Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Viedokļi

Vēlēšanas pēc vecajiem noteikumiem būtu nepiedodama laika zaudēšana

ASV dominētā neoliberālā “brīvā tirgus” sistēma, kas pirms 20 gadiem augstprātīgi pasludināja savu globālo uzvaru un “vēstures galu”, turpina sabrukt. Tās nav biznesa cikla svārstības, bet gan sistēmisks sabrukums.

Lai cik jaunu dolāru nesadrukātu Volstrīta, lai cik naudas no reālās ekonomikas un cilvēkiem nepārsūknētu bankrotējušajām laupītājbankām, tas šīs sistēmas agoniju nenovērsīs, bet tikai par kādu laiku paildzinās. Brūk arī otrs impēriskais neoliberālā eksperimenta modelis – Eiropas Savienība. Pasaule jau iegājusi otrajā sistēmas dezintegrācijas fāzē, aiz kuras sekos trešā – pilnīgs sabrukums, posts un haoss.

Nevēloties atzīt savu saimniecisko, intelektuālo un morālo bankrotu, imperiālisti un realitātes izjūtu zaudējušie spekulanti ķērušies pie atklātas laupīšanas, genocīda un resursu sagrābšanas. ASV Nobela Miera prēmijas laureāta Obamas vadībā jau iesaistījušās vienlaikus sešos laupīšanas karos, kuros tiek ievilktas arī pārējās NATO dalībvalstis. Suverēnām valstīm, tai skaitā Latvijai, tiek uzspiesti mākslīgi parādi, izspiešanas un demontāžas programmas, kā arī noteikumi, kas paredz resursu un infrastruktūras objektu izpārdošanu globālā tirgus spekulantiem. Tā vietā, lai nodrošinātu valsts izdzīvošanu, Latvija šai genocīda un laupīšanas programmai pilnīgi pakļāvusies, izliekas, ka krīze jau pārvarēta un gatavojas turpināt “biznesu kā parasti”. Tieši tādā gaisotnē iesākusies un turpinās 11. Saeimas vēlēšanu kampaņa.

Tā kā neviena no vērā ņemamajām partijām nav uzskatījusi par nepieciešamu izanalizēt iepriekšējos 20 gados notikušos procesus, kas mūs noveduši šajā strupceļā, nav izstrādājusi kompleksu krīzes pārvarēšanas programmu un par šo tēmu pat nerunā, tad jebkādas vēlēšanas pēc esošajiem noteikumiem ne tikai nav lietderīgas, bet nozīmētu noziedzīgu laika un resursu zaudēšanu. Piedalīšanās vēlēšanās būs tikai kā dezorientētas sabiedrības akls lojalitātes apliecināšanas rituāls līdzšinējam politiskajam kursam un disfukcionālajai sistēmai, kas ved uz valsts bojāeju un pašnāvību.

Plāns krīzes pārvarēšanai un Latvijas attīstībai

Lai gan Latvijas iedzīvotāji 20 gadus turēti informatīvā un ideoloģiskā neziņā, un arī lielākā politiķu daļa nav interesējusies par valsts attīstības likumsakarībām, Latvijā ir cilvēki, kas šiem procesiem uzmanīgi sekojuši, tos saprot un ir domājuši par alternatīvām. Nu ir pienācis pēdējais laiks, lai mainītu visu Latvijas politikas paradigmu, proti, principus, pēc kuriem attīstīt valsti, šajos procesos iesaistot visus Latvijas iedzīvotājus, arī tos, kas no Latvijas spiesti aizbraukt.

Es ierosinu tos līdzekļus, kas iezīmēti bezjēdzīgajām Saeimas vēlēšanām, ieguldīt beztermiņa konferences rīkošanai, kurā tiks izstrādāta kompleksa krīzes pārvarēšanas un Latvijas attīstības programma. Nekavējoties izveidojams Republikas krīzes pārvarēšanas štābs, kurš organizēs konferences norisi un reģistrēs cilvēkus, kuri savas iestrādes, idejas un koncepcijas gatavi ieguldīt kopējā darbā. Sasaucot konferenci, jāatsakās no partejiskiem, mantiskiem, reliģiskiem, ideoloģiskiem, etniskiem un citiem grupu aizspriedumiem, – neviens Latvijas iedzīvotājs, kas nāk ar savu ieguldījumu, nav atstumjams vai kaut kā diskriminējams.

Vienlaikus katrā pašvaldībā un lielākajās apdzīvotajās vietās aktīvākajiem cilvēkiem jādibina vietējās krīzes pārvarēšanas komitejas (nosaukums var būt arī cits), kurām būtu šādi galvenie uzdevumi:

– veikt vietējo resursu, uzņēmumu un neatliekamāko vajadzību inventarizāciju, rezultātus iesniedzot Krīzes pārvarēšanas konferencei;

– organizēt vietējo cilvēku sadarbību, pašpalīdzību, kārtības uzturēšanu, kā arī vietējās konferences un demokrātiskas diskusijas, kurās tiktu nosprausti ceļi un principi turpmākajai novada attīstībai;

– šā darba laikā no sava vidus izvirzīt uzticību ieguvušos kandidātus vietējām un valsts mēroga vēlēšanām, kuras organizējamas pēc mažoritārās sistēmas (ievēlētie deputāti pārstāvēs konkrētu vēlēšanu apgabalu un būs atbildīgi saviem izvirzītājiem un vēlētājiem – skat. rakstu “Par vēlēšanām ar izvēli un atbildību”).

Balstoties uz Krīzes pārvarēšanas konferences programmas principiem un rekomendācijām, ieceļama bezpartejiska Krīzes pārvarēšanas un nacionālā izlīguma pagaidu valdība ar ārkārtas pilnvarām. Ja nepieciešams, šīs pagaidu valdības pilnvaras un programmatiskie principi jāapstiprina visas tautas referendumā. Līdztekus krīzes pārvarēšanas programmas īstenošanai, jāsagatavo arī jaunas Latvijas Satversmes projekts un nākamās Saeimas vēlēšanas. Šīm vēlēšanām jābūt brīvām no naudas ietekmes un vecās partiju sistēmas.

Krīzes pārvarēšanas procesā dabiskā veidā un ar reāliem darbiem izvirzīsies jauniem līderi, kuri varēs kandidēt uz jaunajiem valsts pārvaldes posteņiem. Lai atdzīvinātu demokrātiju un aktivizētu sabiedrību, jaunajā pārvaldes sistēmā pēc Šveices parauga iestrādājami tiešās demokrātijas elementi, kas katram pavērs iespēju izvirzīt tautas nobalsošanai konkrētus likumprojektus – gan vietējās pašvaldības, gan visas valsts līmenī.