Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Kā attīrīt un stimulēt limfātisko sistēmu

© Ilustratīva bilde

«No rīta pamostoties, sievietei priekšplānā jāizvirza vispirms sevi, nevis bērnus un vīru. Mēs nevaram izglābt pasauli, neparūpējoties vispirms par sevi – jo mēs katra sev esam vissvarīgākā un tikai pēc tam ir visi pārējie. Un tas nav egoistiski,» uzskata Ance Šternberga, naturopāte un naturopātiskā uztura trenere.

«Daudzas sievietes tā arī domā, ka veltīt laiku sev ir egoistiski, ka bez viņām mājās viss saies grīstē, jo - bez manis taču neviens neko nevar... Patiesībā arī sieviete pati ilgtermiņā neko nevarēs, ja ik rītu neveltīs vismaz stundiņu sev - vai izpildot elpošanas vingrojumus, vai norīvējoties, kā to iesaka slavenā Inese Ziņģīte, vai pavingrojot, vai varbūt vienkārši padejojot,» uzskata Ance Šternberga. Mūsu saruna par to, kā palīdzēt attīrīt un stimulēt limfātisko sistēmu un kā tās veselību uzturēt dabīgiem līdzekļiem.

Virzās pret gravitāciju

Limfātiskā sistēma ir caurulīšu jeb kanālu sistēma, kas papildina sirds un asinsvadu sistēmu. To veido limfas ceļi un limfoīdie orgāni, pa kuriem plūst limfa, kas ir puscaurspīdīgs šķidrums. Un šajā šķidrumā, kā saka mājaslapas topivesels.lv radītāja un autore Ance Šternberga, dzīvo visādi brīnumi. Primāri tā ir imunitāte un imūnšūnas, kam ir nozīmīga loma organisma šūnu un audu vielmaiņas un attīrīšanas procesos. «Limfātisko sistēmu varētu saukt par cilvēka organisma kanalizācijas sistēmu, jo tur nonāk viss, kas mums nav vajadzīgs - vīrusi, baktērijas, toksīni, smagie metāli no ieelpotā gaisa, vielmaiņas galaprodukti. Ja šīs sistēmas darbība nav optimāla, rodas tūska un citas problēmas. Jo atšķirībā no asinsrites sistēmas limfātiskajai sistēmai nav centrālā pumpja. Asinsritei, kā zināms, tā ir sirsniņa, kas pumpē asinis. Limfa, kas cirkulē limfātiskajā sistēmā, turklāt tas notiek virzienā no pēdām uz augšu, pārvietojas lēni un zem maza spiediena. Tāpēc ir svarīgi tās darbību stimulēt,» skaidro naturopāte.

Ance Šternberga stāsta: cilvēka organismā ir 1-2 litri limfātiskā šķidruma - tā daudzumu nosaka dažādi parametri: sieviete/vīrietis, augums, svars, vecums. Un, tā kā nav pumpja, kas šo šķidrumu kustinātu, limfātiskā sistēma paļaujas uz cilvēka kustībām - fiziskām aktivitātēm, norīvēšanos, dažādām masāžām, tostarp ar limfas plūsmas stimulācijas aparātiem Figura Line. «Ir ļoti svarīgi atcerēties, ka sēdošs darbs un mazkustīgs dzīvesveids limfātiskajai sistēmai ir ļoti kaitīgs. Iespējams, esat pamanījuši, ka, ilgstoši sēžot vai lidmašīnā, vai garos pārbraucienos mašīnā/autobusā, kājas piepampst. Jo, ja mēs nekustamies, limfai, kas virzās pret gravitāciju, ir ļoti grūti tikt uz augšu un tā stagnē. Un tā rodas tūska.»

Galējā pazīme - audzējs

Ance Šternberga skaidro: lai organisma šūnas normāli funkcionētu un ražotu enerģiju, tām ir nepieciešams skābeklis. «Limfa ir tā, kas starpšūnu telpā savāc visu nevajadzīgo, ļaujot šūnām uzņemt tām nepieciešamo skābekli. Bet tajā brīdī, kad limfātiskā sistēma ir tik noslogota un pilna ar toksīniem, ka vairs nespēj tos dabūt prom no šūnām, tām reāli sāk trūkt skābekļa, un fiziski tas izpaužas ar nogurumu, nespēju koncentrēties, galvassāpēm, smadzeņu darbības traucējumiem. Un galējā pazīme ir - audzējs. Jo vēža šūnas adaptējas bezskābekļa apstākļos, tām skābekli nevajag,» stāsta Ance Šternberga, uzsverot, ka te arī var savilkt kopā šīs paralēles - ja mēs nerūpējamies par savu veselību, ja ēdam neveselīgu uzturu, limfātiskā sistēma stagnē, šūnās arvien mazāk ir tām nepieciešamā skābekļa, līdz ar to var izveidoties ļoti bīstamas veselības problēmas. Taču tā ir tikai viena no vēža attīstības daudzām teorijām.

Staigāšana, rullēšanās, rīvēšanās

Kā ārīgi stimulēt limfu? Naturopāte stāsta: pirmkārt, ar fiziskām aktivitātēm. Nav obligāti uzreiz skriet vai mesties iekšā sporta zālē uz visām iespējamām nodarbībām. Ja ilgi nav sportots, var sākt ar staigāšanu, nūjošanu. Gara, aktīva pastaiga vai nūjošana ir brīnišķīgs veids, kā palīdzēt savai limfātiskajai sistēmai. Ja gribas ko agresīvāku, var izvēlēties augstas intensitātes treniņus. Galvenais ir kārtīgi izkustēties un izsvīst - tā, lai kļūst silti. Jo, muskuļiem saspringstot un atslābstot, limfa pumpējas uz augšu.

«Otrkārt, limfu lieliski stimulē arī rullēšanās uz limfas plūsmas stimulācijas aparātiem Figura Line, kur papildu efektu dod arī infrasarkanie stari - tie iesilda ķermeni līdz pat 4 cm dziļumam, šādā veidā stimulējot limfātisko sistēmu, asinscirkulāciju, uzlabojot šūnu atjaunošanos. Treškārt, ļoti laba procedūra, ko var veikt mājās, ir rīvēšanās, ko iesaka Inese Ziņģīte. Tie, kuri nezina, ko tas nozīmē, ieguglējiet un iepazīstieties ar šo fantastisko sievieti, kura sevi savulaik ir uzcēlusi kājās no paralīzes tieši ar rīvēšanās palīdzību. Norīvēšanās ne tikai palīdz uzlabot limfas atteci, bet arī uzlabo ādas veselību, regulē svaru, palīdz mazināt celulītu un padara ķermeni tvirtāku. Vēlams to darīt katru dienu, un tad jau redzēsiet - pamazām ar to saslimst un bez tā vairs nevar,» naturopāte dalās savā pieredzē.

Batuts, pirts, kontrastduša

Ceturtkārt, lielisks veids, kā stimulēt limfas cirkulāciju, ir lēkāšana pa batutu - tādējādi tā tiek stimulēta 15-30 reizes straujāk. Vien desmit minūtes dienā palēkājot pa batutu, jūs palīdzēsiet ne tikai savai sirdij, jo tā ir arī laba kardio slodze, bet arī limfātiskajai sistēmai. «Sievietes, kuras ir lēkājušas pa batutu, zina, kāda patiesībā tā ir slodze - kā noskriet pusmaratonu. Un, ja skriešana vairāk iedarbojas uz kājām, augšstilbiem un muguru, tad uz batuta ar gravitācijas palīdzību mēs iekustinām visu organismu.»

Piektkārt, limfai palīdz pirtis un kontrastdušas. «Kontrasts palīdz gan muskuļiem, gan asinsvadiem - sarauties un izplesties. Un tas pats notiek ar limfu - jo viss, ko darām, lai muskuļi un asinsvadi pulsētu, kustina uz augšu arī limfātisko sistēmu,» skaidro Ance Šternberga. Viņa iesaka, kā veikt kontrastdušu: «Piemēram, no rīta nomazgājieties, tad kādas 30 sekundes pastāviet karstā ūdenī un tad ļoti strauji pārslēdziet uz aukstu un atkal mēģiniet izturēt 30 sekundes. Tā ieteicams atkārtot vismaz piecas reizes. Protams, pirmajā reizē ūdenim nav jābūt ledusaukstam, iesākumā regulējiet to dozēti, lai būtu daudzmaz komfortabli.»

Naturopāte iesaka arī pēc pirts vismaz vienu reizīti aplieties ar aukstu ūdeni, nevis vienkārši iziet no pirts un ieiet siltā dušā. «Padariet šo procesu kontrastaināku, lai vairāk iekustas attīrīšanās sistēma.»

Dziļā elpošana

«Pētījumos pierādījies, ka viens no efektīvākajiem veidiem, kā stimulēt limfas atteci, ir dziļā elpošana. Jo vēderā ir ārkārtīgi daudz mazu limfmezglu, un, dziļi ieelpojot, mēs pumpējam limfu. Patiesībā tādējādi mēs ne tikai palīdzam attīrīties limfātiskajai sistēmai, bet arī nomierinām savu nervu sistēmu, kas ir ļoti būtiski. Jo, atrodoties stresā, organisms ražo stresa hormonus, kas ir papildu slodze limfātiskajai sistēmai. Stress ir toksisks ne tikai limfai, arī visai mūsu veselībai, bet tas jau nav nekāds jaunums,» piebilst naturopāte.

Viņa pamāca, kā pareizi jāveic dziļā elpošana: skaitot līdz seši, ieelpojam, bet izelpojot skaitām līdz 12. Tādā veidā pilnībā nomierinās nervu sistēma. Viņa iesaka vismaz trīs tādas ieelpas, izelpas katru dienu. Taujāta, kā ir pareizi ieelpot, izelpot - caur degunu vai muti, Ance Šternberga atteic, ka sievietēm - caur muti. Bet viņa uzskata, ka iesākumā jāelpo tā, kā katram ir komfortabli, pēc tam var pētīt, kā būtu labāk. «Vispār jau būtu brīnišķīgi sākt dienu, piecas desmit minūtes vienkārši ieelpojot un izelpojot - jūs jutīsiet, ka visa diena būs daudz mierīgāka.»

ĀRSTNIECĪBAS AUGI, KAS IEROSINA LIMFAS ATTECI

MADARAS (Galium aparine) - pētījumos atklāts, ka visefektīvākā ir ķeraiņu madara, bet augu speciālisti norāda, ka jebkura madara ir ļoti attīroša; tā attīra limfātisko sistēmu, mazina tūsku, uzlabo imunitāti.

* Lietošana: tējā

KLIŅĢERĪTE (Calendula officinalis) palīdz pret daudzām kaitēm. Tai ir antibakteriāla un pretiekaisuma iedarbība, tā attīra limfātisko sistēmu un palīdz pret pietūkušiem limfmezgliem.

* Lietošana: visefektīvāk tinktūrā, bet var arī tējā

PIENENE (Taraxacum officinale) ir vispārējs organismu detoksificējošs līdzeklis - caur aknām, nierēm un gremošanas sistēmu tā attīra arī asinis un limfātisko sistēmu. Pētījumā, kas veikts Vindzoras universitātē Kanādā, pierādīts, ka pienenes saknes tēja iznīcina vēža šūnas 48 stundu laikā un aizsargā veselās šūnas no infekcijas.

* Lietošana: pieneņu lapas ir vairāk diurētiskas, tāpēc tēja palīdzēs mazināt tūsku; pieneņu sakņu pulveris stimulē aknu darbību, hormonālo sistēmu, palīdz pret sieviešu veselības problēmām, iznīcina vēža šūnas, kā arī attīra limfātisko sistēmu

EHINĀCIJA (Echinacea purpurea/angustfolia) un ASTRAGĀLS (Astragalus propinquus). Varbūt otrais pie mums Latvijā nav tik zināms, bet Eiropā astragālu pazīst un ārstniecībā izmanto jau sen. Šo augu savienojumam piemīt pretiekaisuma iedarbība, un tas ļoti uzlabo imunitāti. Viss, kas strādā uz imunitāti, strādā arī uz limfātisko sistēmu, tādējādi samazina tūsku un cīnās pret aizsprostojumiem limfātiskajā sistēmā.

* Lietošana: ekstrakta veidā

AMERIKAS FITOLAKA (Phytolacca americana) ir indīgs lakstaugs, bet - līdzīgi kā ar citām indīgām vielām, mazās devās tā ir ļoti, ļoti efektīva. Tā stimulē limfātisko plūsmu un samazina tūsku limfmezglos.

* Lietošana: ja ir vēlēšanās lietot šo augu dziedniecībā, ieteicams iepriekš konsultēties ar herbālistu/zāļzini

VELNA NAGS (Harpagophytum procumbens) jeb afrikāņu savvaļas pļavu gundega, ugunspuķe ir unikāls augs, kam piemīt pretiekaisuma un pretsāpju iedarbība. Tas neko nestimulē - tā sastāvā esošie bioloģiski aktīvie komponenti ierosina dabīgo limfas atteci un veicina tās cirkulāciju.

* Lietošana: pie mums parasti sastopams kapsulās