Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Izklaide

Kā pandēmija ietekmēja iemīļoto seriālu filmēšanas procesu

© AFP/Scanpix/Leta

Iestājoties Covid-19 pandēmijai, ietekmētas tika daudz nozares, viena no tām - radošā industrija. Vairākiem seriāliem aizkavējās sērijas, citiem tika pārcels pirmizrādes datums, taču drosmīgākie un uzņēmīgākie pielāgojās situācijai un turpināja darbu.

Seriālu un televīzijas šovu filmēšana vīrusa laikā ir izaicinošs process, tomēr par laimi, saskaņā ar dažādiem pastiprinātiem drošības pasākumiem, darbu ir atsākušas vairākas slavenības, ko ierasts redzēt mūsu TV ekrānos. Pielāgošanās, diskusijas un izmaiņas - šie ir tikai daži vārdi, kas apraksta jaunās pasaules pieņemšanu un attēlošanu pasaulslavenos seriālos.

Kanāls "FOX Life" ir ieskatījies dažādu seriālu filmēšanas procesā Covid-19 laikā, noskaidrojot, kā vīruss ietekmējis un izmanījis filmēšanas gaitu.

Klusums "Grejas Anatomijas" grimētavās

Pasaulslavenais seriāls un visilgāk ēterā esošā medicīnas drāma "Grejas Anatomija" pavasarī pārtrauca 16.sezonas filmēšanu pandēmijas dēļ, nepaspējot izlaist trīs pēdējās sezonas sērijas. Tomēr sperot drosmīgus soļus, seriāla jaunajā sezonā tiek attēlota realitāte tam, kas notiek visā pasaulē.

Tālab, lai 17.sezona pasaulei nebūtu jāgaida vairākus gadus, "Grejas anatomijas" filmēšanas komanda izlēma rīkoties un, pieņemot drošības pasākumu vadlīnijas, filmēt jauno sezonu.

"Mums nācās samazināt filmēšanas laiku no 12 stundu dienām uz 10. Un visu ierobežojumu dēļ arī filmēšana bija krietni lēnāka, bet es lepojos ar padarīto, jo varētu teikt, ka "no jauna izgudrojām velosipēdu," atklāj seriāla galvenā scenāriste Krista Vernofa (Krista Vernoff).

Laikā starp ainu filmēšanām visi aktieri un teritorijā esošie darbinieki vilka maskas, cimdus un vizierus. Noteikti skarbākais no drošības pasākumiem bija tas, ka visai filmēšanas komandai tika veikti Covid-19 testi trīs reizes nedēļā un stingri uzraudzīta veselība. Grimēšanas treileros valdīja klusums, lai mazinātu vīrusa izplatību. Vizāžistiem un frizieriem obligāti jālieto cimdi, un neskatoties uz to, ka arī sejas maskas tika lietotas, meistariem tika aizliegts sarunāties, jo aktieri grimēšanas laikā ir bez maskas. Arī kamerām, ar kurām filmēts seriāls, tika uzstādītas pietuvinošas lēcas, lai filmēšanas komandu varētu novietot pēc iespējas tālāk no aktieriem.

Lielos pūliņus nofilmēt 17.sezonu "Grejas anatomijai" varēsim vērtēt jau 13.decembrī, kad notiks jaunās sezonas pirmizrāde kanālā "FOX Life" pulksten. 21.00.

Jaunais standarts seriālā "Mēs"

Pasaule izskatījās pavisam citādāk, kad tika sākta seriāla "Mēs" (This is Us) 4. sezonas filmēšana. Seriāla producentam Danam Fogelamanam (Dan Fogelman) šis bijis pārdomu gads, jo jāpieņem lēmums: dot iespēju skatītājiem aizbēgt no koronavīrusa burbuļa vai mēģināt to atspoguļot caur iemīļoto varoņu acīm.

"Mēs nolēmām doties tālāk un tvert izaicinājumus, uzlabojot jau esošo sižetu, kā arī mēģināt aprast ar izmaiņām," atzīst Fogelmans. Piektās sezonas filmēšana tika atlikta vairākus mēnešus, tādējādi procesa atsākšana bijis atbildīgs notikums - tika veikta aktieru testēšana, distances ievērošana. Seriāla veidotāji bija gatavi izmantot pat manekenus dažādām intīmām ainām. "Mēs centāmies nodrošināt pēc iespējas mazāku fizisko kontaktu. Kad pabeidzām filmēt ainu, katrs aktieris atgriezās sev atdalītā telpā un pavadīja laiku tikai tur, kas aktieriem arī bija kā jauns piedzīvojums, " piebilst producents. Filmēšanas komanda arī dalījās ar iespaidiem un foto no seriāla aizkulisēm sociālajos tīklos, uzsverot aizsardzības pasākumu nozīmi.

"Staigājošo miroņu" bari kļuvuši krietni retāki

Ņemot vērā to, ka šova 10.sezonas pēdējā sērija aizkavējās par pus gadu, 11.sezonas filmēšana ir liels izaicinājums. Producenti lēma, ka 10.sezonu papildinās ar vēl sešām sērijām pirms TV ekrānus sasniegs jaunā, pēdējā sezona.

Jaunākās sērijas manāmi atšķiras no ierastā, jo producentiem bija jāgarantē droša seriāla uzņemšana. Filmēšanas laukumā atradās noteikts skaits cilvēku, arī seriāla ainās bija mazāk tēli nekā ierasts redzēt - zombiju pulki pārvērtušies par Trīs musketieru savienību. Līdz ar to skatītāji jaunajā sezonā neredzēs zombiju ierasto tuvību.

Seriāla režisors Franks Darabonts (Frank Darabont) atklāj, ka filmēšanas laukumā pat izveidota mobilā laboratorija, kas apstrādā veiktos Covid-19 testus, lai process notiktu ātrāk. Kā arī higiēnas standarti ir pilnībā mainīti - aktieriem vairs nav kopīgā friziera un vizāžista treilera, katrs atrodas atsevišķā istabā, kā arī filmēšanas procesā klāt ir epidemiologs, kas sniedz konsultācijas un atbild par visu veselību un drošību. Kā arī tiek ievērota distancēšanās un lietotas maskas, kuras pēc epidemiologa ieteikumiem, ir visefektīvākās.

Tomēr "Staigājošie miroņi" seriāla veidotāji ir pārliecināti - ja paša seriāla būtība ir par zombiju pandēmiju un apokalipsi, tad arī Covid-19 vīrusa pandēmijai nevajadzētu būt šķērslim filmēšanas procesā.

Apstādināta filmēšana un vairākkārt pārcelta 3. sezonas pirmizrāde seriālam "Amerikāņu nozieguma stāsts"

Katru sezonu seriāls "Amerikāņu nozieguma stāsts" (American Crime Story) velta kādam īpaši mīklainam, taču visiem zināmam, noziegumam, kuru veikusi Amerikas sabiedrībā plaši pazīstama persona. Pirmā sezona tika veltīta vairākās slepkavībās apsūdzētajam O. Dž. Simpsonam, otrā atspoguļoja stāstu par to kā Floridā tika nogalināts itāļu modes dizaineris Džanni Versače (Gianni Versace). Trešajā sezonā paredzēts sižets par 42. Amerikas savienoto valstu prezidenta Bila Klintona impīčmentu un tā iemeslu. Hilarijas Klintones vīru apsūdzēja noziegumā pret Amerikas valsti, jo Klintons meloja un centās paslēpt romānu ar Baltā nama praktikanti, 22 gadus veco Moniku Levinski (Monica Lewinsky).

Seriāla producenti atklāj, ka jaunā sezona tiek filmēta ar Monikas Levinski klātbūtni. "Es nebūtu gatavs uzņemt seriālu par Moniku, tas būtu nepareizi - stāstīt kāda cita, dzīva cilvēka stāstu. Vēl pietam Monika ir kļuvusi par aktīvisti, kura cīnās pret mobingu, ar ko arī pati saskārusies laikā, kad Bils centies paslēpt viņu romānu," stāsta seriāla galvenais producenta Raiens Mērfijs (Ryan Murphy).

Sākotnēji augsti novērtētā seriāla "Amerikāņu nozieguma stāsts" trešās sezonas pirmizrāde bija paredzēta divus mēnešus pirms ASV prezidenta vēlēšanām, bet tika pārcelta vismaz pus gadu vēlāk. Taču līdz ar šī gada martu, kad pandēmija pāršalca pasauli, filmēšana atkal tika iesaldēta un atsākta tikai rudenī, ap laiku, kad bija paredzēta trešās sezonas pirmizrāde. Tagad tā ir pārcelta uz nezināmu datumu 2021.gadā.