Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Valpurģu nakts mistērija. Kur to šogad svinēt?

TĒRVETĒ. Tērvetes dabas parkā arī šogad tiks svinēta pasakainā Valpurģu nakts. Mūsējā raganiņa – tāda lādzīga un bērnu iemīļota © F64

3.lapa

Skandināvu māsas valkīras

Ģermāņi un skandināvi Valpurģa jeb Raganu nakti saistīja arī ar dzīves tumšo pusi - nāvi. Skandināviem Valpurģis, valkīras (kritušo varoņu pavadones) un Valhalla (viņu mītnes vietas) ir fonētiski un jēdzieniski saskanīgi vārdi. Turklāt, izmantojot sen uzrakstītus štampus, katrā cilvēkā ir debesis un elle, gaišā un tumšā puse, un Valpurģu naktī var izpausties abas no tām, nebīstoties paša un citu nosodījuma.

Arī skandināvu dievs Odins pārvaldīja ne vien Asgārdu, skandināvu augstāko dievu mājvietu, bet arī Valhallu, un vadīja kritušo varoņu pulkus. Toties Lokijs, viens no Asgārdas disidentiem, tiek dēvēts par Odina antipodu - tumšo pusi. Skandināviem raganas ir valkīras, kas pakļautas Odinam. Valkīras varētu dēvēt par mūsu raganu skandināvu māsām, tās kaujās noskata drosmīgākos cīnītājus un aizved tos uz Valhallu, izlemj kauju iznākumu, met dzīvības un nāves kauliņus - kā ričuračā. Starp citu, valkīras bija nemirstīgas un neievainojamas, kamēr vien palika jaunavas. Savukārt skandināvu Valpurģos dievs Odins tika iesvētīts seksuālajās mistērijās. Atšķirībā no Odina bluķī ielīdušais Lāčplēsis noskatījās tajā, ko īsti nesaprata.

***

KUR ŠOGAD SVINĒSIM

• Valpurģu nakti 28. aprīlī svin Latvijas Kultūras akadēmijas studenti.

Valpurģi ir ikgadējs kultūras, mūzikas un maģijas pasākums, kurš katru gadu aprīļa beigās vēsta par pavasara atnākšanu. Sākotnēji Valpurģu naktī raganas satikās, lai kopīgi sagaidītu pavasari. Vēlāk, viduslaikos, Valpurģu nakts tika aizliegta, kļūstot par visu raganu un burvju biedu, proti, šajā naktī raganas tika dedzinātas sārtā.

No pasākuma pirmā līdz pēdējam apmeklētājam būs iespēja baudīt dzīvo mūziku, ļauties dejas ritmiem, skatīties jauno režisoru filmas, atpūsties noslēpumainajā akadēmijas ābeļdārzā un būt lieciniekiem nakts maģiskākajam notikumam - raganas dedzināšanai pusnaktī.

• Tērvetes dabas parkā Valpurģu nakts mistēriju varēs izdzīvot 30. aprīlī.

Pulksten 19 sāksies Krēslas stunda Rūķu ciemā, no pulksten 21 - Nakts pasaku mežā un Svētki Atrakciju laukumā.

Ģimenes ar mazuļiem Rūķu mežā gaidītas, lai pavadītu laiku neparastās sporta aktivitātēs un radošās nodarbēs. Prieku sagādās kopīga muzicēšana ar omulīgajiem Čučumuižas rūķiem. Šogad gaidāma pat mazā Valpurģīša parādīšanās un īpašs svinību salūts, Valpurģītis svinēs 10 gadu jubileju.

Pasaku mežā draiskās Sila raganiņas būs sagādājušas dažādas izpriecas dabas draugiem. Šajā parka daļā gaidāmi arī nebijuši un neparasti viesi, kuri tikai brīnumu naktī ciemosies Raganu silā. Atrakciju laukumā sirdi sildīs ugunīgi šovi, deju teātra uzvedums, koncerts un populārais zvaigžņu lietus.

Sprīdīša atklājēja gara iedvesmotie viesi vai tie, kas nevēlas soļot pa noslēpumainā meža takām un ceļiem, laipni aicināti izstaigāt Laimīgās zemes Gaisa takas līdz pat pusnaktij.

• Biedrība Latvija - Zviedrija 30. aprīlī rīko tradicionālo Valpurģu pasākumu Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Paredzēts lāpu gājiens uz ezermalu, ugunskurs, pavasara dziesmas.

Avoti: Latvijas Kultūras akadēmija, Latvijas Valsts meži, Zviedrijas vēstniecība

Turpinājumu lasi nākamajā lapā