Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Dzīves pieredze: Bijušie... vai tomēr nē?

© Pixabay

Decembra vakars, tev ir skumji, tad vēl tie nolādētie svētki, kuri droši vien būs jāpavada vienai... Un tad pēkšņi atraksta viņš – tavs bijušais: «Kā tev iet?» Un drīz vien tu jau smejies pie vīna glāzes, un, starp citu, tev mugurā apakšveļa, ko viņš reiz uzdāvināja un kas viņam tik ļoti patika (nu gadās taču tādas nejaušības!), tad tu jau spēlējies ar viņa pirkstiem... Stop! Lai cik aizrāvusies būtu, vispirms izlasi, ko par seksu ar bijušo teikuši psihologi un citi, vadoties no savas pieredzes.

Sliktās idejas

Vispirms atbildi uz diviem jautājumiem. 1. jautājums. Vai jūs izšķīrāties pēc tavas iniciatīvas? Jā - 1 punkts. Nē - 0 punktu. 2. jautājums. Vai tev tagad ir jūtas pret savu bijušo? Jā - 0 punktu. Nē - 1 punkts. Paturi prātā, ka ar «jūtām» saprotam mīlestību un seksu. Tev patīk viņam pieskarties, noteikti atsauksies uz aicinājumu satikties, un jebkura viņa uzmanības izrādīšana ir ļoti nozīmīga.

Divi punkti: pārgulēt ar bijušo ir ļoti slikta ideja.

Tu pati viņu pameti, un nekādu jūtu vairs nav. Kāpēc tu sev melo? Domā, ka tā ir lieliska ideja? Ka nedaudz pagozēsies viņa mīlestības staros, pacelsi pašvērtējumu un paliksiet draugi. Jā, un izdarīsi ko jauku cilvēkam par prieku.

Kā ir patiesībā? Izdarīsi ko jauku? Ne jau tikai to viņš vēlas, viņš vēlas atgūt tavu mīlestību. Tās vietā tu pamet viņam nožēlojamas pabiras un pēc tam parādi uz durvīm. Tu vai nu pazemosi cilvēku, vai arī izraisīsi agresijas uzliesmojumu, nepatīkamu attiecību skaidrošanu. Un visbeidzot: vai tev tiešām vajadzīgs šis sekss? Vai ir vērts tam tērēt laiku?

Viens punkts: pārgulēšana ar bijušo ir patiešām briesmīga ideja.

Viens punkts - vai nu bijušais beidza jūsu attiecības un tev nav palikušas nekādas jūtas pret viņu, vai arī attiecības pārtrauci tu, bet jūtas vēl kvēlo. Lai kā arī būtu, attiecības bija sarežģītas, šķiršanās - grūta, brūce vēl sāp, tomēr doma par seksu šobrīd tev šķiet pievilcīga.

Kā tu sev melo? Pirmie mazie meli ir tādi, ka iespējams variants - viņš tevi pameta, jūtu pret viņu nav, bet nez kāpēc tu ļoti vēlies ar viņu pārgulēt. (Kāpēc lai tu to darītu? Acīmredzot tev vēl ir kādas jūtas.) Apskatīsim citu situāciju. Tu pati pameti vīrieti, bet joprojām viņu mīli. Maz ticams, ka viņš izjūt pret tevi maigas emocijas, pretējā gadījumā viss joprojām būtu kārtībā. Ir nepatīkami atzīties, bet, ja turpināsi pievērt uz to acis, tikai sāpēs vēl vairāk. Vai gribi atgriezties laikā, kad ar telefonu rokās šņukstēji un pētīji, pirms cik minūtēm viņš bija tiešsaistē, iztēlojoties, ko viņš tobrīd dara. Līdz pilnīgai dziedināšanai ir palicis ļoti maz. Kaut kur tevi jau gaida jauna mīlestība.

Nulle punktu: pārgulēt ar bijušo ir sliktākā ideja tavā dzīvē.

Viņš tevi pameta, bet tu joprojām viņu mīli. Laipni lūdzam klubā, pieņem visu planētas cilvēku atbalstošos apskāvienus: gandrīz katrs cilvēks dzīvē vismaz vienu reizi ir cietis no nelaimīgas mīlestības. Kā mēs visi tevi saprotam! Gaidāmais sekss ir līdzīgs aspirīnam, kas kādu laiku remdēs sāpes.

Kā tu sev melo? Tu domā, ka šis sekss viņam patiks. Protams, tev būt gultā ar viņu ir svētlaime! Bet viņš... viņš pēc tam novērsās. Atteicās gulēt kopā. No rīta uzkliedza pilnīgi bez iemesla. Nokritizēja apģērbu un jauno frizūru.

Kā ir patiesībā? Patiesībā viņš dusmojas uz sevi. Uz savu vājumu, uz to, ka atkal padevies žēlumam pret tevi un savai vainas apziņai par tev doto cerību. Viņš jau iztēlojas ilgo skaidrošanos, īsziņas, kuras dienām neizlasīs. Vai tev tas vajadzīgs? Drupačas, žēlošana? Iedomājies: pēc kāda laika šī nogurdinošā, sāpīgā mīlestība pāries. Parādīsies spēks un vēlme dzīvot, radīt un priecāties. Parādīsies spēja saskatīt cilvēkus sev apkārt un līdz ar to arī jauna mīlestība - šoreiz laimīga. Vai tad atcerēsies, kā muļķīgi pārgulēji ar bijušo un pagarināji savu atveseļošanos par sešiem mēnešiem? Visticamāk nē. Jo jebkurā gadījumā viss būs labi!

Tiesa, dzīve ne vienmēr apstiprina pat visprecīzākās teorijas. Stāsta Mārīte: «Mans bijušais ir precējies, ir bērns. Esmu daudz vecāka par viņu un pati pārtraucu mūsu attiecības - sapratu, ka viņam vajag pilnvērtīgu ģimeni. Viņam tāda ir, bet mēs joprojām satiekamies, jo kaisle nav zudusi. Es arī dzīvoju kopā ar citu vīrieti, bet tikai ar bijušo sekss ir tik apburoši jauks, ka būtu muļķīgi no tāda atteikties.» Arī Anita atzīstas: «Mēs izšķīrāmies, bet es viņu mīlu, ko man darīt? Vismaz pa kādai naktij esmu viņam blakus.»

Ir arī plusi

Vai tiešām idejai pārgulēt ar bijušo, kā varētu spriest no testa rezultātu aplūkošanas, ir tikai mīnusi? Nē, ir arī plusi.

  1. Tas ir viegli un ērti. Sekss ar bijušo ir kā patīkams ieradums. Jūs viens otru labi pazīstat un, visticamāk, nepiedzīvosiet to neveiklības sajūtu, kas bieži rodas pirmās tuvības laikā. Arī tad, ja vienkārši vēlies fizisku tuvību, bijušais partneris, ar kuru palikāt draugi, ir uzticams un paredzams risinājums. Tam nepiekrīt Inita - bijušajam, ar kuru viņa laiku pa laikam satiekas, jau ir citas attiecības, un viņa jūt, ka seksa partnera izturēšanas gultā ir mainījusies - droši vien jaunajai draudzenei patīk mazliet kaut kas cits un viņš ir tam pielāgojies. Savukārt Māris uz jautājumu, vai ilgojas pēc kādas no bijušajām draudzenēm, atbild īsi: «Nē, tikai pēc seksa ar dažām no viņām.» Arī Rita uzskata: «Labāk ar bijušo, nevis ar kādu svešinieku no kluba. Lai gan viņš ir nelietis, vismaz savējais, viņš visu zina, kā to patīkamāk izdarīt.»
  2. Tas var palīdzēt tikt galā ar sāpēm. Attiecību pārtraukšana var būt sāpīga, pat ja tas noticis pēc savstarpējas vienošanās. Sekss ar bijušo palīdzēs noticēt, ka, neskatoties uz oficiālo šķiršanos, jūs joprojām izturieties viens pret otru labi.
  3. Tas paaugstinās tavu pašnovērtējumu. Sekss ar bijušo ir pierādījums, ka pat pēc attiecību pārtraukšanas joprojām esi pievilcīga un iekārojama.
  4. Tas palīdzēs atbrīvoties no aizvainojuma. Iespējams, pirms šķiršanās viens otram teicāt daudz skarbu vārdu. Bijāt sarūgtināti, ka partneris jūs nesaprot vai uzvedas neadekvāti. Labs sekss var izlīdzināt nepatīkamo pēcgaršu. Seksuālā tuvība pēc šķiršanās var atgādināt tās siltās, maigās, intīmās jūtas, kuras izjutāt viens pret otru, kad starp jums viss bija kārtībā.
  5. Tas var būt lielisks fināls. Sekss ar bijušo var būt arī pateicība - par kopā pavadīto laiku, par mīlestību, par kaisli. Sava veida skaistas atvadas, kam var sekot draudzīgu attiecību saglabāšana.

Draudzībai starp bijušajiem partneriem - nē!

Amerikāņu psiholoģe Sjūzena Eliota uzskata, ka mēģinājums draudzēties ar bijušo gandrīz visos gadījumos ir stratēģija, kas nolemta zaudējumam. Vispirms jau tāpēc, ka tas traucētu pārraut saikni starp bijušo pāri. Gadu gaitā pāris kopdzīvē izveidojis noteiktus izturēšanās modeļus, ikdienas automātiskās reakcijas, kas nosaka noteiktu dzīves ritmu. Kādu laiku šie modeļi darbosies pēc inerces. Veikalā uzmanību piesaistīs kaut kas, ko parasti pirki bijušajam. Roka pastiepsies, lai piezvanītu tieši tajā mirklī, kurā vienmēr zvanījāt viens otram. Vietas, gadalaiki, notikumi - tas viss joprojām saistīts ar bijušo. Lai pārtrauktu šo saikni, jāpaiet zināmam laikam, nesazinoties vienam ar otru.

Jā, sekss ar bijušo var būt aizraujošs, taču rada jaunas grūtības un šaubas. No tā jāizvairās tāpat kā no citiem saskarsmes veidiem. Varbūt tikšanās laikā tev būs labi un jautri, bet, kad viss būs beidzies, vari sajusties apmulsusi vai izmantota. Tas nozīmē, ka jūsu drāma var sākties no jauna. Pat ja nekas no iepriekš minētā nenotiek, uzskati, ka tā vienkārši nedaudz aizkavēji neizbēgamo. Vajadzēs tomēr sastapties ar realitāti un atvadīties.

Lilitas nostāja ir strikta: «Man nekad nav bijis sekss ar kādu no bijušajiem. Es vispār ko tādu nevaru saprast. Jūs it kā esat šķīrušies, bet neiebilstat laiku pa laikam pārgulēt? Nē, man nav virs galvas oreola. Tas vienkārši nav saprotams. Tas ir amorāli. Kad normālas sievietes izšķiras, šim cilvēkam viņas aizver durvis. Tās, kuras tomēr atver, manā saprašanā līdzinās prostitūtām. Es nenosodu tos, kas iepazīstas un pēc laika uzsāk «attiecības bez saistībām». Bet pieķerties tam, ar kuru viss ir beidzies, izniekot spēkus, enerģiju? Fui! Kāpēc tas ir vajadzīgs?

Es vispār nesaprotu komunicēšanu ar bijušajiem, vienīgais izņēmums ir kopīgie bērni. Bijušie ir pagātne. Cilvēkiem vajadzētu dzīvot tagadnē un ar nākotnes plāniem, bet nevilkt pagātni sev līdzi. Aizverot durvis, aizveriet tās uz visiem laikiem. Tad nebūs ne problēmu, ne nožēlas, ne velti iztērēta laika, pūļu un enerģijas.»

Ja nolem, ka tas tomēr notiks

  • Noteikti izmanto prezervatīvu.
  • Nav orgasma - nav jēgas. Ja attiecībās tu varēji imitēt orgasmu, tad, mīlējoties ar bijušo, tev ir tiesības neslēpt savas vēlmes un attieksmi. Jūs taču nenodarbojaties ar seksu, jo jums nav nekā cita labāka, ko darīt, vai ne? Tad labāk būtu iedzērusi ar draudzenēm vīnu un nopirkusi sev labu vibratoru.
  • Atmet ideju pārgulēt ar bijušo partneri, ja uz jautājumu «Vai tu vēlētos atgriezties savās iepriekšējās attiecībās?» tev ir kāda cita atbilde, izņemot kategorisku «nē».
  • Pārliecinieties, vai tas ir normāli un pieņemami jums abiem. Ļoti svarīgi saprast, ka seksa turpinājums nebūs otrs medusmēnesis un kopīga nākotne. Atrisiniet šo problēmu, pirms novelkat viens otram biksītes. Var izrādīties, ka partneris mēģina atjaunot attiecības.
  • Nedari to reibumā. Šādā stāvoklī nevari domāt racionāli un, visticamāk, darīsi vai teiksi ko tādu, ko vēlāk nožēlosi.
  • Atceries, kāpēc jūs izšķīrāties. Centies to atcerēties pēc iespējas biežāk. Cilvēks, kuru tu gatavojies iekārot, ir tas pats, ar kuru nolēmi nepavadīt kopā vairs nevienu dienu. Varbūt cilvēks, kurš negribēja būt kopā ar tevi, nav tā vērts, lai būtu tavs partneris seksam bez saistībām? Un tu esi vairāk vērta, lai būtu tikai par viņa fizisko vajadzību apmierināšanas objektu. Ja arī pēc šķiršanās esi apguvusi vissatriecošāko erotisko masāžu, tas neatgriezīs viņa mīlestību. Vienīgais, kas var notikt - viņš gribēs turpināt gulēt ar tevi, līdz iemīlēs kādu citu.
  • Vai ir pagājis pietiekami daudz laika? Ja tikko izšķīrāties, tikšanās un sekss var likt uzbangot ar šķiršanos saistītajām jūtām - gan pozitīvām, gan negatīvām.
  • Skaidri pasaki, ko jūti pret partneri un ko domā par situāciju. «Es tevi vairs nemīlu un neplānoju atjaunot attiecības. Es gribu tikai seksu, ātri un bez problēmām,» - šī frāze izklausās skarbi, taču efektīvi atvēsina karstgalvjus.
  • Dari zināmu, ka tas ir tikai sekss. No rīta jūs šķirsieties un, iespējams, neredzēsiet vai nedzirdēsiet viens otru vairākas nedēļas, mēnešus vai pat gadus. Ir svarīgi par to runāt, lai neviens no partneriem nelolotu nereālas cerības.
  • Pievērs uzmanību saviem vārdiem. Nesoli zvanīt vai rakstīt, ja neplāno attiecības turpināt. Ir daudz labāka un godīgāka atbilde: «Mūsu pēdējā tikšanās bija diezgan patīkama.»

Patiesībā jebkura situācija ir unikāla. Taču jāņem vērā arī tas, ka katrā ziņā tai, kura palikusi viena un audzina kopīgu bērnu, būs grūtāk nepiekrist bijušā apciemojumam nekā tai, kurai pašai ir jauna, laimīga ģimenes dzīve. Vientuļā var turpināt cerēt, ka piedāvājums ir mēģinājums uzlabot attiecības.

Taisnību sakot, var būt situācijas, kad sekss ar bijušo nemaz nav slikta ideja. Piemēram, jūs pēc abpusējas vienošanās izšķīrāties miermīlīgi un bez skandāliem. Kāpēc ne? Vai varbūt tu vienkārši alksti pēc piedzīvojuma, tevi uzkurina doma par seksu ar bijušo, par ko tu nevienam nestāstīsi. Tu nevari pretoties savām jūtām, un tevi nemaz neuztrauc, kā jutīsies nākamajā rītā.

Vai abi pēc šķiršanās sapratāt, ka nevarat dzīvot viens bez otra, pārrunājāt visas problēmas un nolēmāt mēģināt vēlreiz. Ja jūsu cerības un mērķi sakrīt, viss kārtībā.