Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Pētera Krilova filma par Gustavu Kluci ieguvusi galveno balvu Ungārijas filmu festivālā

Gustavs Klucis. Fotomontāža «Dinamiskā pilsēta». 1919. © Gustavs Klucis

Režisora Pētera Krilova veidotā dokumentālā filma "Klucis - nepareizais latvietis", piedaloties Ungārijā notiekošā Starptautiskā tēlotājmākslas tēmai veltītā filmu festivālā, ieguvusi galveno balvu dokumentālo filmu kategorijā.

Festivāls norisinājās Solnokā no 23.septembra līdz 26.septembrim, liecina "Vides filmu studijas" mājaslapā publicētā informācija.

Dokumentālā filma ""Klucis - nepareizais latvietis"(Klucis. Deconstruction of an artist) tapusi "Vides filmu studijā".

"Klucis - nepareizais latvietis" ir filma par pasaulē visplašāk pazīstamo latviešu izcelsmes mākslinieku Gustavu Kluci,kura karjeras straujo augšupeju noteica mākslinieka attiecības ar varu. Tas ir stāsts par neizmērojamām ambīcijām, cerībām, mīlestību un mākslinieka atbildību, kas viņu turpina vajāt arī pēc nāves.

Filma ir mēģinājums atšifrēt Kluci ar viņa paša mākslinieciskās domāšanas līdzekļiem. Tēvs vēlējās, lai viņš kļūtu par lauku skolotāju. Viņš pats sevi izveidoja par Gustavu Kluci - vienīgo latviešu mākslinieku, kura darbi pazīstami visā pasaulē. Par mākslinieku, kurš piedzīvoja sava darba triumfu vēl dzīves laikā.

Filmā izmantoti gan Kluča fotomontāžas darbi, gan gleznojumi, vēstules, sievas Valentīnas Kulaginas dienasgrāmata, daudz lielisku foto un video materiālu par Staļina laika sporta un citiem masu pasākumiem.

Filmā redzama fantastiska datorgrafika mākslinieku Mitrēvicu un Edmunda Jansona darbs. Kluča konstrukcijas padarītas kustīgas, parādot gan to tapšanu, gan telpisko efektu. Šeit svarīgu lomu iegūst inscenējumu aktieri Miks Mitrēvics un Inta Klusa, kuri lietišķi, it kā fonā attēlo tā laika mākslas tapšanas praktisko daļu (fotografēšana, pozēšana, griešana, kolāžu veidošana utt.).

Filma sniedz arī vērienīgu laikmeta atspoguļojumu, gan Staļina laika mākslas pasauli un tās lomu režīma veidošanā (un otrādi), gan 20. gs. divdesmito un trīsdesmito gadu dzīvi Krievijas impērijā. Interesanti ar ironiju attēlots pētījums par latviešu nāciju, bez tam atklāts režīma līdzradītāju, uzticamu sekotāju, Staļina pielūdzēju latviešu liktenis. Kluča darbi slavināja Staļinu (izveidoja viņa publisko tēlu kā pārdabisku būtni), viņš ar visu sirdi un dvēseli atbalstīja sociālistisko režīmu, bet savas izcelsmes dēļ tika apsūdzēts teroristisko grupējumu atbalstīšanā un sazvērestībās.

Mākslas vēsturē mākslinieks palicis kā viens no Krievijas avangarda mākslas klasiķiem un fotomontāžas pionieriem.

Filmas režisors Pēteris Krilovs, scenārists Pauls Bankovskis, operators Andris Priedītis, mūzikas autors Arturs Maskats.

Filmas "Klucis - nepareizais latvietis" pirmizrāde notika 2008.gada maijā.