Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Sports

Krievija atzīst organizēta dopinga plāna īstenošanu

© SCANPIX

Krievijas sporta amatpersonas pirmo reizi atzinušas, ka valstī esot pastāvējusi organizēta dopinga sistēma, kas ietekmējusi vairāku svarīgāku sacensību rezultātus.

Joprojām gan tiek noliegts, ka tā esot bijusi valsts atbalstīta programma, un Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) vadītāja Anna Anceloviča organizēto plānu nosaukusi par institucionālu sazvērestību. Tāpat Anceloviča piebilda, ka esot bijusi šokēta, kad uzzinājusi par esošo dopinga sistēmas plānu.

"Krievijā nekad nav bijusi nekāda atbalsta valsts dopinga sistēmas īstenošanai, tas vienkārši nav iespējams. Tāpat kā jebkurā citā valstī ir problēmas ar dopingu - mums tas jāatzīst un jādara viss, lai nepieļautu nekādu dopingu. Mums cieši jāsadarbojas ar WADA, SOK un citām starptautiskajām organizācijām, to arī darīsim,'' tā situāciju iepriekš komentēja Krievijas valsts prezidents Vladimirs Putins.

Putins šobrīd sakārot Krievijas antidopinga sistēmu uzticējis 81 gadu vecajam Vitālijam Smirnovam. ''No mana skata punkta, kā bijušais sporta ministrs, olimpiskās komitejas prezidents, esam pieļāvuši daudz kļūdu. Nevēlos runāt par cilvēkiem, kas ir atbildīgi par notikušo. Mums ir jāatrod iemesls, kāpēc jaunie sportisti lieto dopingu un piekrīt to darīt,'' tā atzīmēja pats Smirnovs.

Atgādinām, ka 18. jūlijā Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas vadītājs Ričards Maklarens publiskoja izmeklēšanas rezultātus par Krievijas dopinga programmu 2014. gada Soču olimpiādē - valsts esot apzināti piedalījusies un kontrolējusi dopinga lietošanas piesegšanu. Tika lēsts, ka ziņojuma otrajā daļā jau būs konkrētāka informācija.

Īsi pirms ziņojuma otrās daļas atklāšanas Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) pagarināja sankcijas pret Krieviju. 9. decembrī publiskotais otrais ziņojums apstiprināja pirmajā ziņojumā izdarītos secinājumus par valsts atbalstīto dopinga sistēmu Krievijā. Tostarp tika norādīts, ka Soču spēlēs manipulācijas ar dopinga testiem notika arī diviem sportistiem, kuri izcīnīja četras zelta medaļas. Pierādījumi liecina, ka 12 medaļnieku dopinga testu pudelītes tikušas nesankcionēti atvērtas.