Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

FKTK izsaka brīdinājumu biedrībai ''Jaunais Zīda ceļš''

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome šodien nolēmusi izteikt biedrībai ''Jaunais Zīda ceļš'' brīdinājumu par Finanšu instrumentu tirgus likuma 14. panta pirmās daļas un 15. panta pirmās daļas prasību pārkāpumiem.

Pēc TV3 raidījumā ''Nekā personīga'' pārraidītā sižeta ''Daugavas racēji aģitē ieguldīt naudu Daugavas padziļināšanas projektā'', Komisija saņēma vairākas vēstules no personām, kas vērsa uzmanību uz iespējamu normatīvo aktu pārkāpumu, piedāvājot sabiedrībai, galvenokārt pensionāriem un studentiem, iesaistīties projektā ''Daugava-Latvijai'', kļūstot par akciju sabiedrības ''''Ūdens enerģētikas un transporta sistēma Rīga-Hersona-Astrahaņa'' akcionāriem un vienlaikus par biedrības ''Jaunais Zīda ceļš'' vai biedrības ''ARHA'' biedriem.

Komisija veica interneta mājas lapā www.riga-hersona.lv norādītās informācijas par akciju piedāvājumu, kā arī biedrību ''Jaunais Zīda ceļš'' un ''ARHA'' organizēto sanāksmju materiālu analīzi un secināja, ka, piedāvājot sabiedrībai iegādāties akciju sabiedrības ''''Ūdens enerģētikas un transporta sistēma Rīga-Hersona-Astrahaņa'' vārda akcijas, ir pārkāpta Finanšu instrumentu tirgus likuma 3. panta septītās daļas 8. punkta norma un attiecīgi arī minētā likuma "C" sadaļa, t.i. sabiedrībai publiski tiek piedāvāts iegādāties vērtspapīrus, kuru piedāvājumam nav saņemta Komisijas atļauja.

Gan minētajā mājas lapā, gan biedrību organizētajās sanāksmēs sabiedrībai viennozīmīgi tika sniegta informācija par akciju sabiedrības ''Ūdens enerģētikas un transporta sistēma Rīga-Hersona-Astrahaņa'' vienas akcijas pārdošanas cenu, kā arī nosacījumi un kārtība, kādā akcijas var tikt iegūtas personas īpašumā. Papildus tika sniegta informācija par tiesībām, kas ir saistītas ar vērtspapīriem, kā arī norādīti šāda akciju piedāvājuma iemesli un ieņēmumu izlietojums. Komisija vērš uzmanību, ka jebkuram interesentam atbilstoši biedrības ''Jaunais Zīda ceļš'' statūtu noteikumiem ir tikusi sniegta iespēja iestāties biedrībā, nopērkot akcijas, par kuru iegādes kārtību tiek publiski sniegta informācija. Komisija norāda, ka gan aicinājums iestāties biedrībā, gan uzņemšanas biedrībā nosacījums - vispirms iegādāties akcijas un parakstīt likuma projektu par projekta ietekmes uz vidi noteikšanai realizāciju - ir savstarpēji saistītas un publiski reklamētas darbības, vienai no kurām - akciju piedāvājumam - ir jāsaņem Finanšu un kapitāla tirgus komisijas atļauja izteikt publisko piedāvājumu.

Komisija ir pieprasījusi akciju sabiedrībai ''''Ūdens enerģētikas un transporta sistēma Rīga-Hersona-Astrahaņa'' un biedrībai ''Jaunais Zīda ceļš'' izbeigt reklamēt akciju publiskā piedāvājuma izteikšanu publiskās sanāksmēs un masu informācijas līdzekļos, kā arī veikt attiecīgas izmaiņas mājas lapā www.riga-hersona.lv (tagad www.daugava-latvijai.lv).

Tai pat laikā Komisija norāda, kā minētajai akciju sabiedrībai kā jebkurai citai ir tiesības ikvienai personai piedāvāt iegādāties akcijas atbilstoši pamatkapitāla palielināšanas noteikumiem slēgtās emisijas ietvaros vai akciju īpašnieka, kā šajā gadījumā - biedrībai - pārdodot sev piederošās akcijas, neizmantojot publiskos informācijas līdzekļus piedāvājuma reklamēšanai. Taču ieguldītājam pirms izvēles izdarīšanas būtu jāiepazīstas ar konkrētā akciju piedāvājuma emitenta (komercsabiedrības) attīstību, organizatorisko un pārvaldes struktūru, galvenajām darbības nozarēm un tās vietu konkrētajā tirgus segmentā, ja iespējams, ar finanšu radītājiem, dividenžu izmaksām, galvenajiem riskiem tā komercdarbībā, kā arī jānovērtē vai konkrētajā akciju piedāvājumā noteiktā akcijas cena (šajā gadījumā Ls 5) ir atbilstoša patreizējai situācijai tirgū un nākotnes perspektīvai, t.i. Komisija iesaka vērtēt emitentu pēc tiem pašiem kritērijiem, pēc kādiem vērtē jebkuru biržā esošu uzņēmumu.

Komisijas biroja vadītāja Anna Dravniece: "Vēlamies brīdināt, ka ikvienam ir pārdomāti jāizvērtē, vai ieguldījums konkrētā akciju piedāvājumā ir atbilstošs tā interesēm, iespējām un kāds būs tālākais šo ieguldīto līdzekļu izlietojums un atdeve. Jebkurā gadījumā iesakām personām būt pietiekami uzmanīgām, ja tiek solīti lieli labumi, lielas dividendes vai vēl kādas priekšrocības, iegādājoties vērtspapīrus. Tāpat vēršam iedzīvotāju uzmanību, ka, ja persona saņem jebkādu vērtspapīru pirkšanas piedāvājumu, tai ir iespēja Komisijas mājas lapā pārliecināties, vai minētās komercsabiedrības akcijas vai citi vērtspapīri ir iekļauti Komisijas reģistrēto vērtspapīru prospektu sarakstā". (Minētais saraksts pieejams: http://www.fktk.lv/lv/tirgus_dalibnieki/finansu_instrumentu_tirgus/emitenti/).

Tāds pats saraksts Komisijas mājas lapā ir atrodams arī ir par vērtspapīriem, kurus atļauts piedāvāt Latvijā, bet atļauja piedāvājuma izteikšanai ir dota kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Komisijas biroja vadītāja Anna Dravniece: "Aicinām jebkādu neskaidrību gadījumā kontaktēties ar Komisijas speciālistiem, lai pārliecinātos par piedāvājuma atbilstību normatīvo aktu prasībām".