Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Viedokļi

Pašu kūtrums

© F64

Šonedēļ sākušās divas kampaņas, kas viena otru izslēdz – pirmā vāc parakstus par Saeimas atlaišanu. Otrā vāc parakstus pret Saeimas atlaišanu. Tipiski Latvijas sašķeltajai sabiedrībai. Es pats piederu pie tiem, kas savulaik atbalstīja Valda Zatlera lēmumu Saeimu atlaist, jo uzskatīju, ka partijām ir jādod signāls – tā turpmāk dzīvot nedrīkst. Diemžēl tālākais pārvērtās farsā. Steigā tika savēlēta jauna Saeima, kurā līdz ar vecajiem vēžiem iekļuva uz ātru roku sadiegts laimes meklētāju pulciņš, kas Latvijas politiskajā dzīvē ienesa vēl lielāku bezgaumību.

Šī iemesla dēļ aicinu par Saeimas atlaišanu nebalsot, lai jau atkal neuzkāptu uz tā paša grābekļa, kā tas notika iepriekš. Kaut vai tāpēc, ka 12. Saeima beigs darboties 2018. gada oktobrī, kas nozīmē - ja atlaižam to 2017. gadā, tad ārkārtas vēlēšanas ir vieni zaudējumi budžetam, jo jaunievēlētā Saeima darbosies nepilnu gadu līdz 2018. gada beigām un neko neizdarīs. Nav vērts atlaist Saeimu arī tāpēc, lai tūlīt pat ievēlētu tās pašas politiskās partijas, kuras tur bija līdz šim. Nu padomājiet, kāda no tā jēga? Daži gan atkal cerīgi sapņo par kārtējo jauno politisko spēku, kas nu nāks baltā zirgā… Bet nav jābūt Nostradamam, lai saprastu, ka ar trūcīgu intelektu apveltīta marginālu debitantu komanda drīz vien apķēzīsies tieši tāpat kā visi iepriekšējie «jaunie politiskie spēki».

Piedodiet, tā nav partija, kuras sekotājus un biedrus vervē feisbukā vai ar sludinājumu avīzē. Tā var atrast tikai aktīvistus ar sliktu izglītību, tikpat sliktu darba pieredzi, zemu reputāciju un lielām parādsaistībām. Atbildiet reāli - kāds ir plāns, ko mēs darīsim? Vispirms atlaidīsim Saeimu, tad kāds naudīgāks onkulis noīrēs zāli un uzaicinās visus, kas vēlas, nākt un darboties. To visu mēs taču esam pieredzējuši no Saimnieka līdz Zatlera partijai, no Zīgerista līdz Jaunajam laikam. Vai tiešām šīs pieredzes un punu mums vēl nepietiek?

Latviešu sabiedrība kā vēlētāji, kā pilsoņi nav izpildījuši mājas darbu, lai Saeimas atlaišana būtu sekmīga. Nav radīta neviena kaut cik nopietna alternatīva partija, kas varētu stāties pretim esošajai sistēmai. Nav saprātīga plāna. Kur nu plāns, tas skan pārāk lepni. Trūkst taču pat racionālu ideju, kā izvest valsti no ekonomiskā purveļa, kurā stiegam iekšā aizvien dziļāk un dziļāk. Nu pārrēķināsim drusku budžetu, aizbāzīsim kādu caurumu, bet kas tālāk?

Daži tagad biedē, ka Saeimas atlaišana esot ļoti izdevīga Saskaņai un Putinam. Tā nu arī tukšu salmu malšana un mūžīgā krievu bubuļa piesaukšana vietā un nevietā. Ne jau Puškins liek Latvijai dzīvot tik slikti, bet gan pašu politiķi un inertā sabiedrība. Drīzāk jau Saeimas mazspēja un atlaišana ir bīstama Latvijai, nevis vecie pasaku bubuļi. Iespējams, ka šis ir brīdis, kad savs vārds būtu jāsaka Valsts prezidentam, kas gan juridiski ir samērā vājš, tomēr kā morālā autoritāte varētu darīt diezgan daudz, lai nepieļautu situācijas pasliktināšanos. Vēl var apturēt virkni jocīgu likumprojektu, var arī saukt pie kārtības valdību, Saeimu un partijas. Valsti mums vajag sakārtot, nevis spītīgi censties ietupināt aiz restēm Ansi Ataolu Bērziņu un pacelt sev algas, kas, starp citu, varētu būt arī krietni lielākas visiem, ja politiķi negulētu un darītu savu darbu.

Latvijas sabiedrībai vajadzētu saprast, ka, nopietni nemainot savu personisko attieksmi, nemainīsies nekas. Padomājiet loģiski! Saeimā jebkurā gadījumā būs četras piecas politiskas partijas, jo tās atspoguļo vēlētāju domāšanu. Tā ir dabiska situācija jebkurai valstij. Tas, kas sabiedrībai būtu jāpanāk - ir jāpiespiež šī politiskā sistēma kalpot valstij, nevis savai kabatai. Partijai taču nav jābūt mazam, slēgtam izredzēto klubiņam, kurā formāli ir tūkstoš biedru, bet aktīvi darbojas varbūt piecdesmit. Latvijas sabiedrībai pienāktos sākt domāt ar galvu arī par to, ko mēs ievēlam Eiropas Parlamentā. Vai vēlēšanas apmaksāt spējīgie īpatņi ir tie, kas aizstāv un lobē valsts intereses? Vai šis pasākums ir vērts tik vien, ka reizēm iekārtojam kādu labi apmaksātā darbā, kurā nekas nav jādara? Mēs reizi četros gados nobalsojam ( ja aizejam uz vēlēšanām), pēc tam neko nekontrolējam un neprasām, un mums viss ir slikti, bet tās ir mūsu pašu kūtruma sekas. Tagad pat 3. jūnijā būs pašvaldību vēlēšanas, un jūs gribat apgalvot, ka sabiedrībai trūkst trumpju un iespēju, lai piespiestu politiķus strādāt?