skolotājs Kaspars Reihmanis.

Augusta vētras laikā tika sagāzti tūkstošiem koku parka teritorijā, to izvākšanai tika piesaistīta lielā meža tehnika. Dienās, kad bija vērojami palielināti nokrišņi, darbi tika apturēti, lai nebojātu takas un celiņus, tomēr ilgstoši slapjo laikapstākļu dēļ dažviet tehnika ir atstājusi risas, kas laika gaitā izlīdzināsies.

"LVM dabas parka Tērvetē Pasaku meža teritorijā un Rūķīšu pilsētiņā, kas ir parka iecienītākās atpūtnieku vietas, pēdējās nedēļas laikā intensīvi - 24 stundas diennaktī - savu darbu veica kokvedēji, lai atbrīvotu parku no kokmateriāliem. Šeit ļoti svarīga bija kokvedēju vadītāju profesionalitāte - sarežģīta apgriešanās, šauras izbraukšanas un ierobežotas manevrēšanas iespējas. Vēlamies izteikt paldies visiem sadarbības partneriem, kas bija iesaistīti. Profesionalitāte, precizitāte un lieliska komunikācija bija tās lietas, kas ātri un mērķtiecīgi ļāva izvest kokmateriālus un atbrīvot parka teritoriju," skaidro "LVM Mežsaimniecība" piegāžu vadītāja Signija Cera.

Vētras seku likvidēšanas darbi tika veikti īpaši uzmanīgi, pastāvīgi sazinoties ar atbildīgajiem parka darbiniekiem, piegādes un mežizstrādes procesiem un sadarbības partneriem. Vētra skāra ne vien vietas ar koka skulptūrām, lapenēm un citiem infrastruktūras objektiem, bet arī vairākas teritorijas, kurām noteikts dabas aizsardzības statuss.