Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Sabiedrība šokā par "bezbērnu nodokli"

© F64

Deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) rosinājis izvērtēt iespēju ieviest "bezbērnu nodevu", kā piemēru minot Vāciju, kur "bezbērnu nodoklis" esot ieviests no 2005.gadā kā 0,25% piemaksa pie aprūpes apdrošināšanas.

Par šo ierosinājumu Twitter lietotāji lielākoties nav sajūsmā, lai arī atrodas daži izmaiņu atbalstītāji: "Bezbērnu nodoklis - iespēja izpiest no sabiedrības "pēdējo sulu". Varbūt vēl kādu nodokli - ja algas nav,tad nav."; "Ja pieņems bezbērnu nodokli es pametu Latviju. Tas jau aiziet par tālu..kauns par to,kurš parādā."; "Uū! Es esmu par nodokli bezbērnu ļautiņiem! Vai es vienīgā?"; "Bezbērnu nodokli varētu ieviest visiem,kuri jau sasnieguši 13 gadu vecumu."; "Tie, kam nav nodokļu atlaides par apgādājamu bērnu, jau maksā "bezbērnu nodokli" — pilnu nodokļu summu."; "Es vispār esmu šokā, ka var ieteikt uzlikt "bezbērnu nodokli" un aizliegt sievietēm abortus- kas mēs, tauta, jūsuprāt lopi esam, vai?"; "Nu jā, @Paradnieks nav gudrs. Bezbērnu nodokli izgudrojis! Būs vēl vairāk vīriešu, kas uztaisīs bērnu, kuru pametīs, un nemaksās alimentus."

Kā jau ziņots, lai gan Finanšu ministrija (FM) atbalsta principu, ka ģimenes ar bērniem ir atbalstāmas no valsts puses, tomēr Latvijā šis atbalsts galvenokārt tiek īstenots ar pabalstu un atvieglojumu par apgādībā esošu personu, ne sankciju palīdzību, aģentūrai LETA norādīja FM pārstāvis Aleksis Jarockis.

Ģimenes ar bērniem stimulēšanai Latvijā ir izvēlēts modelis personai sniegt papildu atbalstu, nevis sodīt, ja personai kādu apstākļu dēļ nevar būt vai nav bērnu, skaidroja Jarockis.

Viņš norādīja, ka "bezbērnu nodevas" princips jau pēc būtības ir ietverts pašreizējā iedzīvotāju ienākuma nodokļa sistēmā, piemērojot atvieglojumu par apgādībā esošu personu, kas ir 165 eiro mēnesī.

Tāpat tie iedzīvotāji, kuriem ir bērni, papildus saņem 37,95 eiro mēnesī, piebilda ministrijas pārstāvis.

Jarockis uzsvēra, ka šobrīd FM ļoti piesardzīgi raugās uz deputāta Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) priekšlikumu, jo tas būtu jāvērtē arī pēc atbilstības Satversmes samērīguma principam, kā arī jāvērtē priekšlikuma mērķa leģitimitāte.

Tāpat papildus būtu jāvērtē, vai vēlamo efektu nevar sasniegt ar kādu citu instrumentu palīdzību, uzskata Jarockis.