Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Sports

Putins: Krievija neatbild par skrāpējumiem uz dopinga provju pudelītēm

© SCANPIX

Krievijas prezidents Vladimirs Putins norāda, ka skrāpējumi uz provju pudelītēm nav uzskatāmi par dopinga lietošanas pierādījumiem, par glabāšanu atbild citi, dopinga atbalsta valsts sistēma nekad nav bijusi.

Kā zināms, aizvadītajā nedēļas nogalē Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) atzina, ka ar Maklarena ziņojumā norādīto ne vienmēr pietiek, lai sauktu pie atbildības. "Diemžēl daudzas proves utilizēja Maskavas laboratorijā, tādējādi šīs proves nevar vēlreiz pārbaudīt. Profesora Maklarena pieprasījumi pēc papildu pierādījumiem palika bez atbildes. Tas nozīmē, ka daudzu Krievijas sportistu sakarā nav pietiekami daudz pierādījumu, lai piemērotu sankcijas," ziņoja WADA. Tika lēsts, ka šāds pavērsiens palielina Krievijas sportistu cerības piedalīties 2018. gada ziemas olimpiskajās spēlēs.

Vladimirs Putins: "Vēlos vēlreiz uzsvērt - vienmēr esam runājuši par to, ka dopinga atbalsta valsts sistēma Krievijā nekad nav bijusi, nav un, ceru, nekad nebūs. Tieši otrādi, būs tikai cīņa ar dopingu. Uz kādām provēm konstatēti kaut kādi skrāpējumi - mēs nesaprotam, kas tie ir par pierādījumiem. Kad šīs proves tika nodotas, nekādu pretenziju nebija. Ja būtu bijušas pretenzijas pret kaut kādiem skrāpējumiem, tad to vajadzēja atzīmēt atbilstošajos protokolos. Nekā tāda nebija. Tas nozīmē, ka tās kaut kur glabāja, bet mēs neesam atbildīgi par šādu glabāšanu. Mēs veidojam jaunu sistēmu cīņai ar dopingu. Līdzšinējā kontroles sistēma nenostrādāja, tā ir mūsu vaina - to vajag pateikt un atzīt. Ceru, ka jaunajā Maskavas laboratorijā nebūs nekādu blēžu, kuri organizē dopinga programmas, bet pēc tam bēg uz ārzemēm."

Atgādinām, ka 2016. gada 18. jūlijā WADA neatkarīgās komisijas vadītājs Ričards Maklarens publiskoja ziņojumu jeb izmeklēšanas rezultātus par Krievijas dopinga programmu - valsts esot apzināti piedalījusies un kontrolējusi dopinga lietošanas piesegšanu ne tikai Soču olimpiskajās spēlēs, bet arī vasaras sporta veidos. 9. decembrī publiskotais otrais ziņojums apstiprināja pirmajā ziņojumā izdarītos secinājumus par valsts atbalstīto dopinga sistēmu Krievijā. Tostarp tika norādīts, ka Soču spēlēs manipulācijas ar dopinga testiem notika arī diviem sportistiem, kuri izcīnīja četras zelta medaļas. 23. decembrī portāls neveitalia.it publiskoja krievu sportistus ar skrāpējumiem uz dopinga testu pudelītēm . Tika lēsts, ka kādos gadījumus šādi skrāpējumi var liecināt par nesankcionētām manipulācijām ar dopinga provēm.