Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Tērvetes dabas parks atkal atvērts apmeklētājiem

© Ģirts Ozoliņš/F64

Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē arvien turpinās postošās augusta vētras seku likvidēšanas darbi, taču pamatdarbi drošai parka apmeklēšanai šonedēļ noslēgušies un jau nedēļas nogalē parks ir atvērts apmeklētājiem.

Lielākie vētras postījumi apmeklētāju iecienītākajā parka daļā - Sprīdīša valstībā - bija kritušie koki 3 757 kubikmetru apjomā. Lai parks varētu atsākt darbu un būtu apmeklētājiem drošs, teritorija bija jāatbrīvo ne vien no kritušajiem, bet arī ielauztajiem kokiem, savukārt trijās parka teritorijās koki bija jāizvāc arī vienlaidus platībās.

“Lai arī vētras radītās sekas, intensīvi strādājot, jau gandrīz likvidētas, tomēr parka apmeklētājiem jāņem vērā, ka teritorijas sakopšanas darbi turpināsies līdz pat pavasarim. Parks vairs neizskatīsies tāds kā iepriekš - vētra sagāza tūkstošiem koku un to izvākšana nebija iespējama bez lielās meža tehnikas izmantošanas. Augusts bija neierasti lietains, un tas ietekmēja arī darbu veikšanas gaitu. Dienās, kad bija vērojami palielināti nokrišņi, darbus apturējām, lai nebojātu takas un celiņus, tomēr ilgstoši slapjo laikapstākļu dēļ dažviet tehnika ir atstājusi risas, kas laika gaitā izlīdzināsies,” skaidro “LVM Rekreācija un medības” rekreācijas vadītājs Kristaps Didže.

Vētras seku likvidēšanas darbi tika veikti īpaši uzmanīgi, pastāvīgi sazinoties ar atbildīgajiem parka darbiniekiem, jo vētra skāra ne vien vietas ar koka skulptūrām, lapenēm un citiem infrastruktūras objektiem, bet arī vairākas teritorijas, kurām noteikts dabas aizsardzības statuss. Lai novāktu bīstamos kokus un varētu turpināt mežizstrādes darbus, nepieciešamības gadījumā tika piesaistīti arī arboristi.

Parka teritorijā savāktā gāztā un lauztā koksne tiks izmantota dabas parka labiekārtošanai - Tērvetes koktēlniecības darbnīcā gatavos parkam nepieciešamās lapenes, soliņus un citu tūrisma infrastruktūru.

Turpretim LVM dabas parka Tērvetē esošajai infrastruktūrai pēc vētras būtiski bojājumi netika konstatēti - nedaudz tika bojāts jumts Informācijas centra un inventāra nomas ēkai, kā arī gājēju tiltam pār ceļu, neietekmējot šo būvju ekspluatāciju. Apmeklētāju iecienītā rūķu pilsēta “Čiekure” stihiju pārcieta bez bojājumiem un arī mazajiem koka namiņiem un skulptūrām Rūķu ciemā būtiski bojājumi netika konstatēti.