Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Latvijā

ASV atrod pierādījumus par Ķīnas mēģinājumiem ietekmēt gaidāmās prezidenta vēlēšanas

© Unsplash

ASV valsts sekretārs Antonijs Blinkens paziņojis, ka ASV ir atradušas pierādījumus Ķīnas mēģinājumiem "ietekmēt un, iespējams, iejaukties" gaidāmajās ASV vēlēšanās, zino medijs „Ukrainska Pravda”.

Blinkens sacīja, ka viņš atkārtoja ASV prezidenta Džo Baidena vēstījumu Ķīnas līderim Sji Dzjiņpinam viņu samita laikā pagājušā gada novembrī Sanfrancisko, ka Ķīnai nevajadzētu iejaukties 2024. gada ASV prezidenta vēlēšanās. Toreiz Sji Dzjiņpins solīja, ka Ķīna to nedarīs.

"Mēs esam redzējuši, vispārīgi runājot, pierādījumus par mēģinājumiem ietekmēt un, iespējams, iejaukties, un mēs vēlamies pārliecināties, ka tas tiek pārtraukts pēc iespējas ātrāk," sacīja Blinkens, atbildot uz jautājumu, vai Ķīna pārkāpj Sji saistības pret Baidenu.

"Jebkura Ķīnas iejaukšanās mūsu vēlēšanās ir kaut kas tāds, uz ko mēs skatāmies ļoti rūpīgi, un tas mums ir pilnīgi nepieņemami, tāpēc es gribēju pārliecināties, ka viņi vēlreiz dzirdēja šo vēstījumu," sacīja Blinkens, piebilstot, ka bažas rada ne tikai Ķīna, bet arī citas zemes.

Pekina vairākkārt ir paziņojusi, ka tā neiejaucas ASV vēlēšanās, pamatojoties uz savu neiejaukšanās principu citu valstu iekšējās lietās.