© Foto: Dārzs zem Saules

Jaunākajā dārzniecības “Dārzs zem Saules” raidījuma “Ar dārzu pa dzīvi” 4. epizodē piedalās Dārzniecība Dobītes saimniece Sandra Marcinkeviča. Runājām par garšaugu dobēm, par grieztajiem ziediem un superīgām dārza pērlēm.

Bija patiess gods satikties ar Sandru Marcinkeviču un prieks parunāties, tiešām vērtīga un jautra saruna.

Izvēloties zemi stādiem vai puķēm, Sandra iesaka izvēlēties Latvijā ražoto gan zemi, gan kūdras substrātus. Labi priekš mūsu augiem ir liellopu un vistu granulētie mēslojumi, jo tur ir organiskās vielas, kas zemi ilgākā termiņā labi pabaro. Labs mēslojums ir Black Pearl, kas īpaši patīk tomātiem, pipariem, baklažāniem. 20-30 grami katram augam apkārt pakaisot, kad jau aug, nevis stādot, jo tur ir gan organiskās, gan humuss vielas. Vislabāk organiskās vielas samaisīt ar zemi, lai neapdegtu augu saknes un vajag mitrumu, lai cietās granulas sāktu darboties.

Lai būtu labas ražas un patiktu saņemt sava darba augļus, visu laiku ir jāvēro daba, augsne, augi, jo nav divu vienādu sezonu un nevajag baidīties eksperimentēt.

Piemēram, ko var piestādīt klāt zem priedītēm, hortenzijām un rododendrs un kur dažāds augsnes skābums? Viens no vienkāršākajiem veidiem būs alisītes. Tās ir ļoti izturīgas pret karstumu, bet ir brīdi, kad smuki saaug, bet tad paliek bez lapām. Pieredzējuši dārznieki zina, ka alisītes ir kāpostu dzimtas augs un tās, tāpat kā kāpostus, grauž mazi zaļi tārpiņi. Tad vajag vai nu apgriezt, jo alisītes ataugs no jauna, var apbērt ar pelniem vai apstrādāt ar Nimezālu.

Kosmejas / Foto: pixabay.com

Vēl ļoti skaistas ir vecmāmiņu laika puķes matiolas. Nosacīti necilas puķītes, bet ārkārtīgi smaržīgas. Agrāk senie latvieši pie pirts stādīja lupstāju un sēja matiolas, lai būtu labvēlīgs pirts gars, ļauno garu atbaidīšanai un veselībai. Kosmejas kļuvušas ļoti populāras, ir ne tikai garās, bet arī īsās un biezās kosmejas. Kosmeju vēlams audzēt nabadzīgā augsnē, ja tās ir par daudz samēslotas, tad saaug lielā zaļā masa un neveidojas ziedi.

Padomus, ko un kā mēslot, skatieties iepriekšējā sarunā šeit.

Visu sarunu skatieties šeit:

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv