Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Banka Citadele brīdina par jaunu krāpšanas veidu

© Egons Ansbergs?f65

Pēdējā laikā aktivizējušies finanšu krāpnieki, kuri, uzdodoties par bankas Citadele darbiniekiem, uzrunā darba meklētājus un piedāvā darbu. Pēc tam, kad kandidāts piekritis darba piedāvājumam, krāpnieki liek atvērt bankas kontu un atdot tā pieejas datus. Banka Citadele atgādina, ka kandidātiem nekad netiek prasīti bankas pieejas dati.

Kā šī krāpniecība darbojas?

Krāpnieki uzrunā darba meklētājus, kuri izvietojuši sludinājumus dažādos interneta portālos un sociālajos tīklos. Lai pieteiktos vakancei, naudas izkrāpēji aicina atvērt bankas kontu, bet pēc tam, lai it kā pārbaudītu kandidāta identitāti, pieprasa atdot jaunatvērtā konta pieejas datus vai pievienot vēl kādu citu personu kā konta lietotāju.

Tāpat novērota shēma, kur krāpnieki ar upuri sazvanās video zvanā un aicina kamerā parādīt personu apliecinošus dokumentus.

Šādā veidā krāpnieki tiek pie upura datiem, bet pēc tam tos izmanto, lai pieteiktos kredītiem un naudu no šī konta pārskaitītu uz saviem kontiem. Kontu krāpnieki var izmantot arī kā tranzītkontu, lai pārskaitītu no citiem cilvēkiem izkrāpto naudu.

Bankas Citadele IT drošības daļas vadītājs Roberts Birzgalis norāda, ka kandidātiem, kuri saņēmuši darba piedāvājumu, nekad netiks pieprasīts atvērt jaunu bankas kontu pirms darba līguma slēgšanas. "Jaunajiem darbiniekiem ir iespēja atvērt kontu bankā Citadele un noformēt jebkuru maksājuma karti, turklāt šī iespēja vienmēr ir bez maksas, taču bankas darbinieki nekad nevaicās pēc konta pieejas datiem. Tāpat uzņēmuma darbinieki sarunas gaitā nesteidzinās pieņemt lēmumu, kas ir krāpniekiem raksturīga metode," uzsver R.Birzgalis.

Kā rīkoties, ja esat iekritis krāpnieku lamatās?

Ja ir aizdomas, ka esat kļuvis par krāpniecības upuri, nekavējoties sazinieties ar savu banku, kā arī ziņojiet par gadījumu Valsts policijai.

Kā sagatavoties sarunai ar banku:

• īsi aprakstiet vai izstāstiet notikušo, apkopojiet arī pierādījumus, ja tādi ir (piemēram, saņemtās viltus vēstules, SMS);

• pārskatiet konta izrakstu un ziņojiet par visiem darījumiem, kurus neesat veikuši;

• izstāstiet, kādu personas informāciju atklājāt (piemēram, lietotājvārdu, internetbankas paroli, maksājumu kartes datus, MobileSCAN PIN kodu);

• pastāstiet, vai un kādas programmas lejupielādējāt savā ierīcē pēc krāpnieku ierosinājuma.

Banka bloķēs jūsu maksājumu karti un internetbanku, lai nodrošinātu, ka jūsu finanšu līdzekļi ir drošībā, kā arī informēs par tālākajiem darbības soļiem.