Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

SESTDIEN: TV pirmizrādi piedzīvos Kairiša drāma "Melānijas hronika"

MELĀNIJA IZDZĪVOJA. Jaunības sapņi, dzīves labākie gadi, veselība, mājas, vīrs, dēls, sava zeme – padomju vara to visu atņēma, taču Melānija Vanaga izdzīvoja. Izdzīvoja, lai piedzīvoto pierakstītu un lai arī nākamās paaudzes neaizmirstu stāstu, kurā ar varu tikām ierauti mēs visi. Melānijas hronika – sestdien LTV1 © Publicitātes foto

Galvenais šīs nedēļas akcents TV programmā – latviešu filmas, militārā parāde, reportāžas no Latvijas pilsētām un stāsti par cilvēkiem, kuri ik dienu gādā par mūsu valsts drošību, lai, sagaidot 11. novembri, mēs visi kopā varētu godināt brīvības cīnītāju piemiņu.

Par īpašu Lāčplēša dienas svētku programmu parūpējusies Latvijas Televīzija. Tā iesāksies sestdien pulksten 8.55 ar dievkalpojumu tiešraidē no Doma baznīcas. Pulksten 12.55 tiešraidē būs skatāma Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militārā parāde pie Brīvības pieminekļa, ko komandēs Jūras spēku komandieris flotiles admirālis Ingus Vizulis un ko pieņems valsts bruņoto spēku augstākais pavēlnieks, Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Bet to, kāds ir Lāčplēša dienas vēstījums un kādas ir militārās parādes tradīcijas pie Brīvības pieminekļa, atgādinās Latvijas Kara muzeja nodaļas vadītājs Dainis Poziņš, un tiešraidi vadīs žurnālists Dāvis Valdnieks. Pulksten 16.30 LTV1 ēterā būs Filma par filmu «Visu laiku snieg. Melānijas hronika», kuras autores ir Agita CāneĶīle un Daira Āboliņa. Vēlreiz izsekojot šā darba uzņemšanas gaitai, filma ļauj ieskatīties unikālajā literārajā un arī emocionālajā Melānijas Vanagas mantojumā. Pulksten 18 skatītājiem tiks piedāvāts Lāčplēša dienas ziņu speciālizlaidums, kurā Ziņu dienests dosies pie saviem skatītājiem dažādās Latvijas pilsētās, tiešraidē sekojot līdzi dažādām svētku norisēm. Bet vakara kulminācija gaidāma pulksten 21.45, kad TV pirmizrādi piedzīvos režisora Viestura Kairiša drāma Melānijas hronika. Lomās: Sabīne Timoteo, Edvīns Mekšs, Ivars Krasts, Guna Zariņa, Maija Doveika, Viktors Nemets, Ervīns Leders, Baiba Broka, Lilita Ozoliņa, Astrīda Kairiša un Evija Rudzīte.

Savukārt svētdien pulksten 21.25, turpinot latviešu filmu mēnesi, kas iesākās jau svētdien ar Jāņa Streiča 2010. gadā uzņemto filmu Rūdolfa mantojums (atkārtojumā to varēs redzēt arī otrdien pulksten 23.35), LTV1 saviem skatītājiem piedāvās režisora Aigara Graubas veidoto vēsturisko filmu Rīgas sargi (2007) ar Jāni Reini, Elitu Kļaviņu un Artūru Skrastiņu galvenajās lomās, kas stāsta par 1919. gada novembra notikumiem Latvijas brīvības cīņu laikā.

Bet svētdien īsi pirms pusnakts - pulksten 23.45 - būs iespēja noskatīties Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra 90. jubilejas koncertu (2016), kur pie klavierēm būs Maestro Raimonds Pauls, bet diriģenta pults tiks uzticēta Marisam Jansonam.

Starp citu, šogad aprit tieši desmit gadu, kopš LNT aizsāka tradīciju ar sarkanbaltsarkano lentīšu piespraušanu pie apģērba Patriotu nedēļas ietvaros, aicinot sajust prieku un lepnumu par Latviju. Tuvojoties valsts gadadienai, arī kanāls LNT ir sarūpējis skatītājiem īpašu svētku nedēļas programmu, un šogad tā ietver ne tikai tiešraižu pārraides no krastmalas, bet arī daudzveidīgu kultūras un izklaides piedāvājumu. LNT kanālā Patriotu nedēļa aizsāksies sestdien pulksten 21.05, kad Kristīne Garklāva un Māris Grigalis vēstīs par cilvēkiem, kuri ik dienu gādā par mūsu valsts drošību, un tiešraidē aicinās sekot līdzi Lāčplēša dienas svinībām 11. novembra krastmalā.