Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Viedokļi

Saeima, jaukais spogulītis

© f64

Nav produktīvi cepties par savādībām Saeimas deputātu tēraudcietajā un morālskaidrajā korpusā. Zinām taču, ka deputāti ir zvērējuši uzticību Latvijai un solījušies ievērot tās likumus, tas nozīmē, ka viņi to arī sāks darīt, tāpēc jau nevajag viņiem to atgādināt ik pēc pusgada. Un katrs deputāts taču ir cilvēks, kam ir, piemēram, savs viedoklis, sava izklaides sistēma vai rīta rituāls attiecībās ar sievasmāti. Tāpēc liksim mierā tos, kuri tikai vēlētāju kaprīzes dēļ pilnīgi nejauši tapuši par tautas kalpiem.

Aplami ir vicināt rokas pret cīnītāju par tautas laimi un iztikšanu – Reģionu apvienības Saeimā iestūmēju Arturu Kaimiņu. Kā vispār var pacelt acis uz dažādiem melīgiem video, kuros nelietīgi bāra izsitēji, vispirms piedzirdot deputātu, pēc tam piespiežot viņu izkliegt jautājumu: «Vai jūs zināt, kas es esmu?!», noziedzīgi maldina vēlētājus? Labāk pavērojiet ierakstus, kuros deputāts talantīgi «pauž neapmierinātību» ar to, kas notiek Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijā vai, teiksim, Saeimas ēdnīcā. Lūk, Kaimiņa kungs atzīmē, ka komisijas vadītājs Ringolds Balodis viņam «sistēmātiski piedraud». Tiesu darbi, es teiktu. Pavisam cits jautājums ir par to, vai šāda komisija vispār ir nepieciešama, jo ļaunas mēles melš, ka neko būtisku tā neatklāšot, tā esot tikai deputātu naudas pumpītis un populistiskas zīmēšanās iespēja. Taču tā var runāt tikai dvēseliski tīru cilvēku ienaidnieki, kam krūtīs nav ne sirds, ne plaušu.

Tāpat, raugi, uzbrūk arī Dainim Liepiņam, Reģionu apvienības skarbajam monstram. Par kļūdām amatpersonas deklarācijā viņš apsūdzēts septiņos noziedzīgos nodarījumos pēc Krimināllikuma 219. panta 2. daļas – par nepatiesu ziņu norādīšanu ienākumu deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā. Piedodiet, nu, kas tas vispār ir?! Kuram no tām kļūdām palicis sliktāk? Man ne. Varbūt jums? Atbildi negaidu: tāpat skaidrs, ka jums no tām kļūdām ne silts, ne remdens. Un pilnīgi pareizi saka biedrs Liepiņš: tā ir politiska izrēķināšanās, un prokurori nav svētās govis. «Drīzāk diezgan ievērojamus zaudējumus valstij rada prokuratūras rīcība, ar šādām apšaubāmām tiesvedībām noslogojot tiesas un bremzējot nozīmīgākas tiesvedības,» teic Liepiņš. Tieši tāpēc viņš vēloties, lai šai tiesvedībai lielāka publicitāte.

Liepiņprāt, šī tiesvedība saistīta ar gluži personisku nepatiku, ko pret taisno Saeimas deputātu izjūtot Jelgavas mērs Andris Rāviņš un «viņa palīgi un atbalstītāji». Jā, vajadzēs pasekot līdzi tiesas prāvai, jo – kas zina, cik bieži un cik šerpi Rāviņš pārslidojis ceļu Liepiņam Ozolnieku ledus hallē vai Hercoga Jēkaba laukumā... Bet jau tagad ir skaidrs: pret deklarācijnevainīgo Daini Liepiņu ir sapulcējušies visi ļaunie spēki, ieskaitot nešpetnos Jelgavas domniekus un asinskāros medijus, kas, protams, nepamatoti uzpūš treknu behemotu no ziemas miegā iesalušas vardītes.

Un ir pat nepieklājīgi jautāt, vai Dainis Liepiņš grasās nolikt deputāta mandātu. Vai tad kāds šajā Saeimā, izņemot vienotībnieku Jāni Junkuru, kas teicās doties sapņu darbā uz Honkongu, jau ir nolicis mandātu? Šis zēns vienkārši bija īsts džentlmenis: atdeva savu vietu sievietei. Nekāda krimināla! Vai mandātu nolika Dzintars Zaķis (Vienotība), kuru turēja aizdomās par piedalīšanos balsu pirkšanas tusiņā? Kāda gan viņam darīšana, kas un kāpēc organizē busiņus, kortelīšus un norādes, kā un par ko jābalso? Jautājiet anonīmajiem labvēļiem un citiem faniem!

Vai no mandāta ir šķīries Veiko Spolītis, kas startēja no Vienotības un ko pieķēra, braucot pie stūres dzērumā? Kāpēc gan viņam vajadzētu atteikties no mandāta? Vēl jau vairāk nekā trīs gadus var plivināties pa Saeimas gaišajiem gaiteņiem. Lai būtu jautrāk, Veiko, iespējams, kļūs arī par reklāmzvaigzni: piedalīsies kampaņā par dzīvi pie stūres bez alkohola. Vai tas nav pašaizliedzīgi? Par to vajadzētu piešķirt mandātu uz mūžu.

Tāpēc nav ko cepties par niekiem. Pavērojam labāk, kāds ir nedeputātu kontingents. Cik ir nekompetentu un paštaisnu skandālistu, cik ir dubultstandartu piekopēju un valsts naudas izsūknēšanas speciālistu? Kādas ir iespējas netrāpīt tieši uz tādiem, balsojot par Saeimu? Gandrīz nekādas. Tāpēc Saeima ir mūsu mazais, jaukais sabiedrības spogulītis. Skatāmies, mīļie, uz sevi.