Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Florence nesezonā

PONTE VECCHIO. Juvelieru veikaliņiem apsēstais pasaulslavenais tilts pār Arno upi šajā ziemā rīta pusē ir pat visnotaļ normāli apskatāms. Vakaros gan te drūzmējās tūristu bari © Arno Jundze

3.lapa

Palazzo Vecchio blakus atrodas objekts, ko var puslīdz normāli apskatīt tikai ziemā. Pasaulslaveno Galleria degli Uffizi un tajā izvietoto mākslas kolekciju ar renesanses laika ģēniju darbiem ir jāredz. Esmu šausminājies par kilometriem garām rindām maijā un jūnijā, tās var izstāvēt varbūt vienīgi tad, ja esat ieplānojis dzīvot Florencē pāris mēnešus. Ziemā vienīgā mīcīšanās bija, izejot drošības kontroli, arī pati galerija neatgādināja svētā Siksta kapelu, kurā cilvēki spaidās kā sardīnes kārbiņā. No ko lai pasaka par Galleria degli Uffizi? Parīzē ir Luvra, Romā - Vatikāns, Florencē - Uffizi. Šis muzejs ir tiešām pasaulslavens. Te pie sienām karājas hrestomātiski mākslas darbi, kas ilustrē jebkuras sevi cienošas mākslas vēstures lappuses.

Protams, kā jau Itālijā kopumā, arī te dominē reliģisko sižetu bezgalīgā plūsma, kas lielā daudzumā kļūst nedaudz nomācoša. Un tomēr pat tad, ja no telpām būtu iznests viss, šī ir viena no vietām, kur aizraujoša ir jebkura detaļa, no vecajiem koka logu rāmjiem līdz griestu rotājumiem. Savukārt, ja runā par mākslu, vienkārši paskatieties, kas kultūrtūristu kārdināšanai ir salikts vikipēdijas šķirklī pēc ierastās pamatinformācijas par muzeju. Sākot no Botičelli Veneras dzimšanas, beidzot ar Leonardo da Vinči Marijas pasludināšanu! Protams, ka arī Galleria degli Uffizi ir vairāki stāvi, jumta terase, arī slavenā Corridoio Vasariano, kas gan šoziem bija remontā.

Vēl viens must see, protams, ir Florences doms jeb pilnā vārdā Cattedrale di Santa Maria del Fiore. Ar šo superskaistumu lieta ir vēl sarežģītāka nekā ar Galleria degli Uffizi. Doma apskates vietas ir šādas: atsevišķi stāvošais tornis, kāpiens uz doma kupoliem, baptistērija, doma muzejs (iebūvēts vairākās ēkās aiz to vēsturiskajām fasādēm, tas atrodas baznīcas kreisajā pusē, ja nostājas ar seju pret tās galveno ieeju). Biļetes var nopirkt zvanu torņa kasē. Ja gribat apskatīt visu, jāpērk dārgākā, tikai atcerieties - biļešu iegāde vēl neko nedod! Tās jāiet reģistrēt sistēmā. Tā ir Itālija, tāpēc reģistrācijas vieta meklējama ēkā, no kuras sākas doma muzeja apskate, un tur atrodas vēl viena kase - muzejam. Senjori un senjoras, kas tirgo biļetes tur, par reģistrāciju nespēj izdvest ne vārda - viņiem par to nemaksā. Savukārt reģistrēšanās notiek ar īpaša aparāta palīdzību. Te nu kā paveicas - ja pirms jums nav nostājušies neko nesaprotošie briti vai ar izcilām datorspējām apveltīta Ķīnas delegācija, tas varētu izdoties ātri. Ņemiet vērā, ka dators jums piedāvās dažādus laikus šo četru vietu apskatei, tās var būt arī atšķirīgas dienas, tāpēc, iebraukuši Florencē, pērciet biļetes uzreiz.

Visgrūtāk ir tikt pie ekskursijas uz Florences doma kupoliem (paldies misteram Denam Braunam!). Tur tagad grib uzrāpties puspasaules, un tas ir briesmīgi. Visu jau varētu pieciest, bet kustība augšup lejup pa šaurajām stāvajām kāpnēm, pa zemajiem gaiteņiem, kur garāka augumu cilvēki var nopietni apdauzīt galvu, netiek regulēta. Brīžam tur norisinās velns zina kas. Īpaši turieties pa gabalu no mugursomniekiem! Nopietni! Redzēju, kā viens brašulis ar savu grabažu maisu pārsita seju tūristam no Francijas. Ļoti bīstams ir pats augšējais posms pie izejas uz skatu platformas. Trepes ir tik stāvas, ka ķīniešu meitenes tur reāli kāpa viena otrai uz galvas. Augšā skati ir pasakaini, bet es tomēr neieteiktu šo kāpienu cilvēkiem gados vai tūristiem ar veselības problēmām. Laiki, kad varēju šo maršrutu iziet ar profesionālo televīzijas kameru uz pleca un mierīgi filmēt kāpienu, diemžēl ir beigušies.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā