Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Pa varžu ceļu pie dzērušām skudrām un lēkājoša sumbra

UZ ŪDENS. Braslava ir viena no vecākajām Baltkrievijas pilsētām, un tajā tiešām var piestāt nesteidzīgas atpūtas baudītāji. Drivjatu ezers atgādina jūr – ne gala, ne malas. Tā ūdens līmeni pazemināja, lai varētu izveidot pludmali. Jūlija sākumā laiks nebija īsti vasarīgs, saules vannas nebaudīja neviens, bet ūdenī gan plunčājās bariņš cilvēku © Antra Gabre

2.lapa

Ekoloģiskā izglītība ir nozīmīga

Berezinas biosfēras rezervāts tika izveidots jau 1925. gadā - lai pasargātu dabas bagātības. Baltkrievi ļoti lepojas, ka valstī ir tīra vide, daudz mežu, ezeru, un uzsver, ka rūpējas par ekoloģiju. Melots nav.

Berezinas rezervāta platība ir vairāk nekā 80 000 hektāru. Lielāko teritorijas daļu ieskauj Berezinas upes krasti. Berezinas upes garums rezervāta robežās ir 110 kilometru, bet vēl plašajā aizsargājamajā teritorijā ir septiņi ezeri. Mežs aizņem 63 500 hektāru, purvi - 43 000 hektāru. Pļavas iespiedušās nieka divos procentos no kopējās teritorijas, bet augu pārbagātas. Tur aug 13 Eiropā aizsargājamu augu un vairāk nekā 45 retas un izzūdošas augu sugas. Dabas draugiem tā ir īsta paradīze.

VILKI spēj skriet ilgi, ja vajadzēs, tad noskries arī 12 stundu pēc kārtas. Šie ir Ekoloģiskās izglītības centra izbāzeņi, bet ārā, aplokā, dzīvo trīs vilki - Vitolds un divas vilcenes. Kāds vīrietis Vitoldu noturēja par kucēnu, aiznesa mājās un sāka meklēt internetā, kādu mājas draugu būs ieguvis. Izrādījās, ka vilku / Antra Gabre

Putnu vērotāji rezervātā var iestrēgt uz ilgu laiku, jo kopumā esot reģistrētas 230 putnu sugas, 56 no tām ir ierakstītas Sarkanajā grāmatā. Ļoti, ļoti saudzējamas. Starp citu, pa ceļam uz rezervātu ir ceļa zīme, kas brīdina, ka pāri brauktuvei var klumpačot vardes. Autovadītājiem jāpiebremzē.

Berezinas rezervāta apskatei ir izstrādāti vairāki maršruti, tā teritorijā atrodas arī Ekoloģiskās izglītības centrs, mēs varētu to dēvēt par dabas muzeju. Tā uzdevums ir izglītot un mācīt saudzēt dabu. Bargas lekcijas tur neviens nelasa un ar apnicīgām pamācībām neuzplijas. Ekskursija ir aizraujošs piedzīvojums dzīvnieku un putnu pasaulē.

Dzīvniekus Berezinas rezervātā pie Ekoloģiskās izglītības centra ēkas nebija paredzēts turēt aplokos. Taču cilvēki sāka vest un nest atrastus, noklīdušus, savainotus dzīvniekus un putnus. Nācās tos ārstēt un izmitināt. Daudzus putnus izārstē un palaiž brīvībā, bet skaidrs, ka ne visi atkal iedzīvosies savā dabiskajā vidē. Tiem tiek dotas mūža mājas rezervātā - gulbis nodzīvoja 22 gadus, nesen nomira.

AUSĪGI. Lūši labi dzird un tālu saklausa ar savām ausu otiņām / Antra Gabre

Turpinājumu lasi nākamajā lapā