Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Viedokļi

Jūrmalgeita. Turpinājums sekos?

© F64

Ja vēl kāds Latvijā nezināja, kas ir Gatis Truksnis, tad pagājušonedēļ uzzināja. Trukšņa slavas brīdi piektdien gan nedaudz aizēnoja pēkšņā sniega un vasarriepnieku paralizētā satiksme Rīgā.

Truksnis, tāpat kā sniegs, te ir, te nav un parādās, kad tos vismazāk gaida. Nepagāja ne pāris nedēļas pēc Trukšņa atbrīvošanas no amata, kad viņš atkal varēja žvadzināt paša pasūtināto 3000 latu vērto mēra amata ķēdi.

Vēl tikai 13. oktobrī Truksnis lūdza domē uzticības balsojumu par viņu kā mēru pēc tam, kad KNAB veica kratīšanu Jūrmalas domē un uzsāka kriminālprocesu, kurā Truksnim piemērots aizdomās turamā statuss. KNAB ieinteresējuši darījumi ar miljonāra Jūlija Krūmiņa jeb - oficiāli - viņa meitas īpašumu, kurā Truksnis sava dzīvokļa remonta laikā esot nolicis mantas. Un pie tām drusku padzīvojis. 4000 eiro īres vērtā dzīvoklī. Ne velti mērs nevarēja atminēties īres maksu - to labāk ne vien neatcerēties, bet arī nezināt, kur nu vēl ar tādiem skaitļiem vienkāršos jūrmalniekus tracināt! Nav jau tā, ka Truksnis to nevar atļauties par savu deputāta aldziņu, kuras dubultošana līdz 3195 latiem bija viņa vadītā sasaukuma pirmais lēmums pēc 2013. gada vēlēšanām (jo, protams, lētāk īrēt viņš nevar, lai neradītu bažas par dienesta stāvokļa izmantošanu). Kopš 2013. gada rudens līdz 2014. gada beigām viņš kā mērs un kapitāldaļu turētājs vēl rāvās vaiga sviedros deviņos pašvaldības uzņēmumos, saņemot vairāk nekā 22 000 eiro.

Naivi domāt, ka Truksnis pārrēķinājās, prasot uzticības balsojumu, vai tiešām bija gatavs aiziet, nejūtot līdz šim plašākās Jūrmalas domes koalīcijas stipro plecu. Visticamāk, tas bija silts ieteikums no centra. ZZS gan nostiprinājusies partiju popularitātes konkurencē uzreiz aiz Saskaņas, bet reitings ir ļoti jutīgs un svārstīgs, premjera partijai pietiek ar virkni valstisku problēmu, jo īpaši veselības aprūpē. Nevar riskēt un ļaut vienam «lielākajam kretīnam» to sabojāt, ļoti iespējams - uz ilgu laiku. ZZS bija ieinteresēta Truksni iespējami ātri noņemt no skatuves. Bet no skatuves negribēja noiet Truksnis, un, kur bijusi, kur ne, Jūrmalas domes «labāko» tradīciju garā pēkšņi uzrodas viena Saskaņas deputāte, kura atdod vienu trūkstošo sirdsapziņas balsi par Truksni!

Uzreiz pēc KNAB saceltā skandāla ZZS vēl norija krupi un neizvēlējās vieglāko ceļu - Trukšņa izslēgšanu no partijas. Lai arī Truksnis nav partijā ietekmīga persona, nenoliedzami ir tieši viņa nopelni vēlēšanās. Neraugoties uz viņa atstādināšanu no amata neilgi pirms vēlēšanām par reklamēšanos par pašvaldības līdzekļiem, pretī viņa vārdam tika ievilkti 4973 krustiņi, kamēr nākamie ievēlētie ZZS deputāti tos spēja savākt vien robežās no trīs līdz astoņiem simtiem. Iespējams, lai nepārmestu divkosību, ZZS jeb tās sastāvā esošie zaļie Truksni sākotnēji neizslēdza, bet pēc viņa atgriešanās gan tai mērs bija pilns. Pat labākie PRisti nespēs sacerēt daudzmaz ticamu stāstu par to, kā trīs nedēļu laikā tieši vienai trūkstošai deputātei var pamosties sirdsapziņa. Acīmredzot arī Truksnim ZZS bijusi nebijusi, atradīs nākamo partiju. Iepriekš Truksnis startēja no LPP/LC saraksta un tikai pirms pēdējām pašavaldību vēlēšanām pievienojās ZZS. ZZS rindās kā ierindas deputātam viņa politiskā karjera būtu norakstīta acumirklī, bet tagad viņam ir iespēja novilkt vismaz līdz nākamajai vasarai. Protams, tikai iespēja, jo nu viņa paša reputācija apskrubusi un koalīcija ļoti trausla. Ja iepriekš to veidoja septiņi ZZS deputāti, pa diviem no Vienotības un Tev, Jūrmalai deputātiem, viens Nacionālās apvienības deputāts, opozīcijā ar trim balsim atstājot vien Saskaņu, tad tagad Truksni atbalstīja vairs tikai zemsavieši un saskaņiete. Te lomu spēlēs arī atbilde uz jautājumu, vai pats Truksnis noorganizēja savu atgriešanos, vai kādi, kam tieši Truksnis vajadzīgs mēra krēslā - viņam ir savas vājības, stīgas, uz kurām spēlēt.

Un jautājums, vai arī turpmāk zemsavieši, kas mēra amatam jau gatavoja partijā nesen uzņemto Ritu Strodi, balstīs no partijas izslēgto Truksni? Dīvaini, ka mēru balsta partija, no kuras tas izslēgts. Zaļā partija interesanti argumentē Trukšņa izslēgšanu: viņš nav atteicies no kandidēšanas uz mēra amatu. Ja reiz zaļajiem Truksnis nav pieņemams kā mērs, tad no zaļajām rindām vajadzētu izslēgt arī sešus viņu atbalstījušos deputātus. Nu, jā, bet viņi jau atteicās no kandidēšanas. Palikt pavisam bez pārstāvniecības Jūrmalā pēc tik pārliecinošas uzvaras vēlēšanās un īsi pirms nākamajām ZZS arī nevēlas. Tās risinājums būtu - meklēt jaunas koalīcijas iespējas bez Trukšņa. Iespējams, Jūrmalgeitai turpinājums vēl sekos...