Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Viedokļi

Neaizstājamie – Rimšēvičs, Maizītis…

© F64

Šā gada maijā beidzas pašreizējā SAB direktora Jāņa Maizīša pilnvaru termiņš. SAB direktora izvirzīšana ir Valsts prezidenta vadītās Nacionālās drošības padomes (NDP) prerogatīva, un 21. februārī NDP šim amatam atkal izvirzīja Maizīti.

Arī Saeimas Nacionālās drošības komisija, kurā ir pa vienam deputātam no katras frakcijas, šo kandidatūru apstiprināja. Prezidents Raimonds Vējonis, paziņojot par NDP izvēli, aicināja Saeimu ar šā jautājuma izskatīšanu nevilcināties un ievēlēt Maizīti pēc iespējas ātrāk. Izskatās, ka jau tuvākajā laikā Maizītis tiks pārvēlēts.

Kāpēc šāda steiga? It kā nekas taču nedeg. Varētu rūpīgi izvērtēt Maizīša padarīto piecu gadu garumā un palūkoties apkārt - varbūt var atrast citu vadītāju, kuram nenozog datoru un kurš var palepoties ar reāliem darbiem, nevis tikai atrunāties, ka darba specifika tāda, ka, jo mazāk par mani runā, jo labāk. Jāatzīmē, ka par Maizīti nevar teikt pat to, jo par viņu runā. Tiesa, ne saistībā ar noķertiem spiegiem vai novērstiem sabiedrības apdraudējumiem, bet gan saistībā ar jau pieminēto datora zādzību, neskaidro situāciju ap čekas maisiem, nevēlēšanos ar šo maisu saturu iepazīstināt plašāku sabiedrību, kā arī strīdīgām pielaižu (ne)došanas lietām.

Maizīša «profesionālisms» un izplūdušie pielaižu došanas kritēriji uzskatāmi parādījās Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča Kamčatkas fotogrāfijas lietā. Rimšēvičs šajā fotogrāfijā redzams kopā ar Krievijas Informāciju tehnoloģijas izpētes institūta vadītāju Dmitriju Piļščikovu un citām personām (Krievijas amatpersonām?) medību namiņā, kurš, kā runā, atrodas slēgtā teritorijā. Šajā teritorijā var iekļūt tikai ar speciālām atļaujām, kuras izsniedz Krievijas drošības struktūras. Uz jautājumu, vai Maizīša vadītajai SAB bija informācija par šiem Rimšēviča braucieniem uz Kamčatku (tie, kā atzīst pats Rimšēvičs, bijuši vairāki), Maizītis atbild izvairīgi. Protams, viņš vienmēr var aizsegties ar glābjošo - to es jums nedrīkstu teikt, tas ir noslēpums, bet tādā gadījumā arī sabiedrībai ir tiesības teikt - ziniet, varbūt pameklēsim citu SAB direktoru.

Kā par Maizīti intervijā žurnālam Klubs izsakās viņa kādreizējais kolēģis prokurors Aldis Pundurs: «Viņa kabinets atradās 2. stāvā, un divu vadīšanas termiņu laikā viņš ne reizi neuzkāpa līdz 3. stāvam… Introverts, ne ar vienu nekontaktējās.» Varbūt uz prokuratūras trešo stāvu Maizītis tā arī neuzkāpa, toties uz tolaik blakus esošo ASV vēstniecību gāja regulāri. Jau minētajā intervijā Pundurs atklāj, ka «Maizīti uzspieda kādas draudzīgas lielvalsts vēstniecība». Viegli noprotams, ka ar «draudzīgu lielvalsti» domāta ASV, kura šobrīd ir galvenais Maizīša steidzīgās pārvēlēšanas motors. To neslēpj Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis, kurš atzīst: «Maizīša nepārvēlēšanu mūsu sabiedrotie Rietumos nesaprastu.»

Skaidrs, ka Latvijas valsts drošība ir gandrīz pilnībā atkarīga no ASV gatavības mūs krīzes brīdī aizstāvēt, taču atklāts paliek jautājums - vai šī gatavība aizstāvēt ir tik cieši saistīta ar mūsu gatavību pildīt jebkuru ASV iegribu? Proti, ja Latvijas politiskā šķira (kaut kā neceļas roka rakstīt - elite) nodemonstrētu neatkarību un bez norādēm no malas ieceltu SAB direktoru, vai ASV gatavība mūs aizstāvēt pazustu? Vai Maizīša neapstiprināšanas gadījumā NATO 5. panta darbība varētu tikt apdraudēta? Vai tiešām mums ir tādas attiecības ar savu draugu? Nu, nezinu gan. Vispār jau šādi argumenti nav diez cik glaimojoši sevi cienošiem politiķiem, bet Latvijā šie trumpji ir nesitami. Ja ASV saka, tad mūsu vienīgā iespējamā atbilde ir: Tieši tā, ser!

Savulaik arī Rimšēvičs tika pārvēlēts tikpat kā bez debatēm, jo valdīja pārliecība par viņa neaizstājamību. Tagad atklājas, ka pasaulē jau gadiem runāts par Latviju kā naudas atmazgāšanas vietu. Diez vai tas būtu iespējams, ja aizmuguri nenodrošinātu ļoti ietekmīgi cilvēki. Šajā sfērā ietekmīgāka par Rimšēviču nebija. Tagad bez nopietnām debatēm un alternatīvām tiek virzīts Maizītis. Ilūziju par šo vēlēšanu iznākumu nav. Jācer vienīgi, ka pēc kāda laika sabiedrību atkal neuzspridzinās ziņas - KNAB aizturējis Maizīti. Viņa dzīvesvietā notikusi kratīšana. Maizīša dzīvoklis apzagts un izdemolēts…