Muskares zied 14 līdz 20 dienas, sākot no aprīļa beigām līdz jūnija sākumam. Muskares tiek sauktas arī par pērlenītēm vai zilajām vālītēm to ziedu formas dēļ.

Tās ir viegli audzējamas, aug jebkurā augsnē, jebkuros apgaismojuma apstākļos, ir pilnīgi ziemcietīgas.

Muskarēm augot trūdvielām bagātā, pietiekami mitrā augsnē muskaru sīpoli ir lielāki, augi - spēcīgāki. Daudzām sugām, it īpaši tām, kas ir no muskarīmiju ģints, ir spēcīga smarža, kas atgādina austrumniecisko smaržvielu muskusu. Tāpēc no tā radies ģints latīniskais nosaukums - Muscari.

Foto: pixabay.com

Pavasara dārzi vienmēr izskatās labāk, ja tajos ir iekļauti muskares. Šie jaukie mazie kobaltzilie puķu puduri papildina visas citas varavīksnes krāsas. Ir viegli atrast veidus, kā tos iekļaut jebkurā dārzā vai labiekārtotā teritorijā, raksta longfield-gardens.com

Musckares ir plaši pazīstamas arī kā vīnogu hiacintes, kas lieliski raksturo to ziedus: blīvi mazu zvaniņu kopas ar vīnogu sulas aromātu.

Muskares zied pavasara vidū, vienlaikus ar narcisēm un tulpēm. Grauzēji muskares apgrūtina reti, un pēc iestādīšanas sīpoli viegli vairojas, gadu no gada atkal ziedot.

Foto: pixabay.com

Muskares zied dažādu krāsu un formu ziediem pavasarī un vasarā. Muskares var būt 5 - 30 cm augstas, tas atkarīgs no muskaru sugas. Dažas sugas var izaugt pat 60 cm augstas. Savvaļā muskares sastopamas Vidusjūras apgabalā, Vdusāzijā, Turcijā, Irānā, Krimā, Kaukāzā, Ziemeļāfrikā - tās aug stepēs, kalnu nogāzēs un krūmājos.

Muskaru ģintī ir apmēram 40 - 50 sugu. Muskaru lapas ir lineāras, vidū ieliektas. No zemītes ārā raušas skaisti ziedu pušķīši. Sīpoli ir nelieli, daudzgadīgi, apaļi vai iegareni, ar pustunikveida zvīņlapām un gaišu, plānu segzvīņu. Sīpoli ir gan viengadīgi, gan daudzgadīgi.

Augsne un augšanas apstākļi

Foto: pixabay.com

Vajadzīga vidēja dārza augsne ar labu drenāžu. Pilna saule pavasarī, saule līdz daļēja ēna vasarā. Lielākā daļa muskaries ir sala izturīgas līdz pat mīnus 32C; bet aukstuma izturība atšķiras atkarībā no sugas, raksta growveg.co.uk. Muskarēm, kas aug zālienos, parasti nav nepieciešams papildu mēslojums.

Mazās mukares ir lieliski kaimiņi garākām narcisēm vai tulpēm. Tie ir populāri, lai augtu pavasara puķu dobēs vai gar zāliena malu. Viegli audzējamās un ilgmūžīgās muskares ir lieliska izvēle, kam ir nepieciešama neliela aprūpe, lai pievienotu dārza ainavām. Koši zili toņi ir pieejami vairākām šķirnēm.

Foto: pixabay.com

Sīkos muskaru ziedus var kombinēt mini ziedu kompozīcijās. Tās nogriež, kad viena trešdaļa zvanveida ziedu ir atvērta. Kad ziedi dārzā novīst, tos ar šķērēm nogriež, ja nevēlas izsēšanos, bet vislabāk tās audzēt vietās, kur augi vairoties. Muskarēm ir maz kaitēkļu, un reti kurš dzīvnieks tās ēd.

Kur stādīt muskares?

Daudzgadīgie dārzi: muskares ir ideāli piemērotas stādīšanai puķu dobes priekšpusē un apmalēs. Tās lieliski savienojas ar tulpēm un citiem pavasara ziediem. Muskares labi aug arī akmens dārzos.

Meža teritorijas: šīs bezrūpīgās sīpolpuķes var stādīt tūkstošiem, lai radītu lieliskus krāsu vālus pie dīķiem un strautiem, zem kokiem un krūmiem, kā arī mežainās un zālaugu vietās. Tie ir ideāli pavadoņi narcisēm un tulpēm.

Foto: pixabay.com

Podi un apstādījumi: muskares aug labi podos un apstādījumos, stādītas atsevišķi vai sajauktas ar citiem pavasara sīpoliem, piemēram, narcisēm, krokusiem un hiacintēm. Pēc ziedēšanas tās var pārstādīt dārzā, lai nākamajā pavasarī tie atkal ziedētu.

Kā stādīt muskares?

Foto: pixabay.com

Muskares sīpoli jāstāda rudens vidū līdz vēlam jebkurā laikā pēc pirmajām salnām un pirms zemes sasalšanas. Lai iegūtu labākos rezultātus, sīpols jāiestāda mēneša laikā pēc to izrakšanas.

Stādiet muskares sīpolus 7 līdz 10 centimetru dziļumā un 5 līdz 7 centimetru attālumā citu no cita ar smailo galu uz augšu. Var stādīt sīpolus atsevišķi, taču tie izskatās dabiskāk, stādīti grupās pa 6 vai vairāk. Lai stādītu vairākus sīpolus vienlaikus, vienkārši uzrociet nelielu laukumu, iestādiet sīpolus un apberiet ar augsni.

Rudens un ziemas lietus parasti nodrošina sīpoliem pietiekamu mitrumu. Laistiet tikai tad, ja laiks ir ļoti sauss. Muskarēm ir lētas sīpoli, tāpēc tos ir viegli stādīt lielā skaitā. Vienkārši izrakt laukumu, izkaisīt sīpolus un nokaisīt ar augsni.

Rūpes pēc ziedēšanas

Foto: pexel.com

Tāpat kā citi pavasara sīpoli, muskares izmanto savu lapotni, lai ražotu enerģiju nākamā gada ziediem. Kad ziedi ir pārzidējuīši ļaujiet lapotnei turpināt augt, līdz tā kļūst dzeltena. Vairumā gadījumu lapotne vienkārši izbalēs. Nodzeltējušu lapotni parasti var viegli izvilkt.

Atšķirībā no citiem pavasarī ziedošiem sīpoliem, muskares aug lapas gan rudenī, gan pavasarī.

Rudens lapotnes sārtums dod sīpoliem otru iespēju uzkrāt vairāk enerģijas nākamā gada ziediem. Vienkārši ļaujiet lapotnei augt, līdz tās nogalina sals. Nākamajā pavasarī parādīsies jauna lapotne.

Ko darīt, ja brūnē skujeņi, lasiet šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv