Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Florence nesezonā

PONTE VECCHIO. Juvelieru veikaliņiem apsēstais pasaulslavenais tilts pār Arno upi šajā ziemā rīta pusē ir pat visnotaļ normāli apskatāms. Vakaros gan te drūzmējās tūristu bari © Arno Jundze

2.lapa

Skaidrs, ka ziemas mēneši nav piemēroti pastaigām zem klajas debess, bet tie ir ideāli, ja vēlaties apskatīt krāšņākās Florences pilis un muzejus. Nav pilnīgi vienalga, kādā secībā tos skatīties, jo šīs mantas Florencē, ticiet man, ir pārāk daudz. Uz Palazzo Pitti muzeju kompleksu principā var doties jebkurā gadalaikā. Te arī vasaras karstumā no rīta rindas nav tik vājprātīgas. Atliek vien izdomāt, kuru biļešu komplektu iegādāties. Nav tādas biļetes, kas piedāvā redzēt visu, pilī un tās apkārtnē - augšā Forte di Belvedere (jāiet cauru Boboli) ir ap desmit muzeju, sākot no modes muzeja, beidzot ar porcelāna muzeju - komplekti paredzēti 2-3 muzejiem, citi ietver arī Boboli dārza apmeklējumu. Te nu jāizvēlas pašam, bet es ieteiktu šo vietu izbaudīt ziedu laikā. Šī, protams, arī ir viena no vietām, kas tūrisma maršrutos aktualizējās pēc Dena Brauna romāna un filmas Inferno iznākšanas, bet ļaužu masa pamatā spaidās pa upes otru krastu. Vienā dienā jūs šo teritoriju neapskriesiet. Ja laika maz, labāk izvēlieties kaut ko vienu un apskatiet to pamatīgi.

Šajā pašā Arno upes krastā atrodas Piazzale Michelangelo, viena no skaistākajām skatu vietām ne tikai Florencē, bet, iespējams, visā Itālijā. Te var nākt vai braukt gan dienā, gan vakarā pēc tumsas iestāšanās. Ja esat nolēmuši darīt to kājām, velciet sporta apavus, jo kāpiens ir nopietns, turklāt arī augšā kalnā apskates vietu ir krietni vairāk, nekā par to raksta tūristu ceļveži. Te kursē arī autobusi, bet, tajos kratoties, zūd visa burvība.

Palazzo Vecchio, viena no skaistākajām Florences pilīm, kas pildījusi arī pilsētas parlamenta funkcijas viduslaikos, ir mana favorīte šajā pilsētā. Te nu daudz neklausieties, varu par to jūsmot ilgi. Pili iespējams izstaigāt līdz pat jumtam. Der iziet arī uz tā! Pievērsiet uzmanību detaļu krāšņumam, fantastiskajiem interjeriem, kas mijas no fantastiska šika un greznības līdz skopam, noplukušam askētismam un, ko tur liegties, arī dažiem itāļu celtniekiem raksturīgajiem feileriem. Nabadzību vislabāk var vērot Nikolo Makjavelli kabinetā, kurā viņš bija spiests nīkt pēc tam, kad krita valdnieku nežēlastībā. Jāpiebilst, ka šoziem kāds bija aizstiepis no šīs telpas primitīvo, rupji tēsto Makjavelli koka galdu. Noteikti vērts aplūkot pils karšu kolekciju. Tur vienā stūrī ir arī sena Livonijas karte. Izcili ir lielās pirmā stāva zāles griesti! Tā tiešām ir fantastika. Palazzo Vecchio ziemā var iekļūt bez jebkādām grūtībām - vasarā, tūrisma sezonā, iespējamas diezgan pamatīgas problēmas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā