Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Astroloģijas ieteikumi, lai viss aug griezdamies!

© Pixabay

Izsenis cilvēki lūkojās debesīs, skatījās, kas notiek uz zemes, un veidoja savu astroloģisko «bildi», lai saprastu, ko darīt šodien, ko rīt un ko atlikt uz nenoteiktu laiku nākotnē. Daudzi tā dēvētās tautas astroloģijas vērojumi un ieteikumi balstās uz Mēness stāvokļiem un kustību debess jumā. Tostarp arī tie, kas attiecas uz dārzkopību. Protams, nepieciešamas arī zināšanas par dārzkopības praktisko pusi.

«Tautas astroloģija» saskaņā ar dabu

Sensenos laikos teju katram valdniekam galmā bija savs astrologs, bet tauta lūkojās debesīs un savu dienu ritmu plānoja pēc Mēness stāvokļiem. Mums, latviešiem, ir ļoti daudz dažādu ticējumu. Piemēram, labība, lai būtu pilnas vārpas, jāsēj pilnā mēnesī; zirņus nekad nesēj jaunā gaismā, bet, kad mēness ir vienu vai divas dienas dilis; burkāni, kāposti, kartupeļi un runkuļi jāstāda jaunā mēnesī, tad labi paaug; sīpoli turpretī jāstāda vecā mēnesī, lai neizzied ziedos; kāposti jāstāda jaunā mēnesī rīta cēlienā, bet vecā mēnesī vakara cēlienā.

Folkloras pētnieka profesora Pētera Šmita apkopotajos tautas ticējumos ir arī atsauces uz astroloģiskiem stāvokļiem: «Labību nevar sēt vēža laikā, jo tad tā līž atpakaļ zemē.» Vai: «Kāposti jādēsta tādā dienā, kad auns valda, tad aug cietas un lielas galvas.» Tie varētu būt radušies ap pagājušo gadsimtu miju vai 20. gadsimta sākumā. Nav pierādītu ziņu, ka Latvijas teritorijā dzīvojošie cilvēki būtu pazīstami ar Rietumu astroloģiju un zodiaku. Tomēr eksistē versija, ka baltu tautām bijusi sava astroloģiskā sistēma, kurā liela nozīme Mēnestiņam un arī zodiakam, kas gan atšķīries un Rietumu klasikas. Īstas skaidrības šajā jautājumā nav, taču pavisam noteikti zināms, ka jau pagājušā gadsimta sākumā presē tika publicēti astroloģiski labvēlīgie datumi dažādiem dārza darbiem (piemēram, izdevumā «Zvaigzne») ar norādēm, kuras dienas sekmīgākas sēšanai vai stādīšanai.

Mēness cikls - labs palīgs

Astroloģiskie dārzkopības kalendāri ir populāri arī mūsdienās, taču to ieteikumi mēdz nedaudz atšķirties. »Vakara Ziņas« šajā publikācijā pieturēsies pie klasikas - Mēness cikliem un Mēness ceļa zodiakā, ko ne viens vien dārzkopis pārbaudījis praksē. Pastāvīgi mainīgajam Mēnesim ir liela ietekme uz dabu un procesiem. Zemes pavadoņa cikliskumu tēlaini var salīdzināt ar elpošanu: ciešā saskaņā ar Mēnesi elpo arī Zeme - augoša Mēness fāzē Zeme it kā izelpo, atdodot savu spēku cilvēkiem, dzīvniekiem un augiem, bet dilstošā Mēness fāzē Zeme ieelpo un uzkrāj spēkus. Kad dilstošā Mēnesī Zeme ieelpo, dzīvības sulas no augu virszemes daļas aiziet uz saknēm. Kad augošā Mēnesī Zeme izelpo, dzīvības sulas no saknēm ceļas augšup uz stiebriem, lapām, ziediem, augļiem. Tas nozīmē, ka augļi un dārzeņi, kas ražu dod zemes virspusē, jāstāda augošā, bet tie, kas ražu dod zemē, dilstošā Mēnesī.

Šis ir vienkāršākais dārzkopības princips.

Mazliet par zodiaku

Mazliet sarežģītāks stāsts sākas, ja Mēness fāzēm pievienojam tā ceļu zodiakā.

Mēnestiņš ir veikls zellis un debesu jumā kustas ļoti ātri. Vienā zodiaka zīmē tas uzturas aptuveni divas ar pusi dienas. Kurā zodiaka zīmē konkrētā brīdī Mēness atrodas, var uzzināt Mēness kalendāros, astroloģijas lapās internetā u.tml. Atbilstoši zodiaka zīmju astroloģiskajām stihijām izšķir augļu dienas, sakņu dienas, lapu dienas un ziedu dienas. (Skat. tabulu.) Atbilstoši šim iedalījumam būtu vēlams sēt vai stādīt augus. Augļu dienās - augļu kokus un ogulājus, sakņu dienās - burkānus, bietes, kartupeļus, redīsus, lapu dienās - salātus, kāpostus, dilles, ziedu dienās - puķes un augus, kas vijas, piemēram: zirņus, pupas. Vienīgais izņēmums ir Ūdensvīrs. Dienas, kad Mēness šajā zīmē, tiek uzskatītas par neauglīgām un derīgām vien dārza darbarīku sakārtošanai.

Dažādas kombinācijas

Ja dārzkopis ar astroloģiju draugos, tad sekmīgās dienas var izvēlēties pēc vēl sarežģītāka principa - saliekot kopā Mēness fāzes un tā atrašanos zodiakā.

Augu pārstādīšanai piemērots ir augošs Mēness Vērša, Jaunavas un Mežāža zīmē. Augsnes uzrakšanai un uzirdināšanai labvēlīgs ir dilstošs Mēness Auna, Dvīņu, Lauvas un Jaunavas zīmē, augu apūdeņošanai labāk der dilstošs Mēness Vēža, Skorpiona un Zivju zīmē. Nezāles tik ātri neataugs, ja tās ravē dilstošā Mēnesī Jaunavas un Mežāža zīmē. Kaitēkļi neatgriezīsies, ja tos apkaro dilstošā Mēnesī Dvīņu, Vēža un Strēlnieka zīmē.

Mauriņš jāpļauj un košumkrūmi jāapgriež dilstošā Mēnesī Auna, Lauvas un Strēlnieka zīmē. Puķes jāmēslo dilstošā Mēnesī Vēža, Skorpiona un Zivju zīmē, savukārt augļu un dārzeņu mēslošanai atbilstošāks būs dilstošs Mēness Aunā un Strēlniekā.

Astroloģiskie ieteikumi attiecas ne tikai uz dārza, bet arī uz istabas augiem. Turklāt, izmantojot astroloģiju, jāatceras, ka raža atkarīga arī no mēslojuma, laistīšanas, laika apstākļiem un mīlestības pret augiem. Pareizā dienā iestādītais tāpat vien, pats no sevis neizaugs. Jā, un vēl arī ticējums par «zaļajiem pirkstiņiem» - cilvēkiem, kuriem dabas dots talants izaudzēt jebko jebkādos apstākļos.

Noslēgumā jāpiebilst, ka dārzkopis var izvēlēties un izmantot to metodi, kas «strādā» tieši viņam: vai tā būtu vadīšanās pēc Mēness fāzēm, ceļa zodiakā vai astroloģisko stihiju ietekmes. Nav vienas pareizās vai nepareizās.

Mēness un zodiaka zīmes

Astroloģiskā stihija Zodiaka zīmes Ietekme

Uguns Auns, Lauva, Strēlnieks Mēness iedarbojas uz augļiem, kuri aug virszemē

Zeme Vērsis, Jaunava, Mežāzis Mēness iedarbojas uz saknēm un augļiem, kas aug zemē

Gaiss Dvīņi, Svari, Ūdensvīrs Mēness ietekmē ziedus. Mēness padara tos uzņēmīgākus, tāpēc, piemēram, laistot ziedošus augus šajās dienās, var parādīties slimības vai kaitēkļi. Savukārt Ūdensvīra zīme nav auglīga. Šādās dienās nevajag ne sēt, ne stādīt.

Ūdens Vēzis, Skorpions, Zivis Mēness ietekmē lapas. Labvēlīgākais laiks augu laistīšanai un piebarošanai

Mēness fāzes* un stihijas

Jauna Mēness laikā ir spēcīga Ūdens stihijas ietekme. Augi ir piesātināti ar mitrumu. Šajā laikā neiesaka sēt un stādīt vai pārstādīt, nodarboties ar koku un krūmu potēšanu un apgriešanu.

Augošā Mēnesī augi pieplūst ar dzīvības sulu, tos mazāk skar slimības un kaitēkļi. Sēj un stāda visu, kas ražu dod virszemē. Novāktie augļi un dārzeņi labi uzglabājas.

Pirmajā augošā Mēness ceturksnī dominē Gaisa stihija, kad pastiprinās mijiedarbība starp sakņu sistēmu un augu galotnēm. Labvēlīgs periods puķu un koku stādīšanai, augu piebarošanai, laistīšanai, potēšanai, ziedu griešanai.

Otrais augošā Mēness ceturksnis ir Uguns stihijas ietekmē. Labvēlīgs virszemes augu stādīšanai, virszemes ražas novākšanai, augu piebarošanai un laistīšanai, potēšanai un selekcijas darbiem, ziedu griešanai.

Pilnmēness ir Uguns stihijas augstākais ietekmes punkts. Nav vēlams augus stādīt un pārstādīt, jo var būt vāja sakņu sistēmas dzīvotspēja. Toties var ievākt ārstnieciskos augus, pļaut zāli. Vākt augļus tūlītējai lietošanai.

Dilstošā Mēnesī enerģijas daudzums samazinās, bet palielinās augu krāsas intensitāte, parādās izteiktāks aromāts un garša. Pieaug mēslojuma un dažādu barojošu vielu lietošanas efektivitāte. Sēj un stāda visu, kas ražu dod zem zemes.

Trešajā Mēness fāzes ceturksnī pieaug Zemes stihijas ietekme, notiek sulu un enerģijas virzība no augu galotnēm uz saknēm. Labvēlīgs laiks to augu stādīšanai, kam raža zem zemes, tāpat arī sekmīgas dienas augu piebarošanai, laistīšanai un ražas novākšanai.

Pēdējais ceturksnis ir Zemes stihijas ietekmes augstākais punkts, ar vislielāko sakņu dzīvotspēju.

* Mēness fāzes: jauns, 1. ceturksnis (augošs), pilnmēness, pēdējais ceturksnis (dilstošs).

UZZIŅAI

Mēness fāzes norādītas lielākajā daļā kalendāru.

Mēness novietojums zodiaka zīmēs norādīts kalendāros ar astroloģisku ievirzi.

Mēness fāzes vai ceļu zodiakā meklējot internetā, jāpievērš uzmanība tam, vai dati norādīti atbilstoši Latvijas laika joslai.