Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Roda ārpus ceļvežiem

CIETOKŠŅI. Viduslaiku bruņinieku ordeņa rosība jūtama daudzviet Rodā. Kādu no senajām militārās godības paliekām der apskatīt. Velciet kājās piemērotus apavus un ekskursijai izvēlieties rīta pusi © Arno Jundze

3.lapa

Viss nosauktais noteikti nemaksā vairāk par desmit eiro, tzatziki vai humuss ap pieci eiro, ja vien neesat ieklīdis Rodas vecpilsētas tūristu kāstuvē. Salas krodziņus vispār nav jāvērtē pēc cepures. Viens no labākajiem zivju restorāniem Egejas jūras viesnīcu rajonā pašā jūras krastā atgādina diezgan lielu ūķi, kas ož pēc zivīm un ceptas olīveļļas, tomēr tā pavārs ēģiptietis dara brīnumus. Manā iecienītākajā tavernā saimnieko divi opji, kam garšo grādīgie dzērieni. Neaizmirstiet, ka grieķi vēl meistarīgāk par jūras veltēm gatavo gaļu. Liellopu gaļas sautējums ar sīpoliem ir perfekts. Souvlaki vistas vai cūkas iesmiņus Rodā tikai idiots var nosaukt par fast food. Varbūt viņam nav paveicies grieķu restorānā Briselē. Kartupelīši frī, pret ko tā iestājas šie jokainie ļautiņi, ir tikko no zemes rakti vietējie kartupeļi, kas, labā olīveļļā cepti, tā arī garšo - kā jauni svaigie kartupeļi. Gaļa ir nomarinēta izcili mīksta. Piedevās tzatziki un mājas vīns. Mmm!

Viena no grieķu virtuves tradicionālajām smagās artilērijas zalvēm ir mixed plate. Šis ir padārgs prieks, kas nu jau tuvojas 20 eiro robežai par porciju (ap 30 eiro porcija diviem), bet tas sevī ietver aitu, cūku, jēru un vistu dažādās formās. (Kaut ko līdzīgu pasniedz arī turku restorānos.) To var atļauties, lai notestētu, kas attiecīgajā krodziņā ir labākais. Bet tagad piedodiet. Došos pie ledusskapja, jo, rakstot par šo, kārtīgi neuzkožot, var iedzīvoties depresijā. Gribu uz Rodas salu!