Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

KAS INTERESANTS TV PROGRAMMĀ: Vairas Vīķes-Freibergas nedēļa

© Foto: LTV1 publicitātes foto

Šī televīzijās būs erudīciju stiprinoša nedēļa – lai gan netrūks arī dažādu filmeļu un seriāliņu, tomēr būs daudzi izglītojoši raidījumi, kurus ir vērts redzēt.

Uzreiz pēc tam, kad aizvadīti Līgo svētki un Jāņi, radio un TV jāsāk slēgt iekšā ar bažām, jo pastāv iespējamība, ka šajos medijos jau sāks translēt kaut ko Ziemassvētku tematikai veltītu un skanēs apnicīgie džinglbelli. Šis brīdis ir klāt: TV3 piektdien, 1. decembrī, pulksten 20.40 demonstrēs filmu Viens pats mājās, kas ir priekšvēstnesis šiem svētkiem un tiek rādīta katru gadu, praktiski visos kanālos, tāpat kā Vecgada vakarā filma Likteņa ironija jeb Vieglu garu!. Šī ir pirmā filma šajā sērijā, kas vēsta par mājās aizmirsto mazo Kevinu (Makolijs Kalkins), bet pārējās sekos nākamajās piektdienās.

Šī nedēļa televīzijās gan aizritēs bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas zīmē, jo 1. decembrī viņa svinēs 80. dzimšanas dienu. LTV1 saviem skatītājiem dokumentālo filmu par VVF piedāvās jau otrdien, 28. novembrī, pulksten 21.15 - tā saucas Vienmēr prezidente. LTV to veidojusi no intervijām ar pašu eksprezidenti un viņas laika biedriem, kā arī sekots līdzi VVF publiskajām aktivitātēm. «Prezidente arī savā 80. gadskārtā nav rāma pensionāre, kas rimti atskatās uz saviem dzīves sasniegumiem,» atzīst filmas veidotāji. Intervijās Vaira Vīķe-Freiberga atklāti stāstījusi par grūtākajiem lēmumiem, kādus nācies pieņemt savas prezidentūras laikā, dalījusies emocijās par traģiskākajiem savas dzīves notikumiem, kā arī ļāvusi filmas autoriem būt klāt ģimenes svētkos un sarunās ar saviem līdzgaitniekiem un komandu. Savukārt TV3 bijušajai prezidentei pievēršas akurāt 1. decembrī - pulksten 19.30 būs pirmizrāde dokumentālajai filmai Trejādā Vaira. «Prezidentes Vairas uzruna Dziesmu svētku estrādē Mežaparkā savulaik iedvesmoja arī mani - mēs esam diženi, vareni un lepni par savu valsti! Paldies eksprezidentei, kura intervijās atklāja savas dzīves gaišākos un skumjākos brīžus, dalījās atmiņās par prezidentes gados piedzīvotajiem notikumiem un ļāva dokumentēt savu ikdienu, ko plašāka sabiedrība līdz šim nebija redzējusi,» filmas autora Arņa Krauzes paustais liek domāt, ka abas šīs filmas saturiski diez ko neatšķirsies.

LTV1 otrdien pulksten 19.30 piedāvās stāstu par vēl kādu izcilību - raidījums Personība. 100 g kultūras vēstīs par diriģentu Māri Sirmo. «Pieredze ir diriģentam galvā un arī fiziskajās sajūtās. Arī tajās, kas ļauj orķestrim parādīt pizzicato - stīgu aizķērienu tā, lai piecdesmit cilvēku izdarītu to kopā. Tas ir daudz grūtāk, nekā vienkārši dabūt kopīgu skaņu,» diriģenta darba maģiju uzbur Māris Sirmais. Raidījuma veidotāji meklē šo maģiju mēģinājumos, kad slavenais diriģents vada Valsts akadēmisko kori Latvija, simfonisko orķestri Garīgās mūzikas festivālā, lielo kori dziesmu svētkos un vēl citus muzikālus kolektīvus dažādos projektos. Savukārt pulksten 22.20 šajā dienā (pa vidu būs Vaira) LTV1 rādīs dokumentālo filmu Patiesība par AIDS. Ik gadu 1. decembri pasaulē atzīmē kā AIDS dienu, lai mazinātu aizspriedumus par šo slimību un tās skartajiem, veicinot iecietību sabiedrībā. Ar šo neārstējamo slimību sirgst vairāk nekā 35 miljoni iedzīvotāju. Lai arī ir pāragri runāt par vakcīnu pret šo lāstu, medicīna sola atklāt medikamentus, kas vismaz aizkavēs sērgas tālāku attīstību.

Interesantu dokumentālo filmu LTV1 piedāvās arī trešdien pulksten 20 - Latvijas kods. Izkrāsotā ģimene. Irēna Straume jeb Monami Frost ir ekstravaganta, tetovēta Youtube zvaigzne no Latvijas, kura atpazīstamību izpelnījusies ar nestandarta izskatu un atklātām bildēm, kurās viņa izskatās pēc dzīvas gleznas. Savukārt viņas vīrs Anrijs Straume ir pasaules mēroga tetovētājs, pie kura dodas klienti no visas pasaules. Viņa ikdiena paiet pagrabā, tetovējot melnbaltus, reizēm pat baisus un šausmu filmu cienīgus skatus. Arī sievu Irēnu viņš ir padarījis par savu mākslas darbu, kurai vēlas līdzināties tūkstošiem pusaudžu un jaunu meiteņu, tostarp arī pašu meita, par kuras audzināšanu vecākiem ir diezgan pretrunīgs redzējums. Filmā abi varoņi dalās pārdomās par Latviju, dzīvi ārpus tās, meitas audzināšanu un, protams, tetovēšanu.

Sporta notikumu aktualitātes diktē ziema. Lielāko interesi droši vien radīs biatlona sacensības Estersundā, kuras LTV7 demonstrēs ceturtdien pulksten 18.05 (startēs arī Andrejs Rastorgujevs) un piektdien pulksten 18.35 (Baiba Bendika). Savukārt interesantākās tēmas par un ap sportu droši vien būs 360TV trešdien pulksten 22 programmā iekļautajā erudīcijas spēlē Vai zini vairāk par Kreipānu?, kas, cita starpā, būs šīs rudens sezonas pēdējā. Šoreiz savas zināšanas pārbaudīs basketbolistes Liene Jansone un Ieva Krastiņa, kurām pretī stāsies lodes grūdējs Māris Urtāns un trīssoļlēcējs Elvijs Misāns. Starp citu, Liene savā brīvajā laikā interesējas arī par tenisu un pludmales volejbolu, Ieva - par handbolu un motokrosu, Māri aizrauj bobslejs un biatlons, bet Elviju - snovbords, līdz ar to gaidāma elitāri erudīta spēkošanās.