Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Pa varžu ceļu pie dzērušām skudrām un lēkājoša sumbra

UZ ŪDENS. Braslava ir viena no vecākajām Baltkrievijas pilsētām, un tajā tiešām var piestāt nesteidzīgas atpūtas baudītāji. Drivjatu ezers atgādina jūr – ne gala, ne malas. Tā ūdens līmeni pazemināja, lai varētu izveidot pludmali. Jūlija sākumā laiks nebija īsti vasarīgs, saules vannas nebaudīja neviens, bet ūdenī gan plunčājās bariņš cilvēku © Antra Gabre

3.lapa

Kurš apdzirda skudras?

Tagad es zinu, kurš maitasgabals apdzirda skudras un pēc tam apēd. Kaut kāds posmkājis (nudien neatceros, kāds tieši) izdala alkaloīdus. Skudras šo rāpojošo šņabja fabriku aplaiza un noreibst, bet posmkājis tikmēr izēd pūzni tukšu.

Sušķīgākais mežā ir ezis. Adatās sakrājas netīrumi, pats savu durstīgo kažoku izpucēt nevar un klimst apkārt kā infekciju perēklis. Gide piekodina ezi rokās neņemt, ja saduršot, tad kāda kaite būšot, kā likts. Mēs līdz galam nenoticam, jo bērnībā ežus taču esam rokās turējuši.

LEPNUMS. Sumbri ir Baltkrievijas lepnums. 1930. gadā nomira pēdējais brīvībā dzīvojošais sumbrs. Palika tie, kuri mita zoodārzā. Sumbru dzimtas turpināšana tika uzticēta sumbram un bizonam, sanāca skruļļains un augumā mazāks dzīvnieks nekā īstais sumbrs. Sumbru barā valda matriarhāts - sumbru mamma ir Visuma centrs, ap viņu viss griežas. Kā sumbriene gribēs, tā notiks / Antra Gabre

Jā, un nu laiks dzeguzei. Tā kūko tikai līdz 12. jūlijam. Dzegužmamma ēd indīgus kukaiņus, bet dzeguzēnam pretinde organismā izstrādājas tikai trešajā dzīves nedēļā. Lai putnēns nenomirtu badā, dzeguze olas iedēj svešā ligzdā. Gide konstatē, ka dabai šis joks nav padevies, dzeguze kā bez vainas vainīgā tiek vainota mātes jūtu trūkumā, lai gan tā nav.

Vēl ir stāsts par to, kāpēc dzenim kaļot nerodas smadzeņu satricinājums un cik plakstiņu ir pūcei, bet visu neizstāstīt, jāatstāj arī saldajam ēdienam tiem, kuri aizbrauks uz šo rezervātu.

MARŠRUTI UN EKSKURSIJAS

• Berezinas biosfēras rezervāts piedāvā iespēju vērot putnus (desmit dienu ilga uzturēšanās, ir viesu mājas un viesnīcas), pastaigas pa purviem, ekoloģiskas spēles bērniem, dažādas ekskursijas rezervāta teritorijā - gan pusotra kilometra, gan trīs kilometru garos un garākos maršrutos. Rezervātā izveidoti maršruti arī ūdenstūristiem un velobraucējiem.

• Braslavā var noīrēt istabu pie vietējiem iedzīvotājiem, uz dažām ēkām ir speciālas norādes, ka tiek izdotas istabas. Baltkrievi ir ļoti atsaucīgi un viesmīlīgi - ja ko nezināsiet, tad parādīs un izstāstīs.