Svētdiena, 12.maijs

redeem Ina, Ināra, Inārs, Valija

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Šovbizness

Zanei no "UgunsGrēka" nākas ciest par seriāla varones gaitām

© TV3

Seriāla "UgunsGrēks" Madaras lomas atveidotājai Zanei Melderei (17) nākas skolā atbildēt par savas varones grēkiem un klausīties vienaudžu aizvainojošajās replikās. Nepilngadīgā pavedina vecāku vīrieti

Sākotnēji latviski tikumiskais seriāls "Neprāta cena" nu pārtapis par "UgunsGrēku" un no mājsaimnieču ziepju operas palēnām sāk ieslīgt teju vai "Sekss un lielpilsēta" kaislībās. Tas, ka "UgunsGrēkā" drīz visi būs pārgulējuši ar visiem un no kā kurai bērns – to laikam pat scenāristi vēl nezina. Bet nepilngadīgās jaunietes (Madaras) attiecības ar gados vecāku vīrieti (Aleksi) – šis pavērsiens ir satraucis daudzus vecākus, bet skolotāji steidz skaidrot, kas šajā situācijā labs, kas slikts. Turpinājums solās būt vēl pikantāks, jo meitene saskaņā ar scenāriju iepatiksies un pavedinās ne vienu vien. Jāatgādina Zanes tēva Valda Meldera agrāk teiktais: labāk, lai tad meitenes TO dara seriālā, jo dzīvē viņas nonāk reālās gultās ar daudz skarbākām sekām. No otras puses – jāpiekrīt arī psihoterapeitei Ainai Poišai, ka seriāla veidotāji ir atbildīgi par to, kādus secinājumus par šādu uzvedības modeli izdarīs jaunieši.

Jaunā aktrise aizstāv Madaru

Piesakoties aktieru atlasei, Zane Meldere nav nojautusi, kāda loma tiks piedāvāta. "Madaras loma jauniešiem un skatītājiem tiek piedāvāta kā tāda "palīdzība" – katrs skatās un spriež, vai tas, kā rīkojas Madara, ir labi vai slikti. Viens teiks: "Nu Madara, ko tu dari? Pilnīgi garām!" Bet otrs pasmīnēs un teiks: "Malacītis, tieši tā ir jādara!" Šīs attiecības, kas ir starp 17 gadus vecu meiteni Madaru un gados vecāku vīrieti Aleksi, – arī dzīvē ir tik daudz šādu situāciju, kad rodas abpusējas simpātijas un vecumam vairs nav nozīmes. Un tam ir dažādi iemesli – mīlestība, nauda, vēlme pēc tēva vai mātes, vēlme pēc uzmanības, uzskatu un domu līdzība. Bet bieži ir arī tā, ka meitene vai puisis ir tik pieauguši gan galvā, gan brieduma ziņā, ka viņiem ir vajadzīga kāda nobriedušāka persona blakus," prāto Zane.

Gultas ainām

bija gatavojusies

"UgunsGrēka" autori savā entuziasmā latviešu skatītājiem piedāvā kaut ko līdzīgu īsai pamācībai pavešanā, mīlēšanā un krāpšanā. Kā gultas ainām ir gatava jaunā aktrise?

"Vārds "erotisks" – to var saprast ļoti daudzpusīgi. Pirmkārt – piedauzīgs, kas noteikti negrozās starp mūsu scenārija rindām, otrkārt – kārdinošs, vairāk sliecamies uz šo pusi. Protams, ka Madara ir jauna un simpātiska, viņa piesaista daudzu vīriešu uzmanību, un scenāristiem ir jāizdomā, kā Madara varētu pavedināt, šajā gadījumā, vecāku vīrieti, tad nu, kā jau nojaušam, kaut kad tām vajadzēja sekot, tām tā saucamajām gultas ainām. Nebiju pārsteigta, biju uz to gatavojusies. Visa mūsu strādājošā komanda ir profesionāļi, viņi zina, ko var prasīt no aktieriem vai amatieriem un ko nevar. Es uz viņiem paļaujos, un, re – nekas tāds ar Madaru nav noticis, lai būtu pamata man uztraukties."

Puiši kaitina un pielūdz

Kamēr Zane ir filmēšanas laukumā, viņa saņem gan sava "mīlnieka", aktiera Ainara Ančevska atbalstu un profesionālas pamācības, gan seriāla kolēģu atbalstu, bet kāda ir vienaudžu reakcija uz viņas ekrānā redzamo rīcību? "Mani klasesbiedri un draugi seko līdzi seriāla gaitām un ir pat tādi, kam seriāla skatīšanās ir kā tradīcija. No mazākām klasītēm skolēni nāk klāt un jautā: "Nu, un kad tagad tevi rādīs pa televizoru?" Tas liekas tik jauki, ka mazie ķipari izskatās tik ieinteresēti."

Jaunākiem bērniem Madara patīkot tieši tādēļ, viņa ir jauka, mazliet kautrīga un dažbrīd arī ļoti noslēpumaina. "Puiši mēģina mani sakaitināt, sakot: "Madara, ar vecāku vīrieti, fui!" Bet ņemsim vērā, ka ikdiena ir viena lieta, bet seriāls ir kas cits, vai ne? Un tie cilvēki, kas ir mani draugi, jau zina, ka nekas diži no tā nemainīsies, mana uzvedība un personība paliek tā pati. Mēs pat rīkojam tādus kā seriāla vakarus, kad visi sanāk kopā pie manis, skatāmies kopā sērijas un pēc tam aprunājamies un dalāmies savās emocijās. Neiztiek jau arī bez tēva un mātes komentāriem un ieteikumiem. Es tos ļoti ņemu vērā un pati sevi varbūt pakritizēju, bet tas jau tikai tāpēc, lai būtu vēl kur augt un virzīties uz priekšu."

Mistiskais skaitlis 18

Vai seriālu vakaros sarunās ar draugiem Zane pārrunā, kad īsti pirmā seksuālā pieredze atbilstu mūsu sabiedrības tikumības normām, jo karstais kartupelis seriālā ir tieši Madaras 17 gadi un tikai pēc tam draiskā uzvedība? "Mēs nekad nezinām, kad satiksi savu pirmo un īsto mīlestību – varbūt tas būs 14 gados, varbūt 25 gados. Tas, kad cilvēkam būs šī pirmā seksuālā pieredze, gan paliek viņa ziņā. Var būt visdažādākie iemesli, kāpēc cilvēki sev bieži vien noliek šo mistisko skaitli 18," norāda Zane Meldere.

Pati jaunā aktrise no visas sirds vēl nekad neesot bijusi pa īstam iemīlējusies. "Es ļoti ātri pieķeros cilvēkiem un iemīlu viņus, bet šo "iemīlēšanu" vairāk saucu par patikšanu. Es varu teikt, ka mīlu savus labākos draugus, mīlu savu ģimeni, bet iemīlējusies vīrietī vēl neesmu. Ja pienāks brīdis, kad es būšu kopā ar cilvēku, ko mīlu, tad jau redzēs, uz ko mēs abi esam spējīgi.