Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

"Valmiera/ORDO" un "VEF Rīga" tiksies Daugavpilī

© F64

Trešdien, 23.novembrī plkst. 19:30 "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas spēlē pirmo reizi šajā sezonā tiksies pērnās sezonas fināla dueļa dalībnieki - čempioni "Valmiera/ORDO" (5-5) un sudraba medaļas ieguvēji "VEF Rīga" (5-0). Basketbolistiem uz šo spēli būs jāmēro Latvijas basketbolam netradicionāls ceļš, jo "VEF Rīga" savu mājas spēli izvēlējusies aizvadīt Daugavpils Olimpiskajā centrā.

Latvijas čempione "Valmiera/ORDO" trenera Uvja Helmaņa vadībā šīs sezonas desmit "OlyBet" LBL turnīra spēlēs uzvaras un zaudējumus dalījusi uz pusēm, ieņemot piekto vietu turnīra tabulā. "Valmiera/ORDO" komandas līderis Jānis Kaufmanis ar vidēji 16,2 punktiem ir visa turnīra rezultatīvākais spēlētājs. Spēlē pret turnīra līderiem Kaufmaņa sniegums būs izšķirošs, lai valmierieši cīnītos par uzvaru. Valmieras aizsargam šajā sezonā ir arī viens no lielākajiem spēles laikiem visā turnīrā, laukumā pavadot nepilnas 33 minūtes. Viena no pozīcijām, kurā "Valmiera/ORDO" komandai varētu būt pārākums, ir spēka uzbrucēju pozīcija. Aizvadītās sezonas finālsērijā tieši valmieriešu spēka uzbrucējs Artūrs Bērziņš sagādāja rīdziniekiem lielas grūtības, nopelnot izslēgšanas spēļu vērtīgākā spēlētāja titulu. Pēc pleca traumas sadziedēšanas Bērziņš laukumā atgriezies ar 8,7 punktiem vidēji spēlē. Savukārt "Valmiera/ORDO" starta piecinieka spēka uzbrucējs Ervīns Jonāts vidēji gūst 9,2 punktus un izcīna 6,6 atlēkušās bumbas zem groziem.

"VEF Rīga" sastāvs Jāņa Gailīša vadībā pēc zaudējuma finālsērijā piedzīvojis būtiskas pārmaiņas, piesaistot vairākus pieredzējušus latviešu basketbolistus. Līdz ar to sezonas sākums komandai izdevies gana sekmīgs, izcīnot uzvaras visās piecās LBL čempionāta spēlēs, kur gan "VEF Rīga", atšķirībā no lielākās daļas komandu, aizvada tikai divus apļus. Arī VTB līgā vefieši sākuši gana sekmīgi, sešās spēlēs izcīnot trīs panākumus, kas ļauj atrasties play-off pozīcijās. Pēc gada pārtraukuma "VEF Rīga" atgriezusies pie mājas spēļu aizvadīšanas dažādās Latvijas pilsētās. Fināla atkārtojumam šoreiz izvēlēts Daugavpils Olimpiskais centrs, kur “lielais basketbols” nav viesojies kopš 2012. gada LBL Zvaigžņu spēles. Līdz ar to mačs norisināsies neitrālā laukumā, kur zāles priekšrocībām nevienai no komandām nevajadzētu būt.

Aizvadītās starpsezonas skaļākā spēlētāja piesaiste noteikti bija izlases kapteiņa Jāņa Blūma pievienošanās "VEF Rīga" vienībai. Blūms nav pievīlis un ir komandas rezultatīvākais spēlētājs ar 15,2 punktiem vidēji mačā, papildinot statistiku ar 3,2 rezultatīvām piespēlēm. Vienīgais no pagājušās sezonas finālsērijas dalībniekiem "VEF Rīga" ierindā palicis centrs Mārtiņš Meieris, vidēji gūstot 12,4 punktus un izcīnot 6 atlēkušās bumbas zem groziem. Pēc čempiona titula izcīnīšanas Valmierā, uz "VEF Rīga" pārcēlies aizsargs Armands Šķēle, kuram šajā sezonā "OlyBet" LBL turnīrā vidēji 7,6 gūti punkti.