© Foto: Pexel.com

Rītdien ir 14. februāris un tas nozīmē, ka pienākusi mīlētāju diena. Vēstures dati liecina, ka pirmās zināmās un oficiālās Svētā Valentīna dienas svinības norisinājās Parīzē 1400. gada 14. februārī.

Un no tā laikā Parīze tiek oficiāli dēvēta par romantiskāko pilsētu pasaulē. Parīzē tiek izteikts rekordliels skaits bildinājumu.

Šie fakti apliecina to, ka 14. februāris ir iecienīts datums, arī Latvijā Valentīndiena ir kļuvusi par vienu no dzīves skaistākajām dienām, ko vairāk svin, nekā nesvin.

Tāpēc aplūkosim, kas ir iecienītākās dāvanas, ko sarūpēt mīļajiem, kurus rītdien ir vēlme pārsteigt, jo mīlestība gaisā virmos vairāk nekā citās dienās.

Foto: Pexel.com

Lai dāvanas runā par dāvinātāju

Mūsdienās dāvanām vairāk tiek pievērsta uzmanība, nekā pirms daudziem gadiem. Iespējams tas ir tāpēc, ka piedāvājums ir pārspējis visas ekspektācijas. Šodien ikviens var iegādāties, ko vien kāro. Galvenais, lai dāvanas tiek sarūpētas no sirds.

Foto: Pexel.com

Valentīndiena ir viens no iemesliem, lai ikviens varētu iepriecināt savu otro pusīti. Turklāt ne velti dāvanas mēdz runāt par pašu dāvinātāju. Arī domājot par otru, dāvanai ir jābūt tādai, kas runā pati par sevi. Tajā ir rūpes, mīlestība, cieņa un uzticēšanās.

Īpaši piemeklētas un sarūpētas dāvanas liks aizrauties elpai. Un tādas dāvanas tiek sagādātas, ņemot visas zināšanās par otru. Tāpat ne velti mēdz teikt, ka otram patiesībā nevajag daudz. Vien tādas dāvanas, kas pašas par sevi teiks: “Es tevi mīlu!”

Foto: Pexel.com

Iecienītas ir sajūtu dāvanas

Foto: Pexel.com

21.gadsimts ir pierādījis, ka sajūtu dāvanas plūc uzvaras laurus. Un sajūtu dāvanas liek vienādības zīmi ar randiņiem, kur pāris var aizbēgt no ikdienas rutīnas, baudot divvientulību.

Tāpat sajūtu dāvanas ir tās, kas parūpēsies par jaunu atmiņu radīšanu. Dodoties piedzīvojumos ar savu otro pusīti, pamats zem kājām pazūd un laiks rit palēninājumā. Īss ceļojums, kopīga masāža, pirts rituāls vai pat noīrēts namiņš mežā, atgādinās, cik svarīgs ir laiks divatā.

Foto: Pexel.com

Turklāt atelpas brīži Valentīndienā simbolizē to, ka ikviens ir pelnījis laiski atpūsties, nedomājot neparko. Vien par mīļoto cilvēku, kas ir blakus - gan dienās, kas baltas, gan tādās, kas reizēm nav tās glaimojošākās.

Atzīšanās mīlestībā vienmēr ir saraksta augšgalā

Foto: Pexel.com

Ne velti skaistākie vārdi pasaulē ir trīs - es tevi mīlu. Un, kad tie tiek sacīti, tad acu skatienā parādās neaprakstāms maigums, kāds pazīstams vien pārim savā starpā. Gluži kā valoda, ar ko sarunājas tikai tie, kas mīl viens otru.

Pieminēšanas vērts ir fakts, kas datēts 3500 gadus pirms mūsu ēras. Izrādās, ka mīlestības atzīšanās ir bijusi izcilākā Valentīndienas dāvanas izvēle. Turklāt vēl šodien tiek rakstīti mīlas dzejoļi, uz kartītēm citēts Imants Ziedonis, kā arī trīs vārdi, ko vēlams teikt biežāk par ierasto, kalpo kā atgādinājums, ka viss, kas notiek, nav sapnis, bet gan realitāte.

Pirmo mīlestības atzīšanos uzrakstīja uz māla galda, lai tas dzīvo mūžīgi un atgādina par jūtām.

Valentīndienas klasika - šokolāde un sarkanas rozes

Foto: Pexel.com

Ziedu veikalu pārdevējas Valentīndienā pēc darba dienas beigām jūt ne tikai nogurumu, bet arī gandarījumu, jo ienākumi ir iespaidīgi. Turklāt mēdz teikt, ka visvienkāršākais ir ģeniālākais, īpaši Valentīndienā. Tieši tāpēc vīrieši izvēlas dāvināt sarkanas rozes, jo zina, ka tās runās pašas par sevi. Turklāt ziedus sievietes dievina. Un sarkanas rozes simbolizē mīlestību.

Valentīndienas klasika nenoliedzami ir šokolāde un šokolādes konfektes. Arī ar tām neviens vēl nav “nošāvis” greizi. Un, lai arī mūsdienās šokolāde ir pieejama ikvienam, paldies Dievam, ka tā, bet nedrīkst aizmirst, ka agrāk tā bija ekskluzīva izvēle, jo to nevarēja atļauties visi. Jāsecina, ka to varēja baudīt vienīgi īpašās dienās.

Foto: Pexel.com

Interesanti ir tas, ka ir reģistrēta statistika, kur teikts, ka 14. februārī sirds formas šokolādes kastes pārdod visvairāk. Arī Latvijā šokolāde Valentīndienā ir dāvināšanas saraksta augšgalā. Tāpēc, ka tā garšo visiem. Vismaz lielākajai daļai. Turklāt dažādība ir tik niansēta, ka pat visizvēlīgākais gardēdis savējo atradīs vien dažās sekundēs.

Secinājumi par Valentīndienas dāvanām

Foto: Pexel.com

Ja tā labi padomā, tad vīrietim nav jādodas pie juveliera, lai izvēlētos zeltu, sudrabu un briljantus.

Protams, katrs vērtē pats, kas ir piemērota dāvana 14. februārī, taču reizēm, lai otru no sirds iepriecinātu, pietiek ar mazumiņu. Turklāt ne jau dāvanas pateiks priekšā, ko otram nozīmē tas, kas ir blakus, atbalstot, rūpējoties un mīlot ik dienas. Protams, tās iepriecina un pārsteidz, taču pats svarīgākais ir tas, kurš dāvanu pasniedz.

Ja aizdomājas par vēsturi, tad tā mums steidz teikt priekšā, ka mīļotās sievietes prieks mijās ar sarkanām rozēm, šokolādes kasti un patiesām sarunām, kuras laikā vārdi, kas varbūt sakrājušies, beidzot tiek izteikti skaļi.

Tieši tāpēc ceru, ka Valentīndiena šogad būs mazs atgādinājums, ka priekam nevajag daudz. Un pāri visam, lai zeļ mīlestība, lai 14. februāris gadā ir vairāk par vienu dienu un ļauj romantikai plaukt, kaisles liesmiņai nenodziestot.

Foto: Pexel.com

Interesanti fakti par Valentīndienu

Foto: Pexel.com

  • Katru gadu Valentīndienā Itālijas pilsētā Verona, kur dzima stāsts par Romeo un Džuljetu, no dažādām pasaules malām saņem tūkstošiem vēstuļu, kas adresētais Džuljetai.
  • Valentīndienā tiek izpārdotas vairāk nekā 1 miljards šokolādes.

Foto: Pexel.com

  • Valentīndienas apsveikuma kartītes šos svētkus ierindo 2. vietā kā dienu, kad visvairāk tiek izsūtītas kartītes.
  • Daudzi tic, ka simbols ''X'' kļuva par sinonīmu skūpstam jau viduslaikos. Cilvēki, kuri nevarēja parakstīties ar savu vārdu, parakstījās ar simbolu ''X'', tādā veidā pateicīgi skūpstot un vēstules saņēmējam izrādot sirsnību.
  • Jaunākais pētījums liecina, ka ziedus Valentīndienā iegādājas 73% vīriešu un tikai 27% - sievietes.
  • Sarkana roze ir mīlestības simbols, jo sarkanā krāsa tiek asociēta ar spēcīgām romantiskām jūtām.
  • Valentīna dienā ik gadu vidēji tiek izteikti 220 000 bildinājumi.

Foto: Pexel.com

  • Izrādās, ka visvairāk Valentīnadienas apsveikumu kartītes saņem skolotājas, pēc tam seko bērni, mātes, sievas, draudzenes un mājdzīvnieki.
  • Viduslaikos ticēja, ka pirmā neprecētā pretējā dzimuma persona, kuru jūs satiksiet Svētā Valentīna dienā kļūs par jūsu vīru/sievu.
  • 14. februāris ir tradicionālā putnu pārošanās diena.
  • Rumāņu festivālā Lupercalia Valentīndienu svin 15. februārī, kur gados jauni vīrieši piedalās loterijā, lai izlozētu, kura meitene būs viņu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv