Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Bankas "Citadele" vadītājs: Lielākas bažas ir par neskaidrību ap nekustamā īpašuma tirgu

© Lauris Aizupietis/MN

Pieprasījums pēc aizdevumiem augsto procentu likmju laikā ir samazinājies nedaudz, intervijā aģentūrai LETA sacīja bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Jūhans Okerblums.

"Pieprasījums ir nedaudz samazinājies, bet es neteiktu, ka šis apjoms ir liels," viņš sacīja.

Vienlaikus Okerblums norādīja, ka lielākas bažas ir par neskaidrību ap nekustamā īpašuma tirgu, jo bremzējas tā attīstība un tirdzniecībā nonāk mazāk projektu. Taču, ja salāgo pieprasījumu pēc hipotekārajiem kredītiem ar mazāku piedāvājumu nekustamo īpašumu tirgū, pieprasījums ir salīdzināms un nav īpaši mainījies.

Jautāts, cik daudziem kredītņēmējiem, pēc bankas aplēsēm, ir vai var rasties problēmas ar aizdevumu atmaksu saistībā ar EURIBOR likmju kāpumu, bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs atzīmēja, ka gandrīz nevienam.

"Ja likmes savu augstāko punktu jau ir sasniegušas, mēs neprognozējam, ka tas mainīsies. Atslēgas jautājums šeit ir nodarbinātība. Ja cilvēkiem ir darbs, viņiem būs arī līdzekļi kredītu maksājumiem. Kad mēs izsniedzam kredītu, mēs uzsveram arī to, kas notiks, ja likmes augs, lai izprastu katra klienta finanšu noturību. Tādēļ mēs neredzam nekādas izmaiņas tajā, cik daudziem cilvēkiem var rasties problēmas ar kredītu nomaksu salīdzinājumā ar laiku pirms diviem trim gadiem. Protams, ka, pieaugot likmēm, cilvēkiem par hipotekāro kredītu ir jāmaksā vairāk, bet es teiktu, ka šis pieaugums joprojām ir menedžējams," sacīja Okerblums.

Viņš minēja, ka līdzīga situācija ir arī uzņēmumu kreditēšanā - uzņēmumi ir piesardzīgāki, bet tas ne tik daudz ir saistīts ar kreditēšanu, cik ar situāciju ekonomikā. "Ja kredīts tiek ņemts investīcijām vai darbības nodrošināšanai, tad pats kredīts parasti nav galvenais lēmuma pieņemšanas komponents. Galvenais komponents ir saistīts ar produktu cenām, darbības apjomiem, pieprasījumu pēc produktiem tirgū. Ja ar to viss ir kārtībā, tad tas, vai kredītlikme ir 3% vai 5%, veido mazāku starpību," skaidroja Okerblums.

Tāpat bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs norādīja, ka pieprasījums pēc patēriņa kredītiem ir salīdzinoši stabils, arī kredītkaršu izmantošanā lielas izmaiņas nav redzamas, tāpat mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanā lielu izmaiņu nav. Arī līzingā apjomi saglabājas, lai gan iedzīvotāji, iespējams, augstāku likmju dēļ izvēlas nedaudz lētāku automašīnu.

"Izmaiņas ir vērojamas tajā, ka nestabilākas ir nākotnes prognozes. Cilvēki ir daudz piesardzīgāki pirms lēmumu pieņemšanas. Tam mazāk ir sakars ir kreditēšanu, vairāk ar tādiem jautājumiem kā, piemēram, vai man būs darbs, vai cena par nekustamo īpašumu nav pārāk augsta, vai šis ieguldījums atmaksāsies un būs pietiekami liels pieprasījums pēc maniem produktiem, vai es esmu gatavs paplašināt darbību šajos nenoteiktības apstākļos?," sacīja Okerblums.

Tāpat bankas "Citadele" vadītājs atzīmēja, ka nevar piekrist kritikai, ka bankas kredītu procentu likmes pēc Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumiem palielina visai naski, bet depozītu likmju kāpums seko daudz lēnāk un mazākā apmērā.

"Šādai kritikai es nevarētu piekrist, jo ir jāskatās uz kopējo ainu. Aizdevumam ir konkrēts termiņš, bet norēķinu kontam, kur mēs ieskaitām savu algu, tāda nav, kontā var būt viens eiro šodien, nulle rīt, tad vēl nākamajā dienā 200 eiro un pēc tam atkal nulle. Ja naudu jūs noliekat krājkontā, tad šodien likme ir ļoti konkurētspējīga, termiņnoguldījumiem uz trīs, sešiem, deviņiem mēnešiem, gadam vai diviem, jūs varat saņemt labus procentus. Tikko esam palielinājuši likmi līdz 4% viena gada termiņnoguldījumiem. Tāpēc, nē, es nepiekrītu šādai kritikai. Ja cilvēkam nav uzkrājumu, tad, protams, ir limitētas iespējas izmantot krājkontu vai termiņnoguldījumu. Ja skatāmies no perspektīvas, ka norēķinu kontā ir 1000 eiro un uzkrājumu likme ir 2%, tad gadā procentos saņems 20 eiro, kas ir 1,7 mēnesī pirms nodokļiem," klāstīja Okerblums.

Viņš arī minēja, ka lielie uzņēmumi, kas jau ir profesionāļi naudas pārvaldībā, daudz strādā pie tā, kur un kā ieguldīt naudu, tostarp no šiem klientiem banka arī redz lielāku interesi par termiņnoguldījumiem, bet no plašākas sabiedrības interese par termiņnoguldījumiem ir pieaugusi pavisam nedaudz.

"Jā, mēs intereses pieaugumu no plašākas sabiedrības nejūtam. Tie, kas bija aktīvi, tādi arī būs, bet cilvēki, kas ir neaktīvi, nemainīsies vienas dienas laikā. Tas prasīs laiku," sacīja Okerblums